Мільйони, бізнес та земля: декларації топчиновників міськради Кропивницького

Вже наприкінці тижня в Україні завершиться кампанія декларування, яку цьогоріч, через пандемію коронавірусу COVID-19, продовжили на місяць, у порівнянні зі звичними строками – до 1 червня. І поки окремі чиновники та нардепи від Кропивницького та Кіровоградщини заповнюють документи, пригадуючи зароблені за рік статки, декларації міського голови Андрія Райковича, його заступників Олександра Мосіна і Наталії Дзюби та керуючої справами виконавчого комітету міської ради Альвіни Бондаренко вже доступні для перегляду на сайті НАЗК.

Про це пише Центр медіарозслідувань “Прозоро”, повідомляє Перша електронна газета.

Андрій Райкович

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович підтвердив свій статус мільйонера, задекларувавши за 2019 рік 33,1 мільйонів гривень доходу. З них 31,38 мільйонів – роялті, 881 тисяч – дивіденди, 148,85 тисяч – пенсія, 70 тисяч страхових, 25 тисяч соціальних виплат, а також 595,56 тисяч гривень зарплатні на посаді міського голови. Очільник обласного центру також має заощадження: 31,93 мільйонів у гривнях, 297,38 тисяч в євро та 145,11 тисяч у доларах.

За минулий рік чиновник зробив декілька дороговартісних придбань. Зокрема, автомобіль “Range Rover “2019 року випуску за 5,78 мільйонів гривень та 0,58 гектарів землі у Суботцях. Загалом же Райковичу належать 2,42 га землі, два житлові будинки на 46,1 і 817,7 м², садовий будинок на 67,2 м², а також орендований ставок площею 1,28 га. Крім того, він є власником майже чотирьох десятків товарних знаків.

А от власного бізнесу, порівняно з минулим роком, у посадовця поменшало. Андрій Райкович є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Міа-Люкс», ТОВ «М’ясокомбінат «Ятрань», ТОВ «Аркадор», ТОВ «Фізкультурний комплекс «Ятрань», ТОВ «Торговий дім «АР» і ТОВ «Титан-плюс», крім того є співзасновником ТОВ «АР Ессет» та Кіровоградської обласної ГО «Єлисаветградське православне товариство».

Олександр Мосін

У порівнянні з 2018-м роком покращився й матеріальний стан родини заступника міського голови Олександра Мосіна. Посадовець не має власного бізнесу, однак за 2019 рік отримав на займаній державній посаді більше, ніж Андрій Райкович. Так, до власної декларації чоловік вніс зарплату в розмірі 638,62 тисяч гривень за рік. Ще 152,87 тисячі гривень отримала дружина чиновника Юлія Мосіна.

Олександр Мосін / © kr-rada.gov.ua

До декларації потрапили також дві квартири на 69,66 та 60,79 м², дві земельні ділянки площею 50 та 718 «квадратів», гараж, а також минулорічне придбання – двокімнатна квартира на 44,3 квадратні метри. При цьому вартість нового житла, відповідно поданих до НАЗК даних, складає всього 200 тисяч гривень.

Має сім’я держслужбовця й власне авто: Ford Transit 2007 року випуску.

Наталія Дзюба

Згідно декларації заступниці міського голови Наталії Дзюби, за минулий рік посадовиця заробила на займаній посаді дещо менше свого колеги Олександра Мосіна. За рік зарплатня чиновниці склала 577,86 тисяч гривень. Крім того, до декларації була вписана власна пенсія та пенсія чоловіка, на загальну суму 80,66 тисяч гривень, а також дохід від надання майна в оренду в розмірі 19,31 тисяч гривень.

До слова, серед нерухомого майна Наталії Дзюби вказаний недобудований житловий будинок на 100 квадратних метрів, ще один будинок на 39,02 «квадратів», гараж і три земельні ділянки: 600 м² у Кропивницькому, 4,79 га в Якимівці та 3,34 га в Первомайському.

Що ж до транспортних засобів, то у власності родини перебуває ЗАЗ 1102 1990 року випуску.

Альвіна Бондаренко

Відповідно до поданих декларацій, найбільше серед топчиновників міської ради Кропивницького за минулий рік заробила керуюча справами виконавчого комітету міськради Альвіна Бондаренко – 846,97 тисяч гривень. Мова йде про зарплатню на основному місці роботи. Ще 157,97 тисяч гривень доходу сім’я отримала в якості пенсійних виплат.

Альвіна Бондаренко / © kr-rada.gov.ua

На противагу доходам Бондаренко, у порівнянні з вище згаданими особами, має доволі посередній список наявного нерухомого майна: квартира площею 62,83 м², земельна ділянка площею 43 м² та гараж. Також сім’я посадовиці орендує в садовому товаристві Тімірязєва дачний будиночок та 620 квадратних метрів землі.

Серед задекларованого транспорту – Fiat Linea 2012 року випуску.

Читайте також: Скільки у квітні заробив голова ОДА Андрій Балонь

Поширити:

Залишити коментар:

коментар