На Кіровоградщині військовий помер на руках у матері, бо до нього не приїхала “швидка”

У селищі Смоліне Новоукраїнського району помер важко поранений на фронті Дмитро Заіка. Його родичі заявили, що коли чоловікові стало зле, місцеві медики знаходили причини, чому вони не можуть приїхати на виклик. Врешті, Дмитро помер на руках у матері.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією Громадського.

Про трагедію розповів у Facebook фотожурналіст Євгеній Завгородній, який зазначив, що є родичем Дмитра Заіки. З його слів, Дмитрові стало зле зранку, приблизно о 9:00. Мати чоловіка телефонувала у «швидку» та говорила, що син помирає. Але «медики знаходили якісь причини, чому вони не можуть приїхати на виклик».

«І це при тому, що до відділення було метрів 500, а нещодавно їм виділили нову «швидку». Десь годину мати робила штучне дихання і масаж серця. Сусіди та син Діми, який теж добровольцем пішов на війну, їздили в лікарню кликати на допомогу. Не достукались. Син помер на руках у матері», – розповів Євгеній.

Надія Заіка, мати померлого Дмитра, розповіла журналістам Громадського, що разом із сусідом робила синові штучне дихання, поки інші люди викликали медиків.

Також телефонували і до сільради з проханням, аби приїхала «швидка», а ще до диспетчера на загальну лінію 103. При тому, що під медзакладом, який розташований поряд із їхньою оселею, стояли машини «швидкої».

«Коли онук туди поїхав, дві машини «швидкої» стояло біля лікарні. У нас до лікарні 500 метрів, ну хай більше. Ми живемо недалеко. Онук Сашко побіг і каже: «Машина стоїть, а ви доїхати не можете», — розповіла жінка.

Врешті, десь через 20-25 хвилин, за викликом прибула «швидка» із села Хмельове, що розташоване приблизно за 12 км від Смоліного. Медики констатували смерть чоловіка, пізніше патологоанатом зазначив, що Дмитро помер через гостру серцеву недостатність. Медики з місцевої лікарні прибули через кілька годин, розповіла Надія.

«Вони (місцеві медики — ред.) ось дали нам відповідь, що вони кудись таки їздили. Але до нас вони не приїжджали. Лише коли поліція була та «швидка» із Хмельового зафіксувала смерть. Але їх начебто не пустили у квартиру: мовляв, нема вже чого заходити, бо вже смерть зафіксували», — сказала жінка.
Родина планує написати до поліції заяву щодо інциденту.

Що кажуть медики?

Директор Смолінської медико-санітарної частини Микола Дударчук у коментарі Громадському розповів, що їхній заклад не є закладом екстреної невідкладної допомоги і не зобов’язаний виїжджати на екстрені виклики, але «оскільки екстрена невідкладна допомога часто-густо не виконує свої обов’язки», мерія купила своїм коштом машину «швидкої» для Смолінської лікарні. А та тепер частково виконує виклики силами фельдшера, який повинен бути у приймальному відділенні.

Він підтвердив, що до закладу приходив родич Дмитра із проханням до фельдшерки піти з ним. На що та відповіла, що за посадовими інструкціями, якщо й має виїжджати, то тільки машиною «швидкої». Директор запевнив, що фельдшерка викликала водія машини, але виявилося, що медикам дали не ту адресу. Вже після прибуття лікарку не впустили, і та повернулася на робоче місце.

Директор Дударчук скаржиться, що це не один такий випадок, та вказує, що в екстреної допомоги, яка мала б їздити на виклики, подекуди у графіку немає фельдшерів на чергуванні. Він додав, що проблема також у системі «екстренки», за якою спершу треба телефонувати до диспетчера у Кропивницький, який оцінює ситуацію і дає вказівку виїжджати медикам чи ні.

«Мені прикро, що людина померла. Але важливо, що зараз всі цікавляться. Можливо, після цього екстрена допомога буде виконувати свої функції. І тоді питань таких не буде», – прокоментував Дударчук.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар