Надійне крило “Добротвору”. 8 років – політ триває

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

31 січня вісім років тому з’явився благодійний фонд, який взяв під своє крило тисячі жителів Кіровоградщини. Його заснував відомий підприємець і народний депутат Верховної Ради України трьох скликань Станіслав Березкін. Фонд мав стати вірною опорою для його округу і втілити в життя меценатські ідеї Станіслава Семеновича. Так почалася історія міцної дружби і надійної підтримки під назвою «Добротвір».

Для команди «Добротвору» благодійність швидко стала пріоритетною частиною життя, адже за допомогою до фонду одразу потягнулися люди з різних куточків Кіровоградщини.

Знайти інвалідний візочок. У дитсадку зламався холодильник. Відремонтувати дах у хаті самотньої бабусі. Школі потрібна шафа. Багатодітній родині бракує дитячого одягу. Потрібна термінова операція. У сільському клубі немає звукової апаратури. Самотній мамі нема чим отопити хату. У діда зламалася милиця. Дитинці не можуть встановити діагноз – потрібен мудрий лікар. Хору треба сценічні костюми. У бабусі забирають онуків-сиріток через погані житлові умови. ФАП працює, а тиск міряти нічим. Талановиті сільські дітки хочуть виступити на фестивалі. Військовим потрібна амуніція, машини, харчі. І багато-багато іншого.

«Добротворівці» часто працювали без вихідних, а їхній робочий день не мав часових рамок, бо листи, дзвінки і візитери з Бобринецького, Компаніївського, Добровеличківського, Новоукраїнського, Вільшанського і Кропивницького районів надходили щодня й цілодобово. Для багатьох людей фонд став чи не останньою надією на допомогу і вирішення їхніх проблем. Та самовіддана праця «добротворівців» не була б успішною та й взагалі можливою, якби не фінансова підтримка з боку засновника фонду Станіслава Березкіна. Його депутатська зарплата й особисті внески в бюджет фонду принесла користь тисячам жителів округу.

Та крім адресної допомоги, «Добротвір» запровадив низку різноманітних соціальних проектів і акцій. «Краплинка добра», «Покажи щоденник Діду Морозу», «Святий Миколай до нас завітай», «День першокласника», «Свято дитинства», «Допоможи воїну», «Свято весни», «Ляльковий театр їде у гості», «Поділися хлібом», «Скажи «спасибі» ветерану», «Їду у Верховну Раду!», «В гостях у філармонії», «Любиш Україну – вчись перемагати!» – далеко не повний перелік благодійних акцій, які щороку проводив «Добротвір» за ініціативи і сприяння Станіслава Березкіна.

Окрім того Станіслав Семенович заснував ряд стипендій для найкращих учнів з його округу і студентів рідного вишу – Центральноукраїнського національного технічного університету. Був одним з ініціаторів і головним меценатом літературної премії імені Юрія Яновського, підтримував книгодрукування і заохочував розвиток молодих талантів, фінансував будівництво дитячих майданчиків і реконструкцію парків, проведення різноманітних фестивалів і спортивних змагань, забезпечував інклюзивні класи спецінвентарем, а лікарні і ФАПи – медичним обладнанням… Список його добрих справ нескінченний.

За ініціативи і фінансування Березкіна, «добротворівці» побували навіть у найменших селах, де стоїть п’ять хаток і живе по три людини, зайшли чи не в кожен сільський клуб і ФАП, побували на шкільних лінійках і випускних вечорах, їздили такими дорогами, про існування яких не знають у жодному автодорі Кіровоградщини! Завжди не з пустими руками. Кожного з волонтерів і самого Станіслава Семеновича люди вже давно знають в обличчя і не втомлюються дякувати за підтримку і людяність.

Не злічити, скільки першокласників переступили шкільні пороги з рюкзачками, наповненими «Добротвором»; скільки старшокласників побували у Верховній Раді, де вершиться доля всієї держави; скільки сімей, які виховують діток з особливими потребами, щороку отримували продуктові набори й інші подарунки; скільки вихованців дитсадків і шкіл побували на виставах обласного театру ляльок. Екскурсійні автобуси «Добротвору» об’їздили Україну з заходу на схід. Талановиті вокальні і хореографічні колективи сільських клубів і районних будинків культури отримали нові сценічні костюми, звукове обладнання і путівки на всеукраїнські і міжнародні фестивалі-конкурси.

А якби зібрати на купу весь спортивний інвентар, канцелярські товари і цукерки, передані фондом у школи, садочки і дитячі будинки, то її, мабуть, було б видно навіть з космосу. Це вражаючий результат, яким не соромно похвалитися на свій 8 день народження.

Та цьогоріч «Добротвір» не святкує, бо майже два місяці тому благодійний фонд осиротів. 6 грудня серце мецената, який змінив життя тисяч мешканців Кіровоградщини, зупинилося. Станіслав Березкін передчасно й раптово покинув цей світ.

Попри страшну утрату, «Добротвір» не припиняє працювати. Будуть в його історії дев’яті, десяті і всі наступні іменини. Бо зберегти благодійний фонд і все, створене руками Станіслава Семеновича, – це головна мета великої родини Березкіних і справа честі для кожного з людей, які хоч раз потрапляли під їхнє надійне крило.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар