“Наша область цікава Європі” – голова облради лобіює Кіровоградщину в ЄС

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ще в 1985 році в Європі заснували Асамблею європейських регіонів, яка стала додатковим майданчиком для співпраці і самовизначення окремих регіонів, а не країн в цілому. Тут області, воєводства, округи і провінції, департаменти і кантони можуть знайти партнерів для міжнародної співпраці, реалізації економічних, інвестиційних, культурних, освітніх та інших проектів і обміну досвідом.

Потрапити у це товариство не так вже й просто. По-перше, необхідно, щоб вищий орган регіонального самоврядування (у нас – обласна рада) одноголосно підтвердив рішення про вступ. По-друге, приймаюча сторона (секретаріат Асамблеї) також має погодити кандидатуру новачка в своїх рядах. І це не просто чергова бюрократична система. Це чіткий алгоритм, якого повинні дотримуватися всі без винятку, тому навіть один голос “проти” може зіграти вирішальну роль. Окрім того, за можливість користуватися благами цієї платформи, необхідно платити. Наразі сума членських внесків становить орієнтовно 4 тисячі євро з регіону. Але воно того безумовно варте, якщо користуватися всіма отриманими можливостями з розумом – підтверджено 300 учасниками АЄР.

Кіровоградщина колись також була членом Асамблеї. Ми вступили туди в 2005-му, ставши четвертим представником України і 250-м членом за списком європейських регіонів. На той час наша область отримала можливість брати участь у діяльності чотирьох профільних комітетів і долучитися до чотирьох ключових програм: стажування молоді, обмін досвідом самоврядування, фінансова підтримка, представництво на міжнародних форумах.

Проте представники районів і сіл так і не змогли скористатися всіма можливостями, які відкрила перед нами Асамблея, а Кіровоградщину невдовзі просто виключили.

Сьогодні ж, коли Україна як ніколи гучно заявила про себе, перед нами знову відкрилися двері міжнародних спільнот і платформ. Розуміючи, що для успішного розвитку регіону міжнародний напрям – ключовий, голова обласної ради Сергій Шульга взявся за відновлення іміджу Кіровоградщини.

«Сьогодні ми відроджуємо перспективу міжрегіональної співпраці з країнами ЄС. Як голова обласної ради вважаю посилення роботи в цьому напрямку стратегічно важливим пріоритетом для розвитку Кіровоградщини особливо зараз у час війни, у час, коли наша економіка зазнала змін», – розповів посадовець Першій електронній газеті.

IMG-9838

Минулого тижня він побував з робочою поїздкою у Брюсселі (Бельгія), де мав ряд ділових зустрічей – презентував область та її інвестиційний потенціал, заручався підтримкою щодо нашого повернення в Асамблею і шукав нових потенційних партнерів для подальшої співпраці.

Зокрема, Шульга обговорив із генеральним секретарем АЄР Крістіаном Спаром економічну, інвестиційну та гуманітарну співпрацю Кіровоградщини з іншими членами Асамблеї, реалізацію молодіжних і наукових проектів.

IMG-9703

Голова обласної ради порушив проблему експорту зерна наземним транспортом до країн ЄС:

«Попри те, що українські порти вдалося розблокувати, працюють вони, як відомо, не в повному об‘ємі. Зараз актуальне питання наземної логістики. Підтримка Європи для українських сільгоспвиробників надзвичайно важлива. Наші аграрії цінують ті кроки, які вже зробили міжнародні партнери. Зокрема це «коридори солідарності». Але я постійно спілкуюся з аграріями і вони озвучують проблему вузької пропускної спроможності на кордонах із країнами ЄС. Це питання порушив перед генсеком Асамблеї. Сподіваюся, розмова на цьому рівні допоможе її глобальному вирішенню на рівні держав».

Також ішлося про співпрацю на рівні студентської молоді в рамках платформи для молодіжних організацій із Європи. Шульга розповів іноземним колегам про здобутки вихованців обласної Малої академії наук, щоб у подальшому співпрацювати задля підтримки обдарованих дітей та їхніх ідей.

Зацікавив європейців і наш обласний театр. Вони дивувалися, що в час війни українці мають сили не лише героїчно опиратися, а й тримати потужну оборону на культурному фронті, розвиваючи свій національний культурний продукт. У підтвердження цього, Сергій Шульга показав світлини та відео з фестивалю “Вересневі самоцвіти”, розповів про театри-переселенці, які побували на Кіровоградщині з патріотичними виставами, поділився планами щодо відзначення 140-річчя нашого театру корифеїв.

DSC-0913

Окрім цього, в Брюсселі відбулася зустріч з офіційним представником землі Нижня Австрія Віктором Вогоїном, під час якої посадовці розглянули перспективи інвестицій в економіку нашого регіону.

«Федеративна земля Нижня Австрія має чимало спільного з Кіровоградщиною. Це також аграрний регіон, це перспективний регіон. І я переконаний, що ми знайдемо ще більше точок дотику для побудови партнерських стосунків. Пана Віктора зацікавив наш сільськогосподарський потенціал, наші надра та інше. Будемо працювати на результат. Головна мета – залучення інвестицій. Зрозуміло, це буде вже після війни, після нашої перемоги. Але роботу маємо розпочати вже зараз», – зазначив голова обласної ради.

IMG-9726

Після кількох днів активної презентаційної роботи і плідних зустрічей в Брюсселі, Сергій Шульга повернувся на Кіровоградщину й оголосив, що ініціює членство нашої області в Асамблеї європейських регіонів.

«У червні, як ми пам‘ятаємо, Україна стала кандидатом до Євросоюзу. Вважаю, посилення співпраці в рамках Асамблеї європейських регіонів сприятиме нашій євроінтеграції. Кіровоградщина має широкий потенціал і ми презентуємо його для наших партнерів», – повідомив посадовець.

Разом із тим він наголосив, що питання членства залежатиме від рішення обласної ради. Тож маємо надію, що всі наші обранці свідомі люди і патріоти своєї малої батьківщини, які не ставитимуть політичні погляди наперекір перспективі міжнародної інтеграції Кіровоградщини.

«Наша область цікава європейським партнерам. Тим більше, що нас звільняють від сплати членських внесків на наступних два роки і висловлюють готовність інвестувати в розвиток Кіровоградщини», – зауважив наостанок Сергій Шульга.

Читайте також: Співпраця з англійським містом Бат: Олександрія отримала партнера

Поширити:

Залишити коментар:

коментар