Гвіздок у труну малоросійства, або Чому нас вчить «Довбуш»

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ще ніколи мені не доводилося дивитися фільм на балконі кінотеатру – у залі завжди було вдосталь місць. У Кропивницькому вітчизняні стрічки рідко збирають ТАКІ аншлаги, коли навіть посеред тижня у денний час кількість глядачів значно перевищує кількість місць у кінозалі.  Та стрічка «Довбуш» підкорила людей ще до того, як вийшла на екрани.

Це не історична реконструкція. Так, тут ідеться про реальне російсько-польське протистояння і внутрішні міжусобиці, заточені довкола української землі, якої хотіли всі. Але історія стала лише фоном, на якому діють герої, розкриваючи суть споконвічних проблем українського народу. А весь фільм можна розкласти на цитати, які не лише ілюструють часи, в які жив Олекса Довбуш, а й на 100% відповідають нашому сьогоденню.

У центрі сюжету – двоє братів Іван та Олекса Довбуші, діти гір, які понад усе цінують свободу, але по суті, як і всі інші люди, є «власністю» польських панів. Їхнє становище розкривається устами Івана: «Ніколи тут не буде ні нашої волі, ні нашої влади. Лиш пани будуть змінювати один одного».

58828d99d5ea2c259cdaa2a759b86c58

Жоден з братів Довбушів не бажає миритися з цим і готовий стати до боротьби. Та шляхи і методи вони обирають різні. Один вбачає свою місію у розправі над панами – грабує багатих, щоб… ні, не роздати бідним, а щоб самому мати на що гуляти.

«Наші люди як вівці. З них шкури деруть, а вони між собою деруться» – з презирством випльовує Іван. Він не бажає помагати іншим селянам, а дбає лише про збагачення своєї ватаги. Награбувати побільше грошей і втекти на безпечніші землі – ось його мета.

«Я не хочу тікати. Я хочу жити. Жити вільно. Тут, на своїй землі!» – заперечує йому рідний брат Олекса, що викликає між ними розкол.

0-41-17

Олекса бере до рук зброю, щоб здобути свободу для своєї землі. «Поки борониш ти власну землю, ніяка куля тебе не візьме» – впевнений чоловік і заряджає цією думкою побратимів, які усвідомлюють – справжню свободу не купиш за гроші, за неї треба боротися. Як і ми сьогодні.

Саме зі словами «Наша земля не дасть нам померти» діти гір кидаються в бій з переважаючими силами ворога. Тоді завмирає серце, затамовуєш подих, а перед очима – нова війна, сучасна і наші Герої, які теж черпають силу з української землі.

0a31038-0-56-10

І так поряд з усілякими «останніми москалями», «вуйками» і «сватами», які насміхаються з образу українців і розвивають меншовартість, на екранах з’являються образи повстанців, воїнів, захисників, які пробуджують нашу національну свідомість.

«Довбуш» – не просто яскравий екшн. Це наша не наукова, а життєва історія, замішана на крові, приправлена містикою, обрамлена вірою і впевненістю у власних силах.

Я б назвала цю кіно-легенду ще одним гвіздком у труну малоросійства, яку ми вже витесали і накрили кришкою, але ніяк не закопаємо, хоч сил для цього маємо вдосталь. А кому не вистачає – хай дивиться «Довбуша».

MV5-BYz-Nl-Nzk5-YWEt-Yzk4-OC00-YTFj-LTg3-Y2-Yt-ZWIz-Zj-Ez-ZDIz-Mm-Y3-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde-QXVy-Mjk1-Nz-A

Ілюстрації з відкритих джерел

Читайте такожЯкісне українське кіно можна дивитись онлайн. ТОП фільмів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар