Реальне походження, кохані жінки і творчість – цікаве про Тараса Шевченка

© ufest.in.ua

Тарас Шевченко – відомий на весь світ український поет, прозаїк, драматург, художник, політичний і громадський діяч. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Шевченко мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія, а народ буде єдиним у своїх вчинках і помислах.

Сьогодні українці відзначають 210-ту річницю з дня його народження. З цієї нагоди Перша електроннна газета дібрала кілька цікавих фактів з життя митця.

Шляхетне походження

Дідусь Іван Андрійович Грушівський-Шевченко (1761 – 1849 рр.) походив із української шляхти. Юридично перебуваючи у статусі кріпака, він сам мав кріпака та кріпачку.

У Російській імперії добре знали історію, тому нащадків військової еліти українського народу — шляхту — не визнавали. За переписом населення 1897 року у Російській імперії шляхту навіть не згадали.

Мати — Катерина Бойко — походила з бойків Прикарпаття. Статус родини Тараса й привів до того, що він був призначений на посаду козачка до поміщика дійсного таємного радника, сенатора Василя Енгельгардта, племінника князя Григорія Потьомкіна.

© tut-cikavo.com

Шевченкові університети

Учителями Шевченка були дяки Павло Рубан, Василь Губський, Петро Богорський, диякон Єфрем, отці Нестеровський, Григорій Кошиць, які були послідовниками вчення Григорія Сковороди. Софія Енгельгардт навчала Тараса польської та французької мов.

Якість освіти була високою, оскільки з 1829 по 1831 рік Шевченко став вільним слухачем університету міста Вільно в художника–портретиста Франческа Лампі та професора Яна Рустема (1762 – 1835). Портрет 16-річного Тараса Шевченка школи Яна Рустема зберігається в приватній колекції Ксенії Карпенко в Петербурзі.

Упродовж 1831-1835 років Шевченко навчався на художника-реставратора в живописця Василя Ширяєва. У період 1838-1845 років навчався в Академії мистецтв Петербурга. За рішенням ради загальних зборів Академії мистецтв 22 березня 1845 року Шевченкові надали звання некласного художника.

Тарас Григорович займався самоосвітою, працюючи в Київській археографічній комісії, в експедиціях, у подорожах.

Творчість і нагороди

Збереглося 835 художніх творів, які дійшли до нашого часу в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві. Уявлення про мистецьку спадщину доповнюють відомості про понад 278 втрачених і досі не знайдених робіт.

27 вересня 1840 року за першу самостійну олійну картину «Хлопчик-сирота, ділиться з собакою милостинею під тином» Академія мистецтв Петербурга відзначила срібною медаллю другого ступеня. А загалом роботи Шевченка тричі нагороджували срібними медалями.

Шевченко — автор 231-го поетичного твору (балад, думок, поем, віршів), та п’єси — драматичного твору «Назар Стодоля».

Кобзар і музика

Тарас Шевченко любив музику, грав на гармоніці. Першим українським композитором, який свідомо підійшов до музичного втілення поезії Шевченка, став Микола Лисенко.

Композитор написав цикл творів «Музика до «Кобзаря», який містить 87 творів різних жанрів і форм.

На вірші Шевченка Лисенко створив також 56 романсів, 19 хорів, 9 вокальних ансамблів і 3 кантати.

Мореплавство

У 1848 році Шевченко провів у морському поході 65 днів, а у 1849 році — 140 днів на шхуні «Констянтин». За результатами дослідницької роботи члени експедиції були нагороджені орденами, а один з них отримав звання унтер-офіцера. При цьому Т.Г. Шевченко отримав лише п’ять рублів сріблом, хоча начальник експедицій — капітан-лейтенант Олексій Бутаков — також подавав клопотання про присвоєння йому звання унтер-офіцера «за заслуги в створенні мати і альбому малюнків».

Якість описових робіт експедиції Бутакова-Шевченка була вражаючою — їх досі використовують сучасні екологи.

Коханні жінки

Якщо вірити щоденникам і віршам Шевченка, то за життя він закохувався 9 разів:

  • Оксана Коваленко (перше юнацьке кохання)
  • польська швачка Ядвіга Гусіковська,
  • Марія Європеус,
  • Ганна Закревська,
  • Варвара Репніна,
  • Забражада (татарська дівчина),
  • Агата Рускова,
  • Катерина Піунова.
  • 19-річна петербурзька наймичка Ликерія Полусмак (останнє кохання).

За матеріалами Ігоря та Ірини Ільницьких.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар