Що відбувається на родовищі літієвих руд Смолінської громади

Літій, на який багаті надра Кіровоградщини,називають «білим золотом», адже цей метал став ключовим для цілого ряду економічних галузей. З нього, приміром, виготовляють батарейки для гаджетів і батареї для електрокарів.

Хто має права на видобуток літію на Кіровоградщині, коли запустять процес і що з цього отримає громада, з’ясовувала Перша електронна газета.

Підземний скарб

В Україні є чотири розвіданих родовища: Полохівське, ділянка «Добра» (на Кіровоградщині), Шевченківське (Донеччина) та «Крута балка» (Запорізька область).

Найбільше з чотирьох – Полохівське, що на території Смолінської селищної ради Новоукраїнського району, поблизу сіл Копанки і Гаївка. Там розташовані три так звані рудні тіла. Зона родовища характеризується доволі високою концентрацією літієвих руд, які залягають на чималій глибині.

Тобто для видобутку відкритим кар’єрним способом потрібно знімати величезну кількість осадових порід потужністю 60-100 м. Це родовище вивчене до глибини 500 м, тому вважається,що закладати кар’єр немає сенсу, потрібно будувати шахту. А на це необхідні великі інвестиції. Тож поки війна і триває невизначеність з інвесторами, родовище впродовж кількох років продовжують досліджувати. З різною інтенсивністю і різними підрядниками.

“Родовище відкрили, коли територія нашої сільради була ще у складі Маловисківського району, – розповів колишній копанський сільський голова, а нині староста Копанськогостаростинського округу Смолінської громади Олег Чумак. – Геологічні розвідувальні роботи тоді почалися дуже активно. До нас в село приїздили представники “Укрлітійвидобування”, зустрічалися з жителями, розповідали, як все швидко будуватися, що це буде економічно вигідно для території, що сільчани матимуть роботу, бюджет – солідні надходження, а екологія не зазнає жодної шкоди.

Ми сприймали все це доволі насторожено, жартували, що тепер доведеться вивчати китайську чи турецьку мови, адже чули про співпрацю компанії з китайцями і турками. Принаймні такі розмови були. Побоювались, що будівництво кар’єру чи шахти просто зруйнує все, всю екологію нашого краю. Навіть відчувались якісь протестні настрої. Але згодом усе затихло, геологи, пробуривши кілька свердловин для взяття проб, поїхали, і поля, де вони працювали, фермери знову стали засівати сільгоспкультурами.

Звісно, що ніяких конкретних фінансових інвестицій сільська територія не отримала. Хіба тільки оті обіцянки…”

Читайте також: Депутати з другої спроби дали дозвіл на розробку родовища літію на Кіровоградщині

Новій шахті бути?

З тих пір на Маловисківщині багато що змінилося. Район реформували, поділивши на чотири територіальні громади, одній з яких – Смолінській – і дісталась територія родовищ разом з низкою судових процесів навколо нього.

Тим часому Смоліному, де свого часу збудували й успішно експлуатували уранову шахту,добре розуміють, що родовище літію – це неабиякий шанс для розвитку громади. Тим більше, що запаси Смолінської шахти вже вичерпалися, а потужна база і кадри залишилися. І все це за 7 км від покладів літію.

Тут же, неподалік Полохівського, розташоване і родовище “Добра”. Геологи виявили цікаву його особливість: тут літієві руди сполучаються з рудами інших елементів: тантала, ніобія, рубідія, цезія, берилія, вольфрама, олова, золота.

Та всі ці перспективи поки що залишаються в теорії. А тим часом Смолінська селищна рада визнала роботу ТОВ «Укрлітійвидобування» з розробки та видобування петалітовихлітієвих руд Полохівського родовища на території громади незадовільною та такою, що гальмує економічний розвиток громади.

Як зазначив селищний голова Микола Мазура під час Конгресу місцевих та регіональних рад, який відбувся у жовтні в Кропивницькому, таке рішення депутати прийняли, керуючись чинними законами України і раніше укладеними угодами, врахувавши, що строки проведення робіт протерміновані, а умови угод не виконуються в повному обсязі.

“У нас був проєкт рішення набагато категоричнішим, ніж прийнятий, -розповів депутат селищної ради Віктор Юрченко, трудова біографія якого тісно пов’язана з шахтою.- Хотіли поставити питання про припинення співпраці з компанією, яка ніяк не розпочне передбачену відповідними угодами і документами роботу. Але зважили на запевнення представників компанії,що зміни будуть,що розвідка поновиться, а за неюй інші види робіт на родовищі.На сесії Смолінської селищної ради у першому кварталі 2024 року маємо заслухати звіт “Укрлітійвидобування” про проведену роботу.”

Депутати сподіваються, що звітувати буде про що, адже компанія “Геобудівельні технології” на замовлення ТОВ “Укрлітійвидобування” таки розпочала (чи поновила) роботи на Полохівському родовищі.

370097264-6896938870424522-5257537652278123520-n

403632039-1383855512507034-6804464556337486738-n

Чому саме “Укрлітійвидобування”?

ТОВ “Укрлітійвидобування” володіє єдиним спецдозволом на видобування руд літію – №6195 (родовище Полохівське, Кіровоградська обл., дійсний до 2037 р.).

Нагадаємо також, що в червні 2021 р. в капітал ТОВ “Укрлітійвидобування” увійшов відомий бізнесмен Ігор Кривицький. А з липня 2021 р. кінцевим бенефіціарним власником компанії в базі YouControl вказано Сергія Табалова з Кропивницького. Табалов контролює компанію через компанії “ХАРСАМ ОРЕС ФЗЕ” і “АЛМАФАР ЛІМІТЕД”. Кінцевим бенефіціарним власником “Укрлітійвидобування” вказаний Міна Азер МамлукХаліл (Єгипет,ОАЕ Дубай).

Спецдозвіл компанія отримала кілька років тому та інвестувала в його розробку вже декілька десятків мільйонів гривень. Нині геотехнічні роботи передбачають буріння трьох свердловин глибиною 100 – 120 метрів і ще п’яти глибиною 25-40 метрів.

“Буріння проводиться для вивчення фізико-механічних властивостей гірських порід в районі родовища, де планується будівництво підземних і наземних гірничих споруд, – прокоментував початок робіт генеральний директор та головний геолог компанії “Укрлітійвидобування” Михайло Гейченко. – Матеріал, отриманий в результаті буріння, буде відправлений для досліджень до сертифікованих лабораторій. Експертиза має визначити, як породи реагують на тиск, температуру та інші фізичні впливи при різних умовах. Результати будуть враховані при проєктуванні майбутньої шахти”.

Підрядники вже зайнялися бурінням менших свердловин. Ця процедура необхідна для уточнення гідрогеологічних умов експлуатації родовища. Тут встановлять спеціальні датчики рівня води, що дозволить спрогнозувати вплив діяльності шахти на підземні води у довгостроковій перспективі. Таке комплексне оцінювання впливу на середовище відбувається відповідно до світових практик. Координує роботи британська компанія WardellArmstrong.

398509070-235863702689854-3091378838377717783-n

У ТОВ “Укрлітійвидобування” наголошують, що при проєктуванні та підготовці проєкту будівництва велика увага приділяється екологічним аспектам. Наприклад, наразі пріоритетним є варіант відробки рудних покладів з подальшою закладкою виробленого шахтного простору, коли так звані порожні породи повертатимуться назад у шахту. Це повністю усуне ризики провалів, а також зробить проєкт більш екологічним, оскільки ці породи не зберігатимуться у вигляді величезних відвалів.

Що буде далі?

У компанії зауважують, що в світовій практиці середні терміни розробки подібних проєктів складають 8-10 років від моменту отримання ліцензії до запуску виробництва. І наголошують, що навіть зважаючи на активні бойові дії, що тривають на території України майже два роки, дослідно-промислова розробка Полохівського родовища не сповільнювала темпи. Однак є певні види робіт, які можливо буде виконати лише після завершення війни.

“На сьогодні ТОВ “Укрлітійвидобування” співпрацює з понад 10 іноземними компаніями з різних юрисдикцій. Згідно з їхньою корпоративною політикою фахівцям не рекомендується приїжджати в Україну під час війни. А в Україні немає фахівців, які мали б необхідні для розвитку проєкту компетенції. Відповідно є частина робіт, які в принципі буде неможливо виконати до завершення війни. Наприклад, глибоке буріння на 1000 метрів і більше з метою вивчення рудоносності глибоких горизонтів. Іноземні фахівці, які мають обладнання та компетенції для виконання таких робіт, на даний момент просто не можуть перебувати в Україні,” – пояснив директор зі стратегічного розвитку компанії Денис Альошин.

Водночас законодавством передбачено продовження термінів виконання робіт на час дії воєнного стану і після припинення його дії. Контроль за дотриманням норм, правил і термінів виконання програми робіт, яка є невід’ємною частиною угоди про умови користування надрами, здійснює Державний геологічний контроль на основі звітів, які подає компанія.

Як стало відомо, наприкінці 2021 року ТОВ “Укрлітійвидобування” пройшло планову перевірку держгеоконтролю. Відповідно до його висновків всі роботи на Полохівському родовищі відбуваються згідно із затвердженим графіком. Наступний і останній етап досліджень для обґрунтування ключових технологічних та фінансово-економічних параметрів будівництва шахти з видобутку петалітової руди та фабрики з її збагачення, а також завершення процедури оцінки впливу на довкілля заплановано на 2024 рік.

Володимир Тільнов для Першої електронної газети
Фото Смолінської селищної ради

Поширити:

Залишити коментар:

коментар