Жителі двох мікрорайонів Кропивницького потерпають без води і… через воду

Водопостачання стало точкою кипіння для жителів двох мікрорайонів Кропивницького. Жителі селища Нового б’ють на сполох, бо хочуть і далі пити воду з Обознівського водозабору, а не від водогону “Дніпро-Кіровоград”, до якого їх хочуть приєднати. А жителі Завадівки взагалі залишилися без водопостачання через зруйновані водомережі, які обслуговує Інгульська шахта.

Про перспективи вирішення проблем розповів заступник міського голови Олександр Вергун, інформує Перша електронна газета.

Посадовець одразу наголосив, що водомережі в обох мікрорайонах – об’єкти критичної інфраструктури, тож безперебійна їхня робота та забезпечення водопостачання жителів вкрай важливі і пояснив перспективу вирішення проблеми окремо для кожного.

“Жителі селища Нового отримують воду з Обознівського водозабору. Ще торік тут працювала одна свердловина, яка не забезпечувала повністю потреби новенців у воді, тож її подавали погодинно. Тоді відремонтували другу свердловину і сьогодні селище отримує воду цілодобово у штатному режимі, – пояснює Олександр Вергун. – Але ці свердловини і водомережі, довжина яких складає 5,8 кілометра, збудовані понад пів століття тому, на них часто стаються пориви. Вони вже потребують капітального ремонту. Але щоб його зробити, потрібне резервне водопостачання. Саме тому ОКВП “Дніпро-Кіровоград” запропонувало збудувати водогін до станції другого підйому на селищі Новому, який забезпечить жителів резервним безперебійним водопостачанням”.

За словами посадовця, будівництво водогону до селища Нового дасть можливість зупинити і капітально відремонтувати обознівський водопровід, провести ремонт і знезараження станції другого підйому, відремонтувати резервуари для води.

Новенці побоюються, що з будівництвом водогону“Дніпро-Кіровоград” свердловини від Обознівського водозабору закриють зовсім, тож зібрали понад тисячу підписів під зверненням до керівництва міста й області, щоб зберегти джерела води у селищі. Олександр Вергун запевнив, що Обознівський водопровід і свердловини ніхто не закриватиме. Більше того, наступного року їх капітально ремонтуватимуть.

“Кілька вулиць селища Нового отримують воду з Лелеківського водозабору. Він має невеликий дебет води, але його разом із Обознівським водозабором збережемо для забезпечення резервного водопостачання не тільки жителів селища, а й Кропивницького”, – запевнив Олександр Вергун.

ОКВП “Дніпро-Кіровоград” уже виготовило проєкт будівництва водогону, найближчим часом оголосить процедуру закупівлі будівельних робіт і у вересні зможе розпочати будівництво. Будівельні матеріали для спорудження водогону до селища уже надали міжнародні організації.

Заступник міського голови наголосив, що дніпровська вода для новенців не здорожчає. Вони і надалі платитимуть за водопостачання і водовідведення за чинними тарифами.

Ще більш болючою проблемою є сьогодні водопостачання жителів мікрорайону Завадівка в обласному центрі. Уже кілька днів люди не мають води взагалі.

“Водопостачанням кропивничан, котрі мешкають на Завадівці, забезпечує Інгульска шахта державного підприємства “Схід ГЗК” зі свердловини, що розташована за межами села Северинка Кропивницького району. Водою з цієї свердловини користуються ще п’ять сіл району. Але дебет води у цій свердловини становить 27 метрів кубічних на годину. Цього запасу води не вистачає навіть для потреб самої шахти. А крім того водопровід, яким вода подається до Завадівки, також у критичному стані, майже щодня на ньому стаються пориви, тож до людей вода просто не доходить”, – пояснив Олександр Вергун.

Поки вирішать проблему з водопостачанням, міська влада організувала підвезення води жителям Завадівки автоцистернами, а комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала відсутність водопостачання мікрорайону Завадівки надзвичайною ситуацією місцевого значення, аби залучити автоцистерни інших підприємств. На вулицях Завадівки поставили 10 ємностей для води, найближчим часом їх кількість збільшать до двох десятків.

“Є два варіанти вирішення проблеми: будівництво гілки водопроводу від водогону “Дніпро-Кіровоград”, яке забезпечить водою лише жителів мікрорайону. Інший варіант — державне підприємство “Схід ГЗК” виділить кошти на ремонт водопроводу. Ми знаємо, що фінансова ситуація на підприємстві дуже складна, але чинне законодавство не дозволяє фінансувати ремонт водопроводу, який належить державному підприємству, з міського бюджету. Зараз ми чекаємо на відповідь від керівництва “Схід ГЗК” про можливість оплатити і розпочати ремонтні роботи. Якщо цього не станеться — прийматимемо рішення про інший спосіб вирішення проблеми”, – зазначив Олександр Вергун.

Любов Попович для Першої електронної газети. 

Нагадаємо, тарифи на воду не підвищуватимуть — Нацкомісія скасувала своє рішення

Читайте також: у Кропивницькому ремонтують колектор і міняють труби на глибині трьох поверхів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар