Спортсмен із Кіровоградщини підкорив екстремальну трасу триатлону у Швейцарії

Уродженець селища Олександрівка, що у Кропивницькому районі, Ігор Ковтун, який вже багато років захоплюється триатлоном, взяв участь у міжнародних спортивних змаганнях «Свісмен – 2023», що проходили у Швейцарії.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Щоб потрапити на ці екстремальні змагання, він на автомобілі перетнув шість країн, подолавши п’ять тисяч кілометрів.

Зв’язатися вдалося з ним по Інтернету, бо він й зараз ще за кордоном. За словами самого спортсмена, свісмен — довгий екстремальний триатлон на дистанції з однією з найвидовищніших трас у світі. Вона починалася на півдні країни і пролягла через три Альпійські перевали в серці Швейцарії. Після неймовірних краєвидів триатлоністи фінішували біля підніжжя масивних гірських краєвидів Ейгер, Менх і Юнгфрау – знаменитих вершин Бернських Альп – у невеликому селі Гріндельвальд.

“Цьогорічний «Свісмен» проводився вдев’яте. Потрапити на нього було нелегко, потрібно було пройти ретельний відбір. Мені поталанило!” – розповів Ігор.

Він зазначив, що на старт вийшло 230 атлетів, фінішувало 159, решта зійшли з дистанції.

355796925-315390537492946-5284742200095708000-n

До речі, про основні факти довгого екстремального триатлону.

  • Перше. Під час проходження дистанції дороги не перекриваються ні на вело етапі ні на біговому, на відміну від звичайного «Айронмена», до якого вже звик Ігор. Він повідав, що через інтенсивність руху, вузькі гірські дороги, неадекватних водіїв (з команд атлетів учасників) трапилося навіть декілька аварій.
  • Друге. Кількість транзитних зон збільшена до трьох (в звичайному триатлоні – дві) – перехід з плавання на велосипед, з велосипеда на біг, з бігу на гірський біг (найконтрольованіша і найрегульованіша правилами частина).
  • Третє. Спортсмен не може без групи підтримки самостійно проходити дистанцію. Команда підтримки обовʼязкова і є вимогою організаторів (з позиції безпеки). Особливо на фінальному етапі бігу, коли атлет біжить в гірській частині – з ним обовʼязково має бути поряд ще хтось.
  • Четверте. Існують вимоги до спорядження. Кожен елемент екіпірування атлета ретельно перевіряється організаторами і має відповідати вимогам естримального навантаження в гірській місцевості (мембрана, відстопер, ліхтарик, свисток і тд). Хто не пройшов перевірку екіпірування в третій транзитці – його старт завершено.
  • П’яте. Існують обмеження по часу проходження контрольних точок змагань. Тобто, якщо спортсмен не дістався визначеного місця до певного часу – його автоматично знімають з змагань. До того ж, на фінальному етапі змагань контрольні точки збільшено на майже декілька сотень метрів.
  • І шосте. Існує дві системи контролю за безпекою: крім стандартного чіпу для замірів часу, додатково атлет отримує GPS-маяк (також з міркувань безпеки). Зі слів Ігора, організатори жартували, що були випадки, коли атлети не туди звертали і їх знаходили в інших країнах…

Отже, як виступила наша «залізна людина»?

  • Плавання 3.8 кілометра. Старт запливу був о 4-й ранку. Баржа вивезла атлетів на середину озера, звідти старт, а на березі – фініш. Орієнтиром для них служив маяк на березі.
  • Велодистанція 181.41 кілометра: від пальм – до холоду! Старт починався дійсно з місцевості, де тепло і ростуть пальми, а закінчувався – на вершині гори, яка покрита льодом. Дистанція складалася з семи підйомів. До речі, на одному з перевалів у 1964 році знімався третій фільм «Голдфінгер» із циклу про відомого британського агента Джеймса Бонда.
  • Біг 42 кілометри. Спортсмени стартували на рівні 567 м над рівнем моря, а фінішували – на вершині гори Клейне Шейдег на висоті 2061 метр над рівнем моря. Частина дистанції проходила вздовж озера в Брієнці, де було чимало відпочивальників. А ще обабіч паслося багато корів і на кожній був дзвіночок, звук від якого, за словами Ігора, інколи навіть його дратував.

Ігор пройшов цю дистанцію за 16 годин 3 хвилини і 15 секунд. Хоча, зазвичай, звичайний триатлон у нього займає 9 годин і 51 хвилину (найкращий його результат!).

“Після Швейцарії я розумію, що таке довгий екстремальний триатлон”, – зазначив наш земляк, який до цього разів 50 брав участь у звичайних довгих триатлонах. А потім між іншим, додав, що за цей час його організм спалив 9 335 кілокалорії.

Галина Шевченко для Першої електронної газети
Фото надані Ігорем Ковтуном.

Читайте також:

Поширити:

Залишити коментар:

коментар