Незаконна торгівля із незаконних кіосків: кому належать “квасові” будки, які перетворилися у “фруктові”

У Кропивницькому незаконні кіоски, з яких влітку продавали холодні напої, восени перепрофілювалися на торгівлю фруктами, згущеним молоком та кавою. Маючи дозволи на сезонну торгівлю квасом, без жодного погодження на встановлення споруд, місцевий підприємець пов’язаний із однією з політсил успішно здійснює підприємницьку діяльність у різних районах міста. В управлінні торгівлі міськради кажуть, що декілька разів подавали документи про об’єкти цього підприємця на комісію з демонтажу, проте питання законності їхнього розміщення й досі не розглянули.

Як формальний папірець під назвою “картка обліку” стає “дозволом” на встановлення кіосків, і хто власник мережі незаконних споруд, на які міська влада закриває очі, розповість Перша електронна газета.

НЕЗАКОННА ТОРГІВЛЯ ІЗ НЕЗАКОННИХ КІОСКІВ

Перші такі кіоски з холодними напоями з’явилися у Кропивницькому біля зупинки громадського транспорту “готель Київ” та у центральному сквері на початку червня. Згодом аналогічні жовті будки з’явилися майже у всіх районах міста – на вул. Полтавській, Вокзальній, Преображенській, Добровольського, Євгена Тельнова, Попова, тощо.

Кіоск біля зупинки “готель Київ” / 03.06.2018

Під час встановлення одного з таких кіосків – напроти дитячої обласної лікарні – навіть стався конфлікт із місцевими мешканцями.

Начальник управління архітектури міськради Вадим Мездрін повідомив тоді Першій електронній газеті, що на ці споруди не видавали жодних дозвільних документів. Також чиновник обіцяв подати інформацію про ці кіоски голові комісії з питань демонтажу незаконних тимчасових споруд, тодішньому заступнику міського голови Олександру Грабенку. В управлінні торгівлі міської ради тоді розповіли, що видали місцевому підприємцю картку обліку, яка дає право здійснювати торгівлю квасом із бочок. Але посадовець наголошував, що картка обліку не дає підприємцям права встановлювати тимчасові споруди.

Проте, незважаючи на очевидне порушення зі сторони підприємця, міська влада не вжила жодних заходів, аби припинити масове незаконне встановлення кіосків. Більш того, із настанням прохолодної погоди, коли попит на квас зник, ці незаконні будки перепрофілювали у точки продажу фруктів, згущеного молока та кави. Не біда, що дозвіл на сезонну торгівлю квасом закінчився – із незаконних споруд почали незаконно торгувати іншим товаром.

5643e95dfb477fe86ed9d8a55289801c.jpg
Перепрофільована “квасова” будка на розі вул. Полтавської та Кропивницького / 19.11.2018

Минулого тижня, 16 листопада, у коментарі Першій електронній газеті начальник управління торгівлі міськради Сергій Горбовський розповів, що неодноразово звертався до комісії з питань демонтажу та до управління архітектури міськради з питанням законності розміщення цих кіосків. За його словами, близько місяця тому управління торгівлі подало список із понад 300 тимчасових споруд у яких провадять підприємницьку діяльність. Серед них і ці жовті кіоски.

“Ще влітку ми подавали ці кіоски на демонтаж. На початку жовтня знову подали їх на перевірку. Цим мали займатися управління архітектури та колишній заступник міського голови Олександр Грабенко.

Наше управління не має даних, є у підприємців паспорти прив’язки, чи немає. Ми можемо лише зафіксувати наявність тимчасової споруди і подати об’єкт на перевірку”, – розповів Сергій Горбовський.

Також чиновник розповів, що на одній із цих торгових точок на вул. Вокзальній, у ході рейдової перевірки, конфіскували ваги. Окрім того на власника наклали штраф. Сергій Горбовський повідомив, що, за словами підприємця, до кінця минулого тижня він мав прибрати свої незаконні кіоски.

У центрі Кропивницького, біля зупинки громадського транспорту “готель Київ”, жовту споруду цими вихідними дійсно прибрали. А от на вул. Полтавській та Вокзальній із незаконних кіосків продовжують незаконно торгувати. Причому, ящики з товарами розміщені прямо на тротуарах, тобто частково перегороджують прохід пішоходам.

33410d62c7037553399b35586de7f797.jpg
Кіоск на розі вул. Полтавської та Кропивницького / 19.11.2018

КВАС ІЗ ПОЛІТИЧНИМ ПРИСМАКОМ

Розміщені усі ці кіоски у місцях, де цього року, на основі рішення міськради про дислокацію об’єктів сезонної торгівлі квасом, підприємець Андрій Федорченко отримав від управління торгівлі картки обліку на 24 точки сезонної торгівлі квасом. Майже на усіх цих точках незаконно розмістили кіоски – без отримання паспортів прив’язки.

Перелік місць, де підприємцю дозволили займатися сезонною торгівлею, дивіться за посиланням.

Зазначимо, що згідно із “Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності”, затвердженого наказом Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 244 від 21.10.2011, підставою для  розміщення тимчасової споруди є паспорт прив’язки, який видає управління архітектури.

Більш того, усі отримані картки обліку мали термін дії до 15 жовтня. Незважаючи на це із незаконних кіосків продовжують незаконно торгувати.

Згідно із Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Андрій Миколаєвич Федорченко став ФОПом ще у 1999 році.

У 2015 році Андрій Федорченко балотувався до міської ради Кропивницького за списком політичної партії Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Згідно із даними сайту ЦВК, Андрій Федорченко на той момент був членом партії “Батьківщина”. Проте стати депутатом йому не вдалося.

8e11d3da7cd074255adb1195f3d9a82f.jpg
Агітка Андрія Федорченка у салоні однієї з маршруток / 2015 рік

У 2017 році Андрій Федорченко “засвітився” під час мітингу підприємців, які вимагали закрити супермаркети АТБ у Кропивницькому.

28.04.2017

У тому ж 2017 році Андрій Федорченко разом із депутатом міськради від партії “Батьківщина” Олександром Цертієм організовували свято для дітей на Козачому острові. Про це писало одне із інтернет-видань Кропивницького.

3e600374a93a1720ab0bd4b2a7d05e3c.png
скріншот із сайту zlatopil.com.ua

18 вересня на своїй сторінці у Facebook Олександр Цертій повідомив, що взяв участь у роботі комісії з питань демонтажу самовільно встановлених тимчасових споруд. Депутат міськради стверджував, що нібито особисто передав інформацію про деякі незаконні кіоски. На цьому засіданні комісія ухвалила рішення про демонтаж майже 40 об’єктів. Серед них – понад десяток пересувних причепів квас “Чорний ліс”.

Питання про два десятки незаконних “квасових” кіосків екс-кандидата у депутати від “Батьківщини” ФОП Андрія Федорченка навіть не розглядали.

375615e1851db5009562c4714e8e76e1.jpg
Незаконний кіоск ФОП Андрій Федорченко біля зупинки громадського транспорту “готель Київ” / 07.11.2018
9343a71d1a1e19cc79dc1267691e6b5e.jpg
Незаконний кіоск ФОП Андрій Федорченко біля зупинки громадського транспорту “готель Київ” / 07.11.2018
62c80d4c46cf804d745845a44e38b752.jpg
Незаконний кіоск ФОП Андрій Федорченко на вул. Вокзальній / 19.11.2018
Поширити:

Залишити коментар:

коментар