У 41-річного жителя Олександрії підозрюють ботулізм. Причиною захворювання могло стати вживання товстолоба домашнього копчення.
Про це повідомляє Перша електронна газета з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.
Чоловіка госпіталізували до інфекційного відділення Центральної міської лікарні міста Олександрії у стані середньої тяжкості, де зараз проходить лікування. Наразі проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування даного випадку.
Це вже 5 випадок підозри на ботулізм в Олександрійському районі з початку 2023 року.
Довідково: Ботулізм – це гостре токсикоз-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, в якій накопичився токсин внаслідок забруднення її збудником. Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні, рибні, овочеві, грибні консерви, виготовлених у домашніх умовах. Рідше реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх зовнішній вигляд, смак та запах.
Симптоми ботулізму з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість при читанні. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.
Після перших проявів захворювання: блювота, діарея, болі в животі, слід негайно звернутись за медичною допомогою і в жодному разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить у важку ступінь тяжкості. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Після перенесеного захворювання імунітет не залишається. Тож, можливо повторно захворіти на ботулізм.
Щоб вберегтися від ботулізму, необхідно дотримуватися простих правил:
– не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік;
– не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках;
– уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього приготування;
– не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином;
– не купуйте та не вживайте консервовані продукти з «бомбажною» кришкою.
Нагадаємо, у 63-річної олександрійки підозрюють ботулізм
Читайте також: від ботулізму померла жителька Новоукраїнського району