На Кіровоградщині збирають історії голоду 47-го року і повоєнної відбудови

Центр історичних досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань Кіровоградської облради звертається до жителів області з проханням допомогти зібрати спогади про дві історичні події.  

Текст звернень має у своєму розпорядженні Перша електронна газета.

Теми, які цікавлять істориків, – голод 1947 року та відбудова економіки України після Другої світової війни.

«Ще триває війна, щодня гинуть люди, руйнуються наше житло, школи, лікарні. Але весь світ вірить у нашу перемогу, а вона – вже у кожному нашому серці. Та після неї нас чекає безмір роботи, аби наша люба країна піднялася з руїн, стала кращою, комфортнішою, ніж була. Цей процес вочевидь  буде некоротким і нелегким. Але наш народ уже переживав щось подібне, коли відбудовував тодішню країну після Другої світової війни.

Центр історичних досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань Кіровоградської обласної ради звертається до тих, хто пам’ятає той час, розповісти про нього. Хай ваші розповіді запишуть діти, онуки. Ця зафіксована пам’ять ще раз підтвердить силу духу нашого народу, його вмілість і здатність відроджуватись», – сказано у зверненні.

Історії голоду 1947 року цікавить науковців проявами спротиву.

«Фрагменти опору під час Голодомору-33 можна знайти в архівних справах репресованих того періоду. А про ситуацію у 47-му році таких слідів набагато менше… Якщо ви знаєте самі чи пам’ятаєте із розповідей своїх батьків, дідусів, бабусь, інших родичів, сусідів, знайомих факти про прояви  відвертого опору, непокори чи милосердя, людяності під час голоду 1947-го року, запишіть цей спогад і надішліть нам.

Звертаємося до вчителів та викладачів внз, коледжів – спрямуйте своїх учнів на цю благородну роботу. Хай розпитають своїх предків і запишуть те, що ще збереглося у пам’яті. Так само просимо студентів внз, технікумів, училищ, коледжів – докладіть своїх зусиль для збереження  свідчень  про неубієнність совісті і людяності рідного народу», – йдеться у зверненні.

Матеріали можна присилати на електронну пошту knygapam@i.ua чи svitlanaorel@ukr.net. Або на поштову адресу: вул. Шевченка, 54, м. Кропивницький,  Центр історичних досліджень з історії України та підготовки  історико-краєзнавчих видань. Надсилайте також ілюстрації – фото того часу. Нескановані світлини, оригінали, обіцяють відсканувати і повернути.

Нагадаємо, на Кіровоградщині готують унікальне видання про спротив під час Голодомору.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар