Кардіохірургія майбутнього: чи готові у Кропивницькому імплантувати штучне серце?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Трохи більше місяця тому в Інституті серця була проведена перша в Україні операція з імплантації механічного серця. Перша електронна газета поцікавилась у лікарів Кіровоградського обласного кадріодиспансеру, які працюють в одній із кращих операційних в Україні, чи готові вони провести таку операцію.

Операційна у Кропивницькому пристосована для того, щоб проводити операції такого рівня. Питання тільки в розділеній реанімації та вартості самого штучного серця.

“Після хірургічного втручання хворий повинен кілька діб післяопераційного періоду перебувати в реанімації. Але в нашій реанімації зараз знаходяться і ті хворі, яких госпіталізують по лінії швидкої з інфарктами. Реанімації повинні бути розділені, тому що це різний профіль лікування. У нас планується розміщення хірургічної реанімації порід з операційною, але це буде не раніше наступного року. Щойно у нас з’явиться реанімація, пристосована для догляду за прооперованими хворими, можна буде говорити про подібного типу, скажімо так, “космічні” операції”, – розповів Першій електронній кардіохірург Андрій Клянчин.

Спеціалісти у Кропивницькому можуть провести операцію такого рівня :

“Технічно, це можливо. Хоч ми серце ще не пересаджували. Але, якщо уявити, що завтра нам привозять це штучне серце, ми можемо покликати на першу операцію того ж самого Бориса Михайловича, який це вже робив”, – каже кардіохірург.

Ще одна сторона питання про можливість пересадки серця у кардіодиспансері – фінансова.

“Це штучне серце коштує 120 тис. євро. Мабуть, жодна людина такі кошти не потягне”, – зауважив Андрій Клянчин.

Плюс до того, імплантація людині штучного серця передбачає те, що через певний час буде пересаджено справжнє серце. Механічні серця довго не працюють – рік-два. Максимальний час роботи, зафіксований у Європі – 3 роки. В Україні діє презумпція недонорства: людина після фактичної смерті може бути донором тільки за умови згоди родичів. У багатьох інших країнах кожна людина, яка не підписала відмови, є донором. Наприклад, в Європі є можливість знайти справжнє серце для пересадки. В Україні ж – це майже неможливо.

Тобто у Кіровоградському обласному кардіодиспансері є фактично всі умови для проведення операції такого рівня, за вийнятком паралельних факторів.

Читайте також: За покликом серця: як кіровоградські кардіохірурги не дають життю обірватись передчасно

Поширити:

Залишити коментар:

коментар