Смакували “діалектизми” і збирали гроші для воїнів – “Баба Єлька” влаштувала звану вечерю

Бабка, варьоха, воловани, діцман, кнедлики, манзарі, праники, студене молоко, ферензольки – про ці та багато інших особливих і рідних для нас страв говорили під час третьої званої вечері  від “Смачної Кропивниччини” у Кнайпі Бамбетель.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

“Їжа – це не лише про шлунок. їжа – це перш за все про культуру. Вже 5 років ми працюємо над тим, щоб наш край асоціювали не лише з урановими шахтами, не лише з центром країни, через який проходять всі дороги, але ніхто не зупиняється, а з культурою, традицією, автентикою. Ми говоримо про певну культурну ідентичність, серед складових якої є й гастрономічна культура.  Тому сьогодні наша смачна вечеря присвячена кулінарним діалектизмам – цікавим, дивним назвам страв, які ми зафіксували під час експедицій Кіровоградщиною” – розповіла координаторка кулінарного напрямку “Баби Єльки” і упорядниця книги “Смачна Кропивниччина” Інна Тільнова.

345906436-3256549071342248-3130916693358703972-n

2

До речі, минулого тижня команда “Баби Єльки” відвідали соте і сто перше за рахунком села. І під час цієї експедиції також записали новий для себе кулінарний діалектизм – млинки.  Рецептом поділилася Тетяна Федунець із села Інгульського (колишній Устинівський район).

“Це навіть звучало так смачно, що ми трохи не втрималися і полізли руками в горщик із млинками!” – зізнається учасниця проекту Світлана Буланова.

image

Окрім смакування діалектизмами і дегустації страв з традиційного меню, гості мали можливість придбати кулінарний сувенір – домашню локшину, виготовлену військовослужбовцем 3-го полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго Олександром за рецептом своєї баби Рози.

“Ми мріяли провести тут кулінарний майстер-клас і всім разом замісити тіста й приготувати локшину, але Олександра терміново відправили у відрядження. Проте він дуже хотів нас підтримати і всі вихідні вдома самостійно місив і сушив локшину” – зазначила Інна Тільнова.

image

Про рецепт й історію страви розповіла дружина воїна, завідуюча Етнолабораторією Світлана Листюк:

“Наша баба Роза родом з села Маньківка Благовіщенського району. Коли їй було років 5, матір посадила своїх дітей на тачку, взяла скупі пожитки і рушила пішки на Миколаївщину. Казали, що там людям роздають землю.  Там вони й осіли, перенісши на нове місце кулінарні традиції з рідного села. Локшина – улюблена страва всієї родини. Її готують на всі свята!”

image

На виготовлення локшини для званої вечері воїн використав понад 3 кг борошна вищого гатунку і більше 30 жовтків з домашніх яєць. За неї вдалося виручити 1200 грн, які Світлана Листюк одразу передала волонтерці і співзасновниці ветеранського простору “КропХаб” Іннесі Колпак на придбання речей, необхідних нашим захисникам.

“Я теж придбала собі пакетик локшини і збережу його до Перемоги! Дякую вашій команді. Ви робите неймовірно необхідну справу! Ту, яку мали робити більше ніж 30 років нашої незалежності наші державні органи! А ці кошти – 1200 грн. – ми докладемо до придбання “військового смаколика”, який буде захищати наших” – зізналася волонтерка.

photo-5393491768948936361-y

346480144-766902614928902-3306746380227968111-n

image

photo-5393491768948936359-y

photo-5393491768948936483-y

Поширити:

Залишити коментар:

коментар