Еволюція шахрайства: як не потрапити на гачок шахраїв на ринку праці

© Styler

Шахрайство на ринку праці еволюціонує, як вірус. Воно адаптується до нових умов, змінює свою форму, вдосконалює методи та засоби обману, стає нахабнішим й продовжує паразитувати з метою наживи. Якщо ще минулого року «офісні» вакансії прикривали посадами менеджерів з продажу, то зараз назви варіюються від рекрутера до помічника адміністратора тощо.

Work.ua ділиться кейсами, як розвиваються шахрайські схеми та розповідає як мінімізувати ризик натрапити на псевдороботодавців, інформує Перша електронна газета.

Ще з серпня минулого року Work.ua оголосив про глобальне блокування «шлюбних агенцій» та стрімінгових майданчиків, а також криптошахраїв, щоб убезпечити користувачів сайту, бо вакансії від таких компаній вводять в оману людей та ускладнюють пошук реальної роботи. І якщо перелічені категорії афер уже зараз не становлять особливої загрози, то шахрайські «офіси», з початком повномасштабної війни ще дужче активувалися та заполонили ринок. Суть такої афери полягає у виманюванні коштів телефоном з банківських рахунків та кредитних карток.

Найчастіше «офісні» шахраї прикриваються посадами:

  • менеджер з продажу,
  • менеджер по роботі з клієнтами,
  • менеджер з обслуговування тощо.

До роботи рекрутери так званих «офісів» зазвичай заманюють людей без досвіду роботи, обіцяючи високу зарплату в доларах. В умовах вони зазначають — активність, можливість швидко навчатися та бажання багато заробляти.

Перевірка та блокування аферистів

Переважна більшість блокувань, яку здійснюють модератори Work.ua, пов’язана саме з «офісами». За 2023 рік кількість облікових записів, яку заблокували модератори сайту, становить 35 459. Загалом щомісяця відділ перевіряє понад 20 000 облікових записів.

«Це дійсно енергозатратна справа. Найбільше шахраїв ми знаходимо, коли перевіряємо компанії.

Але далі ми додатково „відловлюємо“ та знаходимо їх на кожній ділянці: при перевірці вакансій, дійсності компаній, коли отримуємо скарги на вакансії та опрацьовуємо їх.

Іноді, щоб розібратися, чи є компанія шахрайською, достатньо 30 секунд, а іноді витрачаємо пів години», — прокоментувала керівниця відділу модерації Катерина Денисенко.

Таку «чистку» модератори зараз проводять кожен день. Також команда Work.ua створила мапу еволюції шахраїв, щоб поділитися та проілюструвати, як з часом аферисти винаходять нові методи, щоб розміщувати ненадійні вакансії та користуватися іншими послугами на сайтах з пошуку роботи й затягувати шукачів у свої тенета.

Мапа еволюції шахраїв

Кожна компанія після реєстрації на Work.ua проходить перевірку: відділ модерації переглядає новостворений обліковий запис, та часто саме на цьому етапі відбувається блокування. Компанія може надати свої документи, щоб підтвердити дійсність. Перше, з чого починали шахраї, це надсилали чужі документи, завантажені з інтернету, щоб запобігти миттєвому блокуванню.

Далі стали додавати документи реальних ФОПів чи ТОВ. Шахраї домовлялись з ними (найімовірніше за гроші), і коли модератори телефонували власникам документів, ті підтверджували, що реєструвались і дійсно шукають персонал. Так модератори Work.ua перестали покладатися на дзвінки й почали більше приділяти уваги сайтам компаній.

Потім шахраї почали нашвидкуруч створювати сайти, де не працювала половина розділів, а сторінки були заповнені дуже примітивно. Коли фальшиві сайти не спрацювали, аферисти користувалися вебсторінками перевірених реальних компаній та профілями в Інстаграм з купою підписників, які викликали довіру.

Як мінімізувати ризик натрапити на шахрайський «офіс»

  • Перед співбесідою пошукайте інформацію про компанію в інтернеті, подивіться сайт, соцмережі, почитайте відгуки.
  • Запитуйте в рекрутерів якомога більше деталей про роботу: що точніші відповіді отримаєте, то менше сумнівів у вас буде.
  • Вмикайте критичне мислення. Отримувати високу зарплату без знань та досвіду роботи за декілька годин на день — це вигадка шахраїв. Якщо вас бентежить, чи реальна зарплата вказана в вакансії, продивіться відповідну посаду в інших компаніях. Так ви будете мати загальне розуміння, скільки в середньому платять на ринку.
  • У разі якщо ви помітили підозрілу вакансію, повідомляйте про це у клієнтську підтримку сайтів пошуку роботи.

Нагадаємо, кіберполіція попереджає про нову шахрайську схему на Кіровоградщині.

Читайте також: Кіберполіція затримала аферистів, які «продавали» неіснуючі дрони воїнам ЗСУ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар