Містика у Держгеокадастрі: документи зникають і тут же з’являються (ФОТО, ВІДЕО)

Проблема з отриманням земельних ділянок учасниками АТО на Кіровоградщині набуває катастрофічних показників. Відвоювавши на сході України, демобілізовані військові, при спробі отримати те, що їм гарантувала держава, стикаються з величезними проблемами. Нищівна бюрократична система «футболить» бійців по кабінетах та установах, псує нерви, принижує та відбиває все бажання мати з нею справи.

Не виключенням є і Кіровоградщина. Нинішня очільниця Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Марія Соловйова поки не змогла організувати роботу свого відомства у цій сфері. Десятки бійців АТО та членів їх сімей, після низки звернень до Держгеокадастру з вимогою надати земельну ділянку, отримали відмови, які, на їх думку, є невмотивованими.

Уявіть: боєць, який захищав суверенітет держави, воював на сході України, бачив смерті своїх товаришів, повернувшись на малу батьківщину, усвідомлює, що він не потрібен цій самій державі, що ця держава не здатна навіть забезпечити його обіцяним клаптиком землі площею 2 гектари.

У селі Цибулеве Знам’янського району, наприклад, через постійні безпідставні відмови у наданні земельних ділянок, є 10 таких бійців АТО, загартовані війною чоловіки, відстоюючи своє законне право на землю, вже дійшли аж до Адміністрації Президента та Верховної ради.

Читайте також: Учасники АТО зі Знам’янщини отримають законну землю лише за втручання Президента?

Громадські активісти Тетяна Гречана та Микола Гречуха розповіли кореспонденту Першої електронної газети історію з виділенням землі учасникам АТО села Миколаївка Кіровоградського району. На території сільради загалом проживають 34 воїни, жоден з яких досі не отримав погодження на земельні ділянки від Держгеокадастру.

Вчора, 2 лютого, активісти разом з учасником АТО та батьками ще 6-ти військових, які наразі знаходяться на Донбасі, прийшли на прийом до очільниці Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області Марії Соловйової (звичайно, попередньо зареєструвавшись). Делегати з села Миколаївка хотіли з’ясувати, чому після того, як вони вже вп’яте подали пакет документів на отримання земельних ділянок, їм протягом двох місяців не надходить відповідь. Але прибувши до Держгеокадастру у визначений час, вони виявили, що у Марії Соловйової наразі виїзний прийом. А натомість їм запропонували зустрітися з начальником одного з відділів.

Після бесіди з керівником відділу розпорядження землями державної власності Оленою Ляшенко, активісти виявили, що у Держгеокадастрі знаходяться зовсім не ті пакети документів, які вони надавали останнього разу. Тож логічно, що у відповідь люди знову отримали відмову. І аргумент тут був простий: з поданих картографічних даних неможливо визначити, де знаходиться земельна ділянка.

Олена Ляшенко порадила всім знову (вшосте!) звернутися до районного управління Держгеокадастру і разом з фахівцями скласти новий пакет документів, усунувши недоліки. У такому випадку, як запевнила чиновниця, вони отримають погодження.

Громадські активісти, разом з батьками учасників АТО та колишнім бійцем 24-ої ОМБР відправилися до начальника Управління Держгеокадастру у Кіровоградському районі Андрія Піньковського, щоб з’ясувати, чому документи (з правильними картами!), які вони подавали останнього разу, не потрапили до головного управління. Андрій Піньковський, у свою