Майже рік боротьби: кропивницька пенсіонерка про незаконне будівництво сусідів, вікно у тунель та “знак смерті” на сараї

Пенсіонерка з Кропивницького майже рік оббивала пороги кабінетів чиновників місцевого та обласного рівня і навіть дійшла до Адміністрації Президента, проте так і не знайшла управу на сусідів, які почали незаконно будуватися у спільному дворі. Вікно її квартири тепер показує вигляд на вузький тунель між двома стінами, а кухня – опинилася під загрозою руйнування від надлишкової вологи, яка під час дощу заливатиме її стіну.

Кропивницька пенсіонерка Наталія Супрун, як проживає по вул. Нейгауза, звернулася до редакції Першої електронної, аби розповісти свою історію про те, як сусіди фактично “замурували” її квартиру своїми прибудовами. Пенсіонерка проживає у приватному будинку, який поділено на три родини. Сусіди – викупили 1/4 однієї з цих трьох квартир і зараз розширюють свою площу за рахунок спільного двору.

Наталія Супрун зверталася у всі можливі інстанції, де їй дають чітку відповідь, що це будівництво – незаконне. А тим часом добудова “розростається”:

“Сусіди порушують право про недоторканість будинку – залишили лише метр між нашими стінами. Тепер сніг і вода з даху будуть під моєю кухнею, це створюватиме підвищену сирість і, зрештою, моя кухня завалиться. Крім того, тепер у будинок потрапляє значно менше світла, вікно перетворилося на тунель, – жаліється пенсіонерка.

Жінка намагалася залагодити конфлікт мирно і поговорити зі своїми сусідами, проте чула агресивні відповіді:

“А коли я сказала, що в мене буде темно в квартирі, мені відповіли: “Я подарую вам ліхтарик”, – переповідає слова сусідів Наталія Супрун.

Наступного дня після візиту журналіста Першої електронної до квартири пенсіонерки, жінці почали погрожувати судовими позовами:

“Мені телефонувала якась жінка, сказала, що їй поскаржилася на мене сусідка – нібито я заважаю їй спокійно будуватися і тепер на мене збираються подати позов до суду для стягнення коштів за моральну компенсацію. А за що? Тим паче сусіди поводяться зовсім неадекватно – плюють мені у вікно, підривають поруч петарди, а нещодавно намалювали на моєму сараї якийсь знак і сказали, що то на смерть”.

Тут планувався ґанок…

Додаткове приміщення для своєї квартири сусіди Наталії Супрун почали будувати ще у жовтні минулого року і вже тоді жінка не стала сидіти склавши руки, а почала відстоювати свої права:

“20 жовтня 2016 року почали закладати фундамент і я звернулася зі скаргою до заступника начальника управління ДАБІ у Кіровоградській області Світлани Бем, – розповідає Першій електронній пенсіонерка. – Тоді мені відповіли, що поки це лише ґанок і не роблять масштабного будівництва, то немає сенсу кудись звертатися”.

Так тривало до 24 травня 2017 року. Саме тоді сусіди Наталії Супрун найняли робітників і почали закладати цеглу.

Того ж дня жінка написала заяву на ім’я начальника управління державного архітектурно-будівельного контролю у міській раді Андрія Сліпченка: що сусіди без будь-якого дозволу, документів і згоди інших мешканців двору почали робити прибудову до своєї квартири. В управлінні скаргу прийняли, але більше нічим не допомогли, посилаюсь на тимчасову відсутність інспекторів, які б могли оцінити законність будівництва. Такі звернення до начальника тривали декілька днів, аж поки пенсіонерці не урвався терпець і вона не пішла до міського голови Кропивницького Андрія Райковича.

“Мене записали на прийом і в цей же день до нас прийшла інспектор, але господарів не було вдома. Натомість через декілька днів вони доробили дах”, – розповідає Наталія Супрун.

Замість знесення прибудови – нові двері та вікно

30 травня 2017 року ситуація почала зрушуватися з мертвої точки. До помешкання нахабних сусідів прийшла інспектор, яка принесла припис про те, що незаконне будівництво потрібно миттєво зупинити і прибудову знести до 1 липня. Також громадянам призначили дисциплінарне стягнення у розмірі 4250 грн.

Рівно через місяць відбулася перевірка, але рішення про знесення приміщення і оплату штрафу ніхто не думав виконувати. Навпаки – будівництво йшло повним ходом і вже з’явилися нові двері та вікно.

“Я знову пішла до Андрія Сліпченка (начальника управління ДАБК у міській раді – ред.) і там мені пообіцяли передати справу до суду. Але цього зробити не встигли, бо в цей час Катерина Мельник (сусідка пенсіонерки – ред.) подала позов на ДАБК і його керівника. Засідання мало відбутися 24 липня, проте Мельник на нього не з’явилася і більше того – не надала суду ніяких документів щодо поважних причин своєї відсутності. Тепер справу розглядатимуть 12 жовтня і, мені здається, що це робиться навмисно, аби мої сусіди могли спокійно добудуватися”, – розповідає кропивничанка.

За словами Наталії Супрун, господарі пояснюють свої дії тим, що ця будівля знаходиться на території їхнього приватного домоволодіння. Проте пенсіонерка додає, що земля ніким не приватизована і вважається двором загального користування.

“Тим паче, вони купили лише 1/4 цієї квартири, документів у них немає, – каже пенсіонерка. – Тут померла жінка, її сини зараз у Росії і документи там. Як так вийшло, що брат покійної продав їм частину – незрозуміло”.

Офіційні відповіді

Наталія Супрун має відповіді від заступника міського голови Олександра Грабенка та заступника голови ОДА Сергія Коваленка, що це будівництво порушує містобудівне законодавство і у разі ігнорування рішення про знесення, справа переноситься до суду та накладається штраф. Також є відповідь від Адміністрації Президента України. Згідно з приписами, незаконне будівництво мали знести до 1 липня 2017 року, а Катерина Мельник за порушення містобудівного законодавства має сплатити 4250 гривень штрафу.

Для збільшення документу - натисніть на зображення.

Це історія записана з вуст пенсіонерки Наталії Супрун.

Журналіст Першої електронної декілька разів приходив на місце будівництва, проте ні з робітниками, ні з власниками тієї викупленої частини квартири поспілкуватися не вдалося, адже їх там не було.

Якщо вони готові висловити свою позицію стосовно цієї ситуації публічно, прохання звернутися до редакції.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Майже рік боротьби: кропивницька пенсіонерка про незаконне будівництво сусідів, вікно у тунель та “знак смерті” на сараї

  1. після вашої публікаціїї мій будинок пограбували!!!!!!ви вихваляєтесь на все місто , поставивши під загрозу моє житло,моїх дітей , та моє майно, я вважаю що саме ваша публікаціяз фотопані наталії на фоні будинку (зі всіх сторін) спричинила крадіжку,тому що ви виставили на загальний осуд фотографії вікон та дверей, показали що будь хто має право заходити в цей двір, грабувати його!!!

Коментарі заборонені.