Весна прийшла – звертатись будемо. Як працювали кропивницькі депутати на першому весняному засіданні

Керівник Всеукраїнської ініціативи "Рух Державотворців". Раніше працював на посадах речника Всеукраїнської організації "Дебатна Академія", члена Національного комітета кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА», віце-президента Українського незалежного фонду інноваційного розвитку. У 2009 році був одним із засновників та спікерів Громадської кампанії «Новий Громадянин», і досі є активним учасником однойменного Партнерства. У 2011 році долучився до заснування Руху "ЧЕСНО". З 2012 року очолюю Асоціацію Політичних Наук. Політичний аналітик, блогер, публіцист.
Контакт: Вебсайт

5 березня 2020 року відбулося 4 засідання 19 сесії 7 скликання міської ради Кропивницького. Більшість проєктів рішень, які розглянули депутати, стосувались земельних питань, але було і кілька резонансних політичних звернень до органів державної влади національного рівня. З них, за оцінкою експертів Асоціації Політичних Наук, дві заяви варто вважати позитивними, і дві – сумнівними для розвитку міста. Втім, одна з двох сумнівних не була підтримана депутатами.

Але почнемо традиційно з аналізу відвідуваності сесії.

Відвідуваність
На початку сесії зареєструвалися 34 депутати, згодом до них приєдналися ще четверо. Втім, 16 депутатів завершення сесії не дочекалися, залишивши сесійну залу раніше.

На засідання не з’явились депутати Сергій Калапа, Лілія Матяшова, Богдан Товстоган, Валерій Шутка. Депутати Юрій Гребенчук, Андрій Кролевець, Олександр Рокожиця, Роман Розгачов прийшли на засідання з запізненням.

Віталій Бєлов, Сергій Бойко, Ігор Волков, Ігор Голофаєв, Юрій Гребенчук, Михайло Демченко, Юрій Деркаченко, Ігор Захаров, Роман Колісниченко, Андрій Кролевець, Олег Мельниченко, Роман Розгачов, Рафаел Санасарян, Володимир Смірнов, Дмитро Терзов, Олександр Цертій не дочекались завершення сесії і пішли значно раніше.

Якщо говорити по фракціях, то на засіданні були відсутні по одному представнику фракцій «Наш край» та «Опозиційна платформа», а також двоє позафракційних.

Прогуляли частину засідання повним складом фракції «Батьківщина» (всі 6 депутатів), ЄС (всі 3), РПЛ (всі 2), а також по одному депутату з фракцій «Опозиційна платформа», «Самопоміч» та 4 позафракційних. Майже всі вони не відносяться до провладної більшості, а тому не мають достатньо мотивації, щоб відсиджувати засідання до кінця.

Підтримка телеканалу UA:Кропивницький
За ініціативою Громадської ради, Кропивницька міськрада ухвалила рішення звернутися до президента України, Верховної Ради, ПАТ “Національна суспільна телерадіокомпанія України” та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі зверненням підтримки  регіонального телерадіомовлення та виступила проти кодування загальнонаціональних телевізійних каналів.

Так, у зверненні сказано зокрема наступне: «Незважаючи  на майже стовідсоткове фінансування галузі із державного бюджету, обласні телерадіокомпанії сьогодні опинились в ситуації масового скорочення. Згідно із новою Концепцією регіонального мовлення, передбачається скорочення штату філії на 44%, а також значне скорочення регіонального мовлення. Обласне радіо, якщо вірити київським керівникам Суспільного, матиме лише півтори години ефіру на добу, і лише по буднях. У вихідні регіональне радіо мовчатиме. І, цілком вірогідно, що невдовзі регіональне радіо може взагалі зникнути. Не краща ситуація і у телевізійників. Із квітня 2020 року закривається 2-годинна програма «Ранкова кава». Телевізійний ефірний час для місцевого телебачення буде зменшений до однієї години на добу. Чи можна за одну годину відобразити повноцінну картину соціально-політичного і культурно-освітнього життя області і міста? Вочевидь, що – ні! Регіональне телерадіомовлення має висвітлювати насамперед всі аспекти і галузі життєдіяльності громад регіону!»

Захист підприємництва
Кропивницькі депутати одноголосно підтримали звернення свого колеги – Олександра Цертія – проти внесення до Податкового кодексу України змін, які можуть сприяти розвитку «тіньових» процесів у бізнесі. Проєкт рішення був внесений депутатом за результатами обговорення законодавчих ініціатив щодо ФОПів, організованого Асоціацією Політичних Наук, одним із учасників якого став Цертій.

