Рівень води в Інгулі у Кропивницькому впав на 1,5 метри

Рівень води в річці Інгул у центрі Кропивницького знизився на півтори метри. Це пов’язують із безсніжною зимою та з тим, що у березні та квітні дощів було мало.

Про це йдеться в сюжеті UA: Кропивницький, повідомляє Перша електронна газета.

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Сергій Коваленко пояснив, чому не можуть збільшити кількість води переливом із Центрального водосховища:

“Немає підпору води із Миколаївського водосховища. У Миколаївському водосховищі цьогоріч з 5 метрів рівень впав майже на пів метра. Якщо збільшити кількість витоку води із цього водосховища, то ми тоді положимо “на коліна” водну екосистему. Ми оголимо береги, оголимо природній світ, піде замулення цієї водойми. А в цілому, якщо знижується рівень води, ми будемо спостерігати інтенсивний ріст очерету і осоки на річищі”.

Падіння рівня води у річках і водосховищах спостерігається по всій області, каже керівниця обласного департаменту екології Ганна Гоменюк.

“У минулому році приблизна глибина наших ставків мала півтора метри, то поступово цей показник щороку зменшується. Весняні посухи є небезпечними для ранніх зернових культур – вони гинуть. Ми вже говоримо про геологічну посуху, коли у верхніх шарах ґрунтів зникає волога, що призводить до зникнення питної води у криницях”.

Нинішній рік буде таким же маловодним для Кіровоградської області, як 2015-й – говорить начальниця регіонального офісу водних ресурсів Катерина Гайдук. Таку ситуацію прогнозували восени минулого року.

“Ми розробили режими роботи і основні водосховища області наповнені до нормального підпірного рівня. Звичайно, водність на 40-60 відсотків менша, чим могла бути, але нормальна за середньостатистичними даними, які спостерігалися у попередні роки. Вона не така критична, як спостерігається в інших областях нашої країни”.

Найнижча водність цьогоріч у річці Південний Буг – 56% від норми.

Нагадаємо, двоє кропивничан влаштували екоакцію на Інгулі.

Читайте також: У Кропивницькому і Світловодську знайшли кліщів-переносників хвороби Лайма

Поширити:

Залишити коментар:

коментар