ПаВученко, “ЗорянЕ” і романтична набережна – Кропивницький у конкурсі найпривабливіших міст країни

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© ВересФест | Facebook

Проект «Місто України – національний вибір» запустив голосування за вибір найпривабливішого і впізнаваного міста країни в 2021 році, що володіє неповторним історичною та культурною спадщиною. Проте конкурсний лист про Кропивницький наповнений рядом помилок.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією сайту проекту.

Нині у списку для голосування є 51 місто України. Серед них упевнено лідирує Івано-Франківськ, маючи понад 42 тисячі голосів. Другу позицію займає Кам’янське, за яке проголосували майже вдвічі менше людей – 24 тисячі осіб.

Кропивницький займає 25-ту сходинку з підтримкою 708 голосів.

Заявники від Кропивницького в інформаційному листі про місто помилково вказали, що його заснували 1754 року як фортецю святої Єлизавети, ніби доти життя тут не існувало. В історичній довідці бігло описано радянський період існування Кропивницького і жодного слова про досягнення і розвиток міста в роки незалежної України, а це ціле 30-ліття.

У розділі “Культура, музеї та театри” йдеться про Кіровоградський обласний художній музей, якого, до речі, вже рік як не існує. Заклад перейменували в Музей мистецтв. Серед надбань музею, вказано “понад три тисячі експонатів, отриманих у подарунок від Ермітажу, Третьяковської галереї” та ін. Про сучасну діяльність закладу і його грандіозні благодійні проєкти інформації немає.

Також перелічено кілька інших місцевих музеїв, серед яких, наприклад, немає Етнолабораторії “Баби Єльки”. Це колекція старожитностей, зібрана волонтерами ГО “Баба Єлька”, до якої за півроку протоптали дорогу тисячі відвідувачів, зокрема відомі діячі культури і мистецтва, з різних куточків України і світу (США, Канади, Франції, Польщі, Чехії, Ізраїлю, Єгипту, Туреччини та ін).

Тут же двома реченнями згадано театр імені Марка Кропивницього, який є однією з візитівок міста і заслуговує на більше, ніж згадка назви і країн, у яких гастролювали театрали ще на початку 90-х. До речі, в цьому списку вказано “країни Прибалтики”, що є образливою назвою народів Балтії, вигаданою радянськими діячами, як і термін “хохол” відносно українців. Не згадується і про найяскравішу театрально-мистецьку подію області – фестиваль “Вересневі самоцвіти”, яка щороку збирає тисячі українських митців і поціновувачів мистецтва.

Хореографічним надбанням Кропивницького зазначений ансамбль “ЗорянЕ” з помилкою у назві, адже колектив зветься “Зоряни”.

Пункт “Пам’ятки Кропивницького” починається вікіпедійним списком місцевих церков і пам’ятників, будівлями вулиці ПаВученка (допущено грубу помилку в прізвищі відомого архітектора Паученка), а закінчується “найромантичнішим місцем міста” – набережною Інгула. До речі, міська набережна традиційно всіяна дрібними торгівельними точками і кав’ярнями на колесах, а далі від центру – “романтичними” будяками, амброзією, чагарниками, які скошують зазвичай раз у рік (до дня міста).

Наостанок автор тексту вказує назви готелів, які приймають відвідувачів, зокрема “Турист” і “Київ”, про існування яких нагадують хіба-що обшарпані приміщення.


Перша електронна газета намагалася з’ясувати автора інформаційної довідки про Кропивницький та хто запропонував місто до конкурсу, проте так і не отримала зворотного зв’язку від адміністраторів сайту проєкту.

П.С. Кропивницький – прекрасне місто, в якому є багато фантастичних місць, влаштовують чимало цікавих подій, живуть талановиті й активні люди, є власна яскрава історія і розвивається незрівнянна культура – від автентики до модерну. Проте завжди легше скопіювати стару статтю з інтернету, скомпілювати кілька писаних-переписаних текстів, ніж написати щось нове – реальне і сучасне. Тож не дивно, що з таким підходом до самопрезентації, наше місто пасе задніх у конкурсах і рейтингах.

Долучитися до інтернет-голосування і підтримати Кропивницький може кожен охочий. Результати конкурсу оприлюднять 30 грудня о 13.00.

Нагадаємо, у Кропивницькому відкрили нову локацію для літнього відпочинку.

Читайте також: Традиційні танці під сільську музику влаштували посеред вулиці у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар