Чому людина на інвалідному візку не може потрапити додому? Історія кропивничанина

Сходити в магазин, відвідати лікаря, вийти на прогулянку – речі, які такі буденні для здорових людей, стають майже неможливими для осіб з інвалідністю. Вони щодня стикаються з проблемами, на вирішення яких йде маса ресурсів як матеріальних, так і моральних.

Журналістка Першої електронної газети поспілкувалася з людиною, яка майже 40 років прикута до інвалідного візка, і дізналася, що найбільше турбує її у повсякденні.

Кропивничанин Тимофій Володимирович Савіцький отримав травму хребта ще в 17 років унаслідок падіння. Незважаючи на тяжке каліцтво, він не втрачає оптимізму, намагається бути в курсі сучасних подій, вести по можливості активний спосіб життя.

«Я багато читаю, слідкую за сучасними новинками в світі медицини, намагаюся правильно харчуватися і займатися фізичними вправами.

Це важливо для мене, тому що розумію – моє здоров’я – лише в мої руках. В прямому сенсі цих слів», – говорить Тимофій Володимирович на початку нашої розмови.

Звичайно, важко назвати безхмарним життя людини з тяжкою формою інвалідності, проте співрозмовник намагається не жалітися, а шукати самостійно вихід із складної ситуації. Мабуть, ця його риса і привела до конфлікту із сусідами по будинку. Отже, все по порядку.

380241425-1696212057542040-6112169645690238429-n

Мешкає Тимофій Володимирович у звичайній п’ятиповерхівці в однокімнатній квартирі на другому поверсі. Близьких родичів чоловік не має, інколи його відвідує соціальний працівник і допомагає по господарству. У свої 57 років пан Тимофій самостійно долає сходинки на другий поверх, що з успіхом продемонстрував кореспонденту (до речі, піднімати себе у візочку – не так вже й просто, для цього дійсно треба мати немалу силу у руках. – Кор). Ніколи з сусідами не конфліктував, не вимагав до себе особливого ставлення, поважав особистий простір кожного і намагався підтримувати добросусідські стосунки. Однак останнім часом ситуація дещо змінилася.

«Майже весь 22 рік я просидів вдома, виходив надвір разів 3-4. Все через травму руки. Під час їзди на веловізочку він зламався і я впав, вивихнув плече і травмував руку. Без сторонньої допомоги шлях на свіже повітря став нездоланним. Нині, слава Богу, все загоїлося, і я можу виходити надвір самостійно.

Але постала інша проблема – машини, які мешканці під’їзду ставлятьпід самі сходинки.Мені немає як заїхати на візочку, бо потрібно взятися за поручні і підняти себе разом з коляскою, це просто фізично неможливо», – розповідає Тимофій Володимирович про ситуацію, яка призвела до конфлікту.

Було таке, що чоловік не міг не тільки заїхати до під’їзду, а і виїхати з нього. Машина настільки близько стояла до сходинок, що довелося йому повертатися додому і чекати, поки сусіди приберуть авто.

«Поряд я маю гараж, де пересідаю на візок з велосипедним приводом і їду по своїх справах або просто на прогулянку – люблю свіже повітря і рух. Я живу сам, і тепер треба весь час когось просити, щоб повідомили власників авто, що я хочу виїхати або заїхати, це стає проблематично.

Інколи ставив цеглу, щоб машини не під’їжджали до самого під’їзду, але її викидають, а проблема залишається. Було таке, що доводилося довго чекати на сусідів, а в мене слабкі нирки, надворі вже холодно, промерзаю без руху дуже швидко», – розповідає пан Тимофій.

Ось так Тимофію Володимировичу прийшла ідея самостійно зробити щось схоже на пандус, який би допомагав його заїжджати на сходинки, а ще перешкоджав власникам машин, які не зважають на знак інвалідності, ставити своїх залізних коней під під’їздом. Звечора помічник пана Тимофія забив невеличкий трикутник, проте вранці його вже не було.

368086628-753942003123387-9091412183213189274-n

«Мешканці під’їзду чомусь виявилися проти пандуса, вважаючи, що він буде заважати їм. Кажуть, якщо мене щось не влаштовує, то маю поміняти житло.

Ми завжди нормально спілкувалися, я ніколи не грубіянив, ніколи нікого не чіпав. Не розумію такого ставлення.

На саморобний пандус кажуть «середньовіччя якесь». Можливо, я теж в чомусь не правий, треба було порадитися, як правильно робити цей пандус, але ж не дали навіть доробити його. Потім мені прийшла думка зробити клумби, наносити землі, посадити рослинність, щоб машини не могли під’їхати до самих сходинок. Ця ідея теж не сподобалася сусідам. Кажуть: а хто буде доглядати?

Мене хвилює те, що машин стає все більше, і я нічого не зможу зробити», – бідкається Тимофій Володимирович.

Чоловік вже впритул задумався над тим, щоб обміняти свою однокімнатну квартиру на перший поверх або частину приватного будинку, адже розуміє, літа беруть своє і надалі все важче буде спускатися з другого поверху. Навіть почав підшукувати надійного ріелтора.

Журналістка вирішила особисто поспілкуватися з сусідами Тимофія Володимировича, проте двері ніхто не відчинив. Можливо, хтось на роботі, а хтось не бажає спілкуватися з незнайомками. Хотілось би все ж почути думки і аргументи опонентів людини на візку, яка і хоче не багато – мати вільний доступ до свого житла…

А тим часом ми вирішили поцікавитися, що потрібно для того, щоб встановити стаціонарний пандус на під’їзді, який би не називали «середньовіччям».

Секретарка керівника ЖЕКу №3 ввічливо поінформувала, що необхідна заява від людини з інвалідністю або довіреної особи, далі з метою уникнення можливих конфліктів варто отримати письмову згоду від інших мешканців будинку і лише потім виїжджає працівник ЖЕКу для визначення технічних можливостей для встановлення пандуса.

Тимофій Володимирович вже працює в цьому напрямку, написав заяву і почав збирати підписи. Редакція триматиме під контролем хід подій. Сподіватимемося, наша допомога не знадобиться – все буде зроблено згідно із законом.

Олена Цюцюра, Перша електронна газета.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар