Кіровоградщина: армія не відпускає сільського голову на роботу

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Мешканці Веселівської сільської ради Бобринецького району, до якої входять громади сіл Веселівка, Крутоярка, Ударне, Роздолля та Юр’ївка, залишилися без сільського голови. Констянтин Секрет, якому селяни довірили керівництво громадою, не може приступити до виконання своїх прямих обов’язків через службу в ЗСУ.

11 березня 2015 року Костянтин Леонідович Секрет (1972 р.н.) пішов добровольцем на фронт. Його прикомандирували до 3-го батальйону 72-ї Гвардійської Червонопрапорної окремої бригади.

На місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня минулого року, Костянтин Секрет був обраний сільським головою. Але повноцінно до своїх обов’язків приступити не зміг. Командир батальйону відпустив його всього на 10 днів, щоб новообраний сільський голова зміг провести вибори секретаря і запустити роботу сільради. Секретаря таки обрали – на 1 добу. Адже вже наступного дня, коли стало відомо, що Секрет повертається в зону АТО, молодий секретар відмовилась від посади. Мотив – відсутність керівника і досвіду роботи. Тож сільська громада залишилася обезглавленою.

Як розповіла Першій електронній газеті заступник голови Бобринецької районної ради Натілія Сабліна, дізнавшись про таку ситуацію, райрада і районна територіальна виборча комісія забили на сполох. Районна ТВК надіслала лист до військової частини з проханням прикомандирувати Костянтина Секрета до Веселівської сільської ради для виконання повноважень сільського голови. Це рішення цілком відповідало б Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей», згідно з яким «військовослужбовці, обрані на виборні посади до місцевих рад, прикомандировуються до відповідних місцевих рад із залишенням на військовій службі».

Після тривалого мовчання керівництва військової частини, аналогічні звернення ТВК надіслала до ЦВК, Верховної Ради і Міністерства оборони. «Отак ми мучаємося фактично з початку листопада, а результату ніякого. Нарешті два тижні тому комбат нам сказав, що лист з військової частини нібито вже передали до Міністерства оборони, яке й має прийняти рішення. Але відповіді досі немає і невідомо, коли буде», – зазначила Наталія Сабліна.

А тим часом, внаслідок гри військових у мовчанку, за відсутності сільського голови робота сільської ради паралізована, сільська громада залишається без бюджету на 2016 рік, не вирішуються питання життєдіяльності населених пунктів. Окрім того, позбавлення Костянтина Секрета можливості працювати на посаді в органах самоврядування, є порушенням конституційного права громадянина бути обраним та брати участь в управлінні державними справами.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар