“10 кіл пекла” перевірок: скільки існуючих пляжів Кіровоградщини документально не існують?

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Кропивницький. Місце для відпочинку на Новомиколаївці. Фото сайту www.ugorod.kr.ua

А ви відпочиваєте на безпечних пляжах? Звісно, не кожна родина може собі дозволити піти відпочити до водойми приватного комплексу, який оточений розважальними закладами. Простіше і дешевше влаштувати міні-пікнік на березі річки десь на Миколаївці чи Ковалівці. А чи безпечний цей пляж для купання? Перша електронна знайшла для вас пляжі на території Кіровоградщини, які пройшли перевірку.

Приватні-комунальні, безпечні-небезпечні: де чиє?

Зробити єдину карту перевірених-небезпечних пляжів Кіровоградщини – неможливо, адже всі вони підпорядковані місцевим територіям. Формально підпорядковані, а точніше – підконтрольні. Відкриття будь-якого пляжу починається із дозволу місцевої влади. Наприклад, фізична особа-підприємець звертається до органу місцевого самоврядування (РДА, селищної, сільської ради, виконавчого комітету міських рад) з проханням надати територію для пляжу. Дозвіл видається рішенням сесії.

Отож, отримавши зелене світло від органу місцевого самоврядування, власник пляжу отримує паспорт, до якого має додати дозволи рятувальників та санепідемслужби (після реорганізації вона має назву Держспоживслужба). Тільки за наявності усіх дозволів пляж може офіційно вважатися безпечним.

Львівська область. Фото сайту travelingwithsofiya.blogspot.com
Львівська область.
Фото сайту travelingwithsofiya.blogspot.com

Але можуть бути і місця для відпочинку без власника –  тоді він перебуває на балансі території. Чия територія – того і пляж. Це може бути приватна особа чи комунальне підприємство.

А є несанкціоновані місця для купання – на які не видано офіційних дозволів – вони не перевірялись або не є безпечними з точки зору інспекцій. Так, саме місця для купання, адже це не пляж – дно не обстежене, вода може містити відходи підприємств. Підприємства, до речі, мають повне право викидати відходи у воду, адже мають відповідні розпорядження на це. Звісно, там, де не передбачено пляжів. Маються на увазі річки, а не ставки чи інші водойми.

Пляжі без дозволів не перевіряються і купатись чи ні – на розсуд відпочиваючих. Проте місцева влада повинна контролювати те, щоб не було нещасних випадків, упорядкувати цю територію на скільки це можливо.

Рятувальники паспортизували 24 пляжі

Державна служба надзвичайних ситуацій є однією зі структур, яка бере участь у паспортизації пляжу. Перш ніж видати дозвіл, рятувальники обстежують дно акваторії, берегову лінію, наявність рятувального пункту.

Щоб отримати дозвіл ДСНС, у першу чергу власник пляжу повинен оснащити місце для відпочинку рятувальним постом. Тут має постійно чергувати людина, яка пройшла навчання у водолазно-рятувальній групі ДСНС та має навики рятування людей на воді. На посту має бути необхідна комплектація: санітарна сумка з медикаментами, плавучі кінці, комплект наочної агітації, рятувальний круг, свиток, рятувальний пояс чи жилет і засоби зв’язку.

Інформативні матеріали про безпеку на воді. Фото прес-служба У ДСНС в області
Кіровоград. Інформаційні матеріали про безпеку на воді.
Фото прес-служба У ДСНС в області

“Якщо до нас звертаються органи влади з проханням дослідити об’єкт, який має пройти паспортизацію, наша служба обстежує дно акваторії, берегову лінію. Тобто, чи відповідає воно певним нормам, чи може воно офіційно використовуватись для відпочинку на воді. Це здійснює наша водолазно-рятувальна група аварійно-рятувального загону спеціального призначення, яка включає в себе три відділення: Світловодське, Кіровоградське, Вільшанське”, – розповідає у прес-службі рятувальників.

Рятувальники не роблять “набігів” за власним бажанням – досліджують лише об’єкти, які претендують на звання офіційного. “Без запрошення” рятувальники тільки інформують відпочиваючих. Наразі, за інформацією ДСНС, офіційно зареєстровано 24 місця відпочинку на воді у 10 районах області: Петрівський район, Вільшанський, Гайворонський, Маловисківський, Новоархангельський, Олександрійський, Олександрівський, Світловодський, Онуфріївський та окремо місто Олександрія.

Але на даний час процедуру паспортизації проходять ще три місця відпочинку в Петрівському районі.

ДСНС

Держпродспоживслужба визнає безпечними 9 пляжів

Другою обов’язковою структурою для паспортизації місця для відпочинку є держпродспоживслужба (яка утворилась із реорганізованих структур).

“Спеціалісти держпродспоживслужби перевірили благоустрій територій, скошеність очерету на береговій смузі, поновлення піску, облаштування і стан кабінок для переодягання, справність і чистоту душових і туалетів для відвідувачів, наявність медпунктів, урн та сміттєзбиральних контейнерів, угод на прибирання та вивезення сміття, проведення дератизації, дотримання інших санітарних норм”, – розповіли у прес-службі держпродспоживслужби.

душ пляж
Чернівецький міський пляж. Фото сайту chernivtsy.eu

До речі, за даними цієї структури  перевірку пройшли менше місць для відпочинку, аніж у звіті ДСНС. Точніше, менше із перевірених – відповідають визначеним стандартам. Наразі на Кіровоградщині зареєстровано 9 комунальних пляжів, робота яких погоджена з держпродспоживслужбою області: Новоархангельський, Петрівський, Гайворонський район, місто Олександрія.

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області подає такий список затверджених місць відпочинку:

Місто Олександрія:

1. Пляж “Перемозький” Олександрійської міської ради, мікрорайон Перемога, орендар – Товариство культурного відпочинку та рибалок „Розвага”;

2. Пляж ОЦС-1 Олександрійської міської ради, по Кіровоградському шосе, орендар – ГО „Рибальське товариство „Перемога”;

3. Міський пляж КП “Благоустрiй” Олександрійської мiської ради, на р. Iнгулець в районі парку ім. Т. Г. Шевченка;

Петрівський район:

4. Центральний пляж Петрівської селищної ради, смт Петрове;

5. Пляжі баз відпочинку ДП Схід ГЗК „Сонечко”, „Залив”, „Будівельник, „Сосновий бір”, „Чайка”, „Нептун”, „Голуба даль”;

6. Пляжі баз відпочинку ДП „ЄОК” „Івушка” і „Каштан”;

7. Пляжі жовтоводських баз відпочинку „Радуга” (ПП „Автоматика”) і „Енергія”;

Новоархангельський район:

8. Пляж Новоархангельської селищної ради на річці Синюха, смт Новоархангельськ, біля Колгоспного ринку;

9. Пляж Новоархангельської райдержадміністрації, смт Новоархангельськ, біля заповідного урочища “Кучери”.

Гайворонський район:

9. Пляж Гайворонської міської ради, м. Гайворон, вул. Жовтнева, 61а, біля кафе “Нептун”.

санепыдем

Не облаштованими залишаються ще 2 пляжі, які знаходяться у комунальній власності або на балансі органів місцевого самоврядування: пляж Світловодської міської ради в м. Світловодську; пляж у м. Олександрія по вул. Полтавській, на р. Березівка.

А у Кіровограді немає безпечних пляжів…

“Уже не один рік поспіль мешканці Кіровограда обділені можливістю безпечно відпочити біля води через те, що такі місця відпочинку офіційно не визначені органом місцевого самоврядування”, – додають у  держпродспоживслужбі.

І на Ковалівці, і на Новомиколаївці, і багато інших  пляжів у Кіровограді документально не існують. Ні рятувальники, ні  держпродспоживслужба не подають жодного дослідженого і дозволеного пляжу як у місті, так і в районі. Проте незважаючи ні на що, кіровоградці та жителі області часто купаються там, де навіть немає дозволів.

Перша електронна завітала на, умовно кажучи, “пляж” на Ковалівці у Кіровограді та поспілкувалась із компанією відпочиваючих. Ці кіровоградці прийшли покупатися та відпочити саме сюди, адже він знаходиться дуже близько до міста. Вони навіть не цікавились, чи безпечне тут місце для відпочинку.

“Ми тут постійно купаємось. На 15-ку сіли, приїхали від обллікарні, покупались, позагорали і так само приїхали назад. І від маршрутки йти недалеко. Навіть на Новомиколаївку довше їхати і йти там ще треба. А тут все близько. Та, і берег тут плавний, і шашлики є де посмажити, – розповідає кіровоградець Сергій, який часто відпочиває з друзями саме на Ковалівці, – Немає таблички “купатись заборонено” (принаймні ми її не бачили) – значить можна,” – додає чоловік.

По кілька сотень містян щодня ніжаться під сонечком на берегах Інгулу та Сугоклеї. І це тільки в Кіровограді. А скільки містян їздять на Катеринівку чи ще деінде? Скільки таких місць для відпочинку в області? Обирати безпечний відпочинок чи купатись “де ближче” – особистий вибір кожного…

А як саме відпочивають кіровоградці на пляжах, які не існують, дивіться на сторінках Першої електронної.

Київ. Гідропарк. Фото: Андрія Нестеренка Видання: "Вечірній Київ" eveningkiev.com
Київ. Гідропарк.
Фото: Андрія Нестеренка
Видання: “Вечірній Київ” eveningkiev.com
Поширити:

Залишити коментар:

коментар