Що робити орендарю у разі смерті орендодавця землі?

Правове регулювання:
Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-ІV  (надалі – ЦК України).
Закон України “Про оренду землі” від 06.10.1998 № 161-ХІV (надалі – ЗУ “Про оренду землі”).

Чи припиняється дія договору оренди землі у зв’язку зі смертю орендодавця?
Смерть орендодавця не є підставою для припинення дії договору оренди, а також для його розірвання чи зміни його умов. Усі права та обов’язки орендодавця після його смерті переходять до його спадкоємця.

Чи потрібно сплачувати орендну плату після смерті орендодавця?
Право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців – до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та  ЗУ «Про оренду землі» (ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про оренду землі»).

Керуюючись нормою данної статті слід підкреслити, що орендну плату потрібно сплачувати спадкоємцям. При цьому право на отримання орендної плати у спадкоємця виникає після відкриття спадщини (постанова від 06.02.2019, справа 134/1676/16-ц).

Чи є дійсним договір оренди землі, якщо його укладено до смерті орендодавця, а право оренди зареєстровано після смерті орендодавця?
Якщо договір оренди укладено до смерті орендодавця, тобто договір було укладено власником земельної ділянки, а право оренди зареєстровано після його смерті, то такий договір є дійсним.

Який статус договору оренди землі, якщо його строк закінчився у день або після смерті орендодавця?
Якщо строк дії договору оренди земельної ділянки закінчився у день або після смерті  орендодавця, але до державної реєстрації права власності на земельну ділянку за новим власником (спадкоємцем), такий договір вважається продовженим (поновленим) до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця або територіальної громади на таку земельну ділянку (ч. 7 ст. 19 ЗУ «Про оренду землі»).

Чи має право орендар поновити договір оренди землі, якщо власник земельної ділянки помер?
У разі смерті орендодавця до спливу строку дії договору оренди землі орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов’язаний повідомити про це спадкоємця земельної ділянки протягом місяця з дня, коли йому стало відомо про перехід права власності на земельну ділянку. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди (ч. 2,3 ст. 33 ЗУ «Про оренду землі»).

 

                                                                                                                                                            Ірина Марчук, адвокат

 Ця стаття несе виключно інформаційний характер та не може розглядатись як надання консультації у конкретній справі. За отриманням допомоги потрібно звертатись до адвокатів/юристів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар