Опоблок не такий вже і опозиційний? Або, хто керує кіровоградськими КП?

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

Коли громадяни скаржаться на погані дороги, діряві труби, засмічені вулиці чи відсутність якісних комунальних послуг, то “на горіхи” дістається, переважно, міському голові. Однак не треба забувати, що місто – це величезний комплекс будинків, доріг, площ тротуарів, майданчиків та інших інфраструктурних об`єктів, які впорядковують численні комунальні підприємства. КП створюються депутатами місцевих рад за кошти і для потреб громади.

Муніципальним бізнесом керують директори, які часто є фігурами політичними. Ефективність роботи менеджерів КП, читай стан міської інфраструктури, має пряму залежність від спроможності різних політичних груп злагоджено працювати. З огляду на це, Всеукраїнський рух проти політичної корупції “Під контролем” перевірив, політики яких партійних кольорів керують комунальними підприємствами Кіровограда.

Загалом було проаналізовано 10 міських та одне обласне підприємства, які працюють в сфері ЖКГ. Отримані результати здивували. Не зважаючи на те, що владу в місті отримали представники Блоку Петра Порошенка “Солідарність” (міський голова, більшість членів виконкому та найбільша фракція міськради), третину КП очолюють представники Опозиційного блоку. Останні нібито перебувають в опозиції до міського голови.

Це директори КП “Кіровоградська аварійно-диспетчерська служба” Анатолій Крисенко, КП “Кіровоград-Благоустрій” Олег Радченко та КП “Житлово-експлуатаційна організація № 3″ Андрій Кур’ян. Радченко та Кур’ян у 2015-му балотувались від Опоблоку до Кіровоградської міськради у 10-му та 14-му округах відповідно. Раніше обоє були членами Партії регіонів.

Ба більше, цілий колишній кандидат на посаду міського голови від Опоблоку Андрій Лейбенко нині очолив так званий сервісний центр муніципальних послуг, або “гарячу лінію” міського голови. Юридичний статус структури та джерела її фінансування досі залишаються таємницею для громадськості.

ЖЕО №1 керує Світлана Ковальова, представниця опозиційної партії “Наш край”. Керівники ще трьох підприємств (“Теплоенергетик”, “Кіровоград-Універсал 2005″, “Житлово- експлуатаційна організація № 2″) у зв’язках із партіями помічені не були, проте призначені були попередньою владою.

Єдиним представником партії з провладної більшості є директор КП “Міськсвітло” Дмитро Тоток, який у 2015 році балотувався в депутатиКіровської районної в місті ради у ТВО №25 від ВО “Батьківщина”.

Прямого відношення до партії влади жоден з очільників комунальних підприємств не має, проте опосередковане відшукати вдалось. Так, головний бухгалтер КП “Міськсвітло” і, імовірно, рідний брат начальника ЖЕО №9 Володимира Лужняка – Олександр – балотувався до Ленінської районної у місті ради за списками БПП “Солідарність”, а повна тезка начальника ЖЕО №4 Людмили Запорожець у 2007-му році була уповноваженою особою від Блоку Литвина (політична сила, в якій перебував нинішній міський голова Андрій Райкович до членства в БПП).

Можливо, з призначенням нового заступника міського голови Наталії Дзюби від Опоблоку, ми станемо свідками і зміни формату провладної коаліції?

А от у області все логічно – керівником єдиного КП, яке пов’язане з комунальним господарством, “Дніпро-Кіровоград”, є представник ВО “Батьківщина” Роман Ілик. Логічно, адже головою облради обрано саме батьківщинівця Олександра Чорноіваненка.

Дмитро Сінченко

Поширити:

Залишити коментар:

коментар