«Запропоновані зміни фактично нівелюватимуть зміст спрощеної системи оподаткування. Мова у даному випадку йде про запровадження з 1 жовтня 2020 року  обов’язкового  використання РРО для деяких груп ФОПів, необхідність робити щоденні контрольні стрічки, застосування попереднього програмування в РРО товарів  та послуг, ведення обліку товарних запасів, забезпечення наявності документів, що підтверджують облік і походження товарів, «кешбек» та непомірні штрафні санкції для підприємців. Це може  спричинити активний відхід  підприємців у тіньову зону економіки», – відзначив Олександр Цертій.

Відтермінування медичної реформи
Депутатка Ганна Ніжнікова ініціювала ухвалення звернення депутатів міської ради до депутатів Кіровоградської обласної ради щодо відтермінування обласною радою розгляду проєкту рішення  «Про реорганізацію закладів охорони здоров’я». Цим депутати намагаються зупинити впровадження медичної реформи в місті.

Реорганізація закладів охорони здоров’я на території області передбачає приєднання до  комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради” відразу трьох медичних установ: Олександрійського наркологічного диспансеру, Олександрійської психіатричної лікарні та Кіровоградського обласного наркологічного диспансера, з ліквідацією цих закладів на місцях.

«Люди занепокоєні стартом чергового етапу медичної реформи з невирішеною кількістю проблемних питань, які створюють труднощі для реалізації державних гарантій пацієнтів на охорону здоров’я, у тому числі із реформування медичних закладів та скорочення їх мережі. Турбує питання небезпечності закриття психіатричних лікарень як для пацієнтів, так і для їх рідних та соціуму, що може призвести до соціального вибуху у вигляді скоєння соціально-загрозливих дій у суспільстві та зростання смертності серед осіб з розладами психіки і поведінки.  Крім того, в умовах запровадження медичної реформи, скорочення мережі закладів охорони здоров’я позбавляє мешканців   м. Олександрія самостійно обирати, де їм отримувати спеціальну медичну допомогу, що суперечить принципам, закладеним у медичну реформу», – йдеться у зверненні.

Атака на водоканал
За ініціативою депутата Олега Краснокутського, міська рада розглянула пропозицію про повернення частки обласного комунального підприємства «Дніпро-Кіровоград» до територіальної власності об’єднаної громади Кропивницького. Це стало чи не найбільш дискусійним питанням засідання.

Справа в тому, що у 2012 році міський водоканал об’єднали з водоканалами Знам’янки, Олександрії та Світловодська у єдине обласне комунальне підприємство. Тоді за це рішення голосував і Олег Краснокутський, який на той час був членом фракції Партії регіонів. Нині він вважає своє тодішнє рішення помилкою.

«Я тоді голосував, і я констатую, це рішення було помилкове. Чому ми тоді голосували за те рішення? Бо нам казали, що можливостей у рамках обласного підприємства буде більше, що тарифи не зростатимуть і буде інвестиційна складова. Цього не сталось. Людина має визнавати свої помилки. І я вважаю, що тоді дійсно зробив помилку», – пояснює депутат.

Андрій Табалов, секретар міськради і однопартієць Краснокутського («Наш край»), нагадав, що у 2012 році був членом «Фронту змін» і спільно з «Батьківщиною» виступав проти об’єднання водоканалів.

Олександр Цертій, який теж був членом «Фронту змін» у 2012-му, а нині очолює фракцію «Батьківщини», висловив протилежну думку, що з ініціативами повернення водоканалу у власність громади поспішати не варто, натомість потрібно оцінити, що втратить і що отримає місто від повернення підприємства, яке це буде бюджетне навантаження.

Позицію Цертія підтримав і міський голова Андрій Райкович (обраний від БПП), який у 2012-му був членом Народної партії Литвина і теж підтримував передачу водоканалу області, а у вересні 2019 погрожував розпочати процедуру повернення через пориви труб на місцях прокладання нового асфальту.

«ОКВП «Дніпро – Кіровоград» взяло значний кредит на реконструкцію свого господарства, гарантом якого виступила обласна рада. Тож необхідно зробити фінансовий аналіз. Крім того, потрібно знати технічний стан усіх об’єктів міськводоканалу. Прорахувати, скільки буде коштувати міському бюджету таке рішення. Без такої інформації заяви про повернення майна у власність громади носять виключно політичний характер. Варто також запросити керівника підприємства до сесійної зали, почути від нього звіт про стан і перспективи водоканалу. А тоді вже визначатися з планом  наших дій», – наголосив у своєму виступі Андрій Райкович.

В результаті обговорення депутати не підтримали пропозицію Олега Краснокутського і провалили голосування.

Наразі за постійними оновленнями кампанії можна слідкувати:
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація»
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі ІзбірКом.
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад».

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проект «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». У Кропивницькому партнером проекту є ГО «Асоціація Політичних Наук».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар