Понад 740 мільйонів заборгували жителі Кіровоградщини за комунальні послуги

Жителі Кіровоградщини заборгували за комунальні послуги майже 743 мільйони гривень. З них 424,4 мільйона – за тепло і 189, 2 мільйони – за водопостачання та водовідведення. Решта – борги за за вивезення сміття, управління будинками й інші послуги.

Про це повідомила під час брифінгу повідомила директорка департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Кіровоградської ОВА Ольга Довжук, інформує Перша електронна газета.

Теплопостачання

За послуги теплової енергії за січень/липень населення  області розрахувалося на 113,1 %. Оскільки, починаючи з квітня, теплопостачальні підприємства не надають послуги й протягом 4 місяців споживачі сплачували свої борги без нарахування.

“Заборгованість за послуги теплопостачання найвища з  усіх – 424, 4 млн гривень”, – підкреслила Ольга Довжук.

За її словами,  теплопостачальні підприємства  області мають різний рівень розрахунків за надані послуги:

  • Кропивницький 106,1 % ;
  • Олександрія 112,5 % ;
  • Світловодськ 101,2 % ;
  • Власівка – 111,3 % ;
  • Долинська – 119,6 % .

Найбільше підприємство “Теплоенергетик” має заборгованість від населення 167, 8 млн гривень.

Станом на 1 вересня на споживачів  подали 12, 583 позови на суму 189, 3 млн гривень, з яких суди розглянули 1058 позовів, на суму 120, 5 млн гривень. Всього з боржників стягнули 23, 7 млн гривень.

Водопостачання та водовідведення

Рівень розрахунків населення  за спожиті протягом семи місяців послуги  – 94, 3%. Однак, за словами посадовиці, є населені пункти, де рівень оплати менше 70 %.

До числа найбільших боржників входить:

  • Власівка;
  • Завалля;
  • Новоархангельськ;
  • Новоукраїнка.

Загальна сума боргу становить 189, 2 млн гривень. За 9 місяців цього року населення отримало 12, 418 позовів  на суму 86,7 млн гривень, з яких суд розглянув 9, 882  та стягнув 23,3 млн гривень.

Побутові відходи

За послуги управління побутовими відходами протягом січня/липня  населення сплатило 104, 3  %, найнижчий рівень оплати в селищі Завалля – 60 %.

“Є населені пункти, де споживачі систематично не розраховуються належним чином за комунальні послуги. Я вважаю, що це недопрацювання органів місцевого самоврядування й самих підприємств, які не звертаються до суду щодо стягнення заборгованості”, –  зазначила Ольга Довжук.

Природний газ та електроенергія 

Рівень розрахунків населення за спожитий протягом січня/серпня цього року природний газ складає 122, 9 %. Станом на 1 вересня заборгованість – 237,2 млн гривень, що на 182, 9 млн гривень менше ніж на початку року, коли ця сума складала 421 млн.

Заборгованість населення за спожиту електроенергію складає 276 млн гривень, що 17 млн менше, ніж на початку року. Рівень розрахунків за січень/серпень – 101,1 %.

“Хочу наголосити на тому, що населення сплачує за цінами й тарифами, які встановили ще на початку великої війни. Всі витрати по відшкодуванню різниці бере на себе держава. Тим споживачам, які  не спроможні сплачувати за комунальні послуги,  хочу нагадати про наявну  систему надання субсидій. Вона наразі спрощена, кожен може нею скористатися. Якщо ви маєте борги, то ця послуга неможлива, але можна звернутися щодо реструктуризації боргу на 60 місяців”, – зазначила посадовиця.

Окрім цього, Ольга Довжук нагадала про скасування мораторію на відключення споживачів у разі накопичення боргу.

“Наприкінці грудня 2023 року Кабінет міністрів України скасував мораторій на відключення споживачів житлово-комунальних послуг у разі накопичення заборгованості. Таке рішення ухвалили, зважаючи на зловживання споживачами можливістю не оплачувати комунальні послуги. Дозвіл діє на відключення боpжників, які пpоживають на теpитоpіях, де не ведуться бойові дії.”, – наголосила посадовиця.

Нагадаємо, на Кіровоградщині почнуть відключати воду боржникам

Читайте також: на Кіровоградщині боржникам почнуть відключати електроенергію

Поширити:

Залишити коментар:

коментар