У Кропивницькому пара у віці дізналася, що у них ВІЛ

© pixabay.com

Вони чекали маршрутку на зупинці. Обоє – у поважному віці, виховали дітей, які вже будують самостійне життя. Олексій – стривожений, адже щойно дізнався, що в нього ВІЛ. Під час лікування основного захворювання чоловіку зробили тест, оскільки були вираженні інші симптоми.

Результат виявився позитивним. CD-клітин було мало, тому, очевидно, ВІЛ у чоловіка – близько семи років. Призначили медичну допомогу – антиретровірусну терапію.

Олексій не знає, де міг підхопити ВІЛ. Довго не роздумував, як сказати про це дружині. Наважився і сказав прямо: «У мене ВІЛ», пояснив, що має щодня приймати ліки.

Тамара не знала про ВІЛ нічого, крім того, що може передаватися статевим шляхом. А отже, треба було також протестуватися.

«Раптом на зупинці я помітив плакат, де написано про безплатне тестування на ВІЛ. Там був номер Ольги – соціальної працівниці. Ми зателефонували їй і запитали, як і де можна зробити тест. Домовилися про зустріч того ж дня», – ділиться чоловік.

Соціальна працівниця проєкту Pact «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» Ольга Іваненко, яка вже понад п’ять років допомагає людям із ВІЛ, провела з Тамарою дотестове консультування.

«Жінка була стривожена.. Я намагалася її заспокоїти, пояснила, що люди з ВІЛ живуть повноцінним життям, приймаючи ліки. Зрештою, тест виявився позитивним. Тамара спокійно сказала: «Що ж, буду пити ліки, бо хочу жити. Хочу побачити онуків». Олексій увесь час був поруч. Я пояснила, що допоможу прийняти ВІЛ-позитивний статус, відповім на всі запитання під час лікування і супроводжуватиму пару на кожному кроці», – розповідає Ольга Іваненко.

Олексій і Тамара приймають антиретровірусну терапію майже місяць. Вони не намагалися зʼясувати, звідки взявся ВІЛ. У них усе, як завжди, – пораються з господарством, працюють на городі, куховарять, на вихідних чекають дітей у гості.

Протестуватися на ВІЛ безплатно можна в БО «100 відсотків життя. Кропивницький» за адресою:

  • вул. Преображенська, 2 (будинок побуту), 6 поверх, каб. 614.

Зателефонувати або написати, щоби поставити запитання з теми, можна за номером:

  • 067 00 55 303.

Зручний пункт для тестування на ВІЛ у Кіровоградській області можна знайти на сайті:

Вікторія Семененко для Першої електронної газети

Читайте також: 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар