При створенні ОСББ головні проблеми – сусіди і бюрократія

Станом на початок листопада на Кіровоградщині створено 312 ОСББ, які опікуються 359 житловими будинками. Лише цього року в області з’явилося 143 нових об’єднання, проте і це досить низький показник − за словами директора департаменту житлово-комунального господарства ОДА Ольги Довжук, із формою управління визначилися лише 22% багатоповерхівок.

Чому кропивничани попри вимогу закону не поспішають об’єднуватися для спільного управління своїми багатоповерхівками, намагалася розібратися «Нова газета».

ОСББ «Свобода-10», що по вулиці Героїв України,10, існує в Кропивницькому з липня 2016 року. Ідея створення ОСББ з’явилася в кількох жителів кооперативного будинку майже півтора року тому – якраз тоді в країні почалася інформаційна кампанія, пов’язана зі створенням об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а діяльність, точніше бездіяльність ОЖБК, підштовхнула до активних дій. Проте на те, щоб утілити ідею в реальність, пішов майже рік. Для цього нинішньому голові ОСББ − 29-річному Федору Захарченку (до речі, мобілізованому бійцеві 17-го батальйону) довелося нажити ворогів у своєму будинку, вивчити напам’ять Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і буквально прописатися в управлінні ЖКГ міської ради.

«Як тільки у нашому дворі відбулися перші загальні збори власників квартир, скликані ініціативною групою, відразу почали ходити легенди про те, що я – аферист, який відбирає квартири у пенсіонерів, а ОСББ – це схема для відмивання грошей та відчуження майна. Люди боялися здавати ксерокопії паспортів, бо думали, що я візьму за допомогою цих документів кредити. Найважче було знайти мову з наймачами квартир, які робили вигляд, що вони не мають жодного відношення до будинку, або просто не йшли на контакт, не відчиняючи двері. Крім того, неохоче на контакт ішли пенсіонери, які мали пільги та субсидії. Вони переказували один одному чутки про те, що у того, хто відмовиться від послуг ЖЕКу, відразу забирають пільги», − розповідає Федір.

Навіть консультації юристів, яких Федір запрошував на численні збори, не допомогли переконати жителів в протилежному. Частині мешканців було просто байдуже, що відбувається в їхньому будинку, частина приходила на збори, щоб покричати і звинуватити активістів у шахрайстві. У момент, коли вже майже всі підписи були зібрані, трапилося несподіване: у будинку з’явилася нова ініціативна група, члени якої почали збирати голоси проти створення ОСББ. На їхню думку, розривати відносини із ОЖБК не варто, а «закон можуть і відмінити».

− Хоча противники створення ОСББ не збирали зборів і їхні папери не мали жодної юридичної сили, у мене почали опускатися руки. Здавалося, що ми ніколи не подолаємо цей опір, а проти нас працює якась невидима команда, − згадує Федір.

Люди боялися невідомості і навіть позитивний приклад господарювання в сусідньому будинку по вул. Героїв України,12 не вплинув на їхнє рішення. Збір документів відклали до весни, і тільки на початку літа, коли про ОСББ не говорив тільки ледачий, крига скресла і вдалося зібрати необхідну кількість заяв. На чергових зборах Федора Захарченка обрали головою ОСББ «Свобода-10», і для нього почався наступний, не менш складний етап: розробка статуту, установчі збори та державна реєстрація. На це пішло півтора місяця, кілька пачок паперу і тонни оптимізму й наполегливості Федора.

Сьогодні важко сказати, чи є успішним ОСББ «Свобода-10», адже минуло лише три місяці з часу, коли об’єднання запрацювало самостійно. Попереду в окремих мешканців будинку по вул. Героїв України,10 ще довга дорога до усвідомлення того, що бронедвері не врятують, якщо в будинку потоп чи тріщина. Але вони, хоч із труднощами, стали прикладом того, що попри перепони різного характеру ОСББ в нашому місті створити реально.

Що робити і куди йти

Ініціювати ОСББ самотужки не вийде – вам необхідно об’єднатися щонайменше з двома активістами в ініціативну групу. Після цього головне завдання ініціативної групи – скласти перелік власників квартир (у допомогу – або Кіровоградське об’єднане бюро технічної інвентаризації, що по вул. Шульгіних,12, або ж Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (міська рада, каб.117) та Реєстр прав на нерухоме майно) та отримати технічну документацію на будинок від балансоутримувача. Тут уже має бути добре протоптана стежка до ЖЕО, яке обслуговує ваш будинок. Відповідно до законодавства, у разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач протягом півроку з дня державної реєстрації об’єднання відновлює її за власний рахунок.

Далі слід організувати установчі збори, про проведення яких слід оповістити всіх співвласників письмово і не пізніше як за два тижні до дати проведення.

Саме на установчих зборах і приймають рішення про створення ОСББ. (Варто взяти до уваги, що рішення про створення ОСББ вважається прийнятим, коли за нього проголосувало більше половини мешканців багатоквартирного будинку.) Наступний етап − державна реєстрація ОСББ, постановка на облік в ДПІ, Пенсійному фонді тощо. Завершує епопею зі створення ОСББ передача будинку на баланс. Як ми вже згадували, асоціації ОСББ чи будь-якої іншої громадської організації, яка б об’єднала ОСББ в Кропивницькому, немає. Сподіватися на допомогу управління ЖКГ теж не варто: якогось окремого відділу чи просто «опікуна» для новостворених ОСББ в управлінні немає. Можуть тільки поділитися контактами успішних ОСББ для переймання досвіду або направити до юриста ЖКГ Євгенії Гончаренко.

На сайті Кіровоградської міської ради у розділі «Житлово-комунальне господарство» є підрозділ «ОСББ». Там можна знайти зразки документів, необхідних для створення ОСББ, – типовий статут, протокол, також слайди на тему управління спільним майном співвласників багатоквартирних будинків. Проте все без прив’язки до місцевості, вказівки телефонів та адрес необхідних органів у Кропивницькому. Також на сайті можна погортати Довідник ОСББ, підготовлений Міжнародною фінансовою корпорацією у рамках проекту «Енергоефективність у житловому секторі України». У Довідникові вміщено Закон України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», зразки документів (протоколів, реєстр співвласників багатоквартирного будинку), інструкція, як розробити статут. Крім цих матеріалів, є ще картинка «9 кроків створення ОСББ», яку, проте, ніяк не розгледіти без лупи чи навіть мікроскопу, а також «Правильний порядок організації, проведення та приймання рішень на загальних зборах багатоквартирного будинку».

Зоя Лебідь, представник громадянської мережі «ОПОРА» в Кіровоградській області:

– Допомогти ініціативній групі успішно пройти бюрократичні процедури в першу чергу допоможе попереднє знайомство із законодавством і покроковими інструкціями членів ініціативної групи. Алгоритм створення ОСББ детально описаний в Законі України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». З травня 2015 року набрала чинності оновлена процедура створення ОСББ. А інструкції зі створення, практичні поради, бланки заяв тощо можна знайти тут: http://www.osbb-inform.com.ua/ Також важливо, хто саме буде займатись державною реєстрацією від імені новоствореного ОСББ (особа, уповноважена установчими зборами). Важливо, щоб це була людина з досвідом роботи з держструктурами. Також в управліннях ЖКГ міст зазвичай є юрист, який консультує з приводу створення ОСББ. З таким спеціалістом контакт потрібно налагодити ще на етапі підготовки установчих зборів. Важливо також знайти «колег» – хто в твоєму місті чи районі вже створив чи створює ОСББ. Як правило, в місті вже існують тематичні громадські організації, групи тощо,  які можуть проконсультувати.

Інна Тільнова, Нова газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до При створенні ОСББ головні проблеми – сусіди і бюрократія

  1. Я думаю что ситуация связана с тем, что у людей нет доверия и положительного опыта из прошлого к каким либо объединениям. Большинство пенсионеров хорошо помнят времена когда сгорели вклады на сберкнижках, как за мизер выкупили “майнові паї”, как выдавали ваучеры и люди элементарно не понимали их ценности. Их неподготовленных кинули в весь этот омут, обманули с молчаливого согласия государства.

Коментарі заборонені.