Кропивницькі лабіринти з припаркованих машин: чому не можна змінити маршрути нових автобусів

Кропивницький. Одна з центральних вулиць міста. Пасажири автобуса дружно переносять автівку, яка припаркувалася з порушенням правил дорожнього руху і перегородила проїзд громадському транспорту… Така більш звична для великих міст картина цілком ймовірно може повторитися і у Кропивницькому. З моменту виїзду на маршрути великогабаритних МАЗів, їх водії щодня стикаються із відсутністю культури паркування у місцевих водіїв. Узбіччя вулиць В’ячеслава Чорновола, Декабристів та Шульгиних, якими курсують автобуси №103, 111-Б та 123, щоденно “окуповують” припарковані автівки. Більше того, “несвідомих” водіїв мало хвилює навіть те, що здебільшого вони паркуються з порушенням правил дорожнього руху (ПДР).

За тиждень роботи нових автобусів водії вже понад десяток разів викликали наряди патрульної поліції, аби розібратися із паркувальниками-порушниками. Як розповіли у КП “Електротранс”, тільки 25 жовтня водії 5 разів телефонували на лінію 102.

Цього дня грубе порушення ПДР щодо паркування на вул. Шульгиних також зафіксував журналіст Першої електронної газети. На лівому узбіччі цієї вулиці – на відрізку від вул. Віктора Чміленка до Дворцової – зупинка і стоянка заборонена. Це вимога дорожнього знаку 3.34 “Зупинку заборонено”, який встановлено на розі вул. Шульгиних та Віктора Чміленка. Не зважаючи на це, водії постійно паркують там свої машини.

Вул. Шульгиних, водії 5-ти машин, які припаркуалися ліворуч, порушують вимогу дорожнього знаку 3.34 “Зупинку заборонено”

Коли вул. Шульгиних зі сторони проспекту Винниченка їхав автобус №103, він наблизився до перетину з вул. Дворцовою, і не зміг протиснутися між цими машинами. Водій зупинився, викликав поліцію і чекав поки з’явиться власник автомобіля Škoda Octavia, який припаркувався під кутом і перегородив проїзд.

Минуло близько 5-ти хвилин і зі стоматологічного кабінету вибіг водій, перепросив і швидко відігнав машину. Автобус рушив далі.

У подібні ситуації водії автобусів щодня потрапляють і на вулицях В’ячеслава Чорновола та Декабристів.

автобус №111-Б не може проїхати вулицею В’ячеслава Чорновола / фото зі спільноти “Громадський контроль пасажирського транспорту Кропивницького” у соцмережі Фейсбук

ІСНУЄ ВЕЛИЧЕЗНА ПРОБЛЕМА ІЗ КУЛЬТУРОЮ ВОДІЇВ…

“За перший тиждень експлуатації великих автобусів водії викликали поліцію на вул. Чорновола та Шульгиних. Поліцейські наводили там порядки. Після цього автобуси нормально проїжджають, а вже через через годину і наступного дня – знову те ж саме”, – говорить заступник директора з безпеки руху і організаційних питань КП “Електротранс” Валерій Музичук.

Посадовець запевняє, що у питаннях забезпечення проїзду автобусів центральними вулицями він активно співпрацює з національною поліцією. Якщо вони не виставляють на цих ділянках патрулі, то їх по номеру “102” викликають водії.

“Поліція допомагає як може, але існує величезна проблема із культурою водіїв. Вони думають тільки про себе, а про тих, хто проїздить поряд, вони не думають.

Це дуже погано. У цьому і проблема”, – констатував Валерій Музичук.

Заступник директора з безпеки руху і організаційних питань КП “Електротранс” також просив поліцію організувати піший патруль. На його думку, це ефективний спосіб боротьби з паркувальниками-порушниками:
“Коли стоїть патрульна машина, водії не наважуються порушувати. А коли працює
менш помітний піший патруль, є можливість фіксувати порушників у момент паркування на заборонених ділянках. У центрі міста патрульним потрібно пішки працювати, тому що дійсно є проблеми з проїздом автобуса”.

ОЛЕКСАНДР ЛУЦЕНКО: ПОЛІЦІЯ БЕЗДІЄ

Більш критично до дій поліції щодо забезпечення руху автобусів центральними вулицями висловився керівник КП “Електротранс” Олександр Луценко. Він вважає, що поліція недопрацьовує у цьому питанні.

“У цій ситуації поліція бездіє. Ми напередодні до них зверталися з листами, просили забезпечити проїзд центральними вулицями.
Але поліція бездіє – машини паркуються хаотично”, – наголосив Олександр Луценко.

За його словами, минулого тижня по вул. Преображенській неподалік перехрестя з Великою Перспективною декілька діб стояла припаркована автівка ВАЗ, яка створювала аварійну ситуацію, заважала проїзду транспорту, через що утворювалися затори. А поліція не вживала ніяких заходів.

ПОЛІЦІЯ: СТАЦІОНАРНО ВИСТАВИТИ ПАТРУЛЬНИХ МИ НЕ МОЖЕМО, АДЖЕ НЕ ВИСТАЧАЄ ЛЮДЕЙ

Начальник Управління патрульної поліції Кропивницького Антон Цюцюра у свою чергу запевняє, що правоохоронці тісно співпрацюють з міською владою щодо забезпечення проїзду великих автобусів згідно з маршрутами. Проте через нестачу кадрів кропивницькі патрульні не мають можливості постійно патрулювати місця, де водії паркуються з порушенням ПДР.

“За маршрутами руху автобусів ми працюємо окремо, якщо є вільні патрулі. Там, де є дорожні знаки, які забороняють зупинку і стоянку, а водії порушують, ми реагуємо. Стаціонарно виставити там патрульних ми не можемо, адже не вистачає людей. Якщо у чергового екіпажу є час, ми його туди направляємо”, – каже керівник кропивницької патрульної поліції.

За його словами, щоб прибрати автівки паркувальників-порушників, патрульні навіть будуть залучати евакуатори. Але евакуатор не всі автомобілі може на себе підняти.

Антон Цюцюра також розповів Першій електронній, що у зв’язку з виходом на маршрути великогабаритних автобусів, патрульна поліція звернулася до міської влади з вимогою облаштувати на деяких дялінках доріг нові знаки, які забороняють зупинку і стоянку.

“Ми наразі впорядковуємо знаки на деяких ділянках дороги, щоб вони відповідали тій ситуації, яка склалася. А коли вже будуть встановлені знаки, ми будемо реагувати згідно з чинним законодавством”, – розповів головний патрульний поліцейський Кропивницького.

ДЕ ВСТАНОВЛЯТЬ НОВІ ЗНАКИ

Де встановлять дорожні знаки, які заброняють зупинку і парковку, Першій електронній докладно розповів начальник сектору безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції Кропивницького Сергій Бабенко.

Сергій Бабенко

“Ми написали вимогу до управління ЖКГ щодо встановлення дорожніх знаків 3.34 “Зупинку заборонено” на деяких ділянках дороги, де проходитимуть маршрути нових автобусів. Щодо тих відрізків, де вже стоять такі дорожні знаки, водії повинні дотримуватися ПДР”, – розповів начальник сектору безпеки дорожнього руху Управління патрульної поліції Кропивницького.

знак 3.34 “Зупинку заборонено” на розі вул. Шульгиних та Віктора Чміленка

За його словами, у листі, який вже відправили на адресу управління ЖКГ міської ради містяться такі вимоги:

  • встановити дорожній знак 3.34 “Зупинку заборонено” на вул. Преображенській – забороняє паркування від вул. Арсенія Тарковського до вул. Михайлівської (відрізок вулиці напроти будівлі ПриватБанку);
щоб збільшити карту – відкрийте зображення у новій вкладці
  • встановити дорожній знак 3.34 “Зупинку заборонено” на вул. Декабристів – забороняє паркування по лівій стороні від вул. Шевченка до вул. Дворцової (узбіччя, де розташований ресторан “Пріма”);
щоб збільшити карту – відкрийте зображення у новій вкладці
  • встановити дорожній знак 3.34 “Зупинку заборонено” на вул. В’ячеслава Чорновола – забороняє паркування від вул. Гагаріна до вул. Шевченка (знизу від вул. Шевченка такий знак стоїть, а якщо спускатися від вул. Гагаріна – знака немає);
  • замінити заклеєний і пошкоджений дорожній знак 3.34 “Зупинку заборонено” на розі вул. Шевченка та В’ячеслава Чорновола, напроти Чорної кави;
щоб збільшити карту – відкрийте зображення у новій вкладці
  • перемістити знак 3.34 “Зупинку заборонено” на вул. В’ячеслава Чорновола у зону видимості водіями. (він знаходиться напроти БК ім. Компанійця, на перехресті з вул. Віктора Чміленка, на другому стовпі поза зоною видимості).
щоб збільшити карту – відкрийте зображення у новій вкладці

ЯКЩО ПУСТИТИ ВСІ АВТОБУСИ ЧЕРЕЗ ВЕЛИКУ ПЕРСПЕКТИВНУ, ТАМ БУДУТЬ СУЦІЛЬНІ ЗАТОРИ

Спостерігаючи за тим, як великим автобусам важко їхати запаркованими вулицями В’ячеслава Чорновола, Декабристів та Шульгиних, багато користувачів соцмереж у обговореннях висували ідею пустити ці маршрути через вул. Велику Перспективну. На думку заступника директора з безпеки руху і організаційних питань КП “Електротранс” Валерія Музичука, такий варіант неможливий.

“Я спілкуюся з людьми, читаю різні думки і побажання у соцмережах. Якщо пустити декілька маршрутів з великими автобусами по Великій Перспективній, то ми її так навантажимо, що там будуть суцільні затори. Не можемо ми цього зробити. Ця вулиця не витримає руху такої кількості громадського транспорту. Тому ми і пустили автобуси іншими центральними вулицями”, – розповів посадовець.

Окрім того, за словами Валерія Музичука, на перехресті вулиць Велика Перспективна та Шевченка, де за таких обставин автобуси повертали б ліворуч, є просідання проїжджої частини з обох боків. Автобус у такому разі буде пошкоджувати днище у передній чи задній частині кузова:

“Тому ми і визначились, що автобуси їхатимуть тими маршрутами, які раніше використовувались. Там ходили великі автобуси-гармошки. Але раніше було менше транспорту. Зараз кількість транспорту значно більша, і в той же час, люди звикли паркуватися, де захочуть. Навіть під заборонними знаками”.

Чергове свідчення того, що кропивничани ігнорують вимоги дорожніх знаків – усі водії, які припаркували автівки праворуч – порушують ПДР.

ВОДІЇ ЗВИКНУТЬ, НА ЦЕ ПОТРІБЕН ЧАС

Не зважаючи на складну ситуацію, яка спричинена постійним ігноруванням водіями правил дорожнього руху, керівник кропивницької патрульної поліції Антон Цюцюра впевнений, що найближчим часом паркувальників привчать поважати інших учасників руху і дотримуватися ПДР.

“Ми привчимо водіїв не паркуватися з порушеннями.

Автобуси мають вільно проїжджати. Але на це потрібен час”, – впевнений він.

Так само позитивно налаштований і посадовець КП “Електротранс” Валерій Музичук.

“Я вважаю, що скоро водії звикнуть до того, що там, де є дорожній знак, його вимоги потрібно виконувати. Думаю, що люди все таки зрозуміють.

Ми будемо працювати з поліцією, спілкуватися з водіями і виправимо ситуацію”, – запевнив він.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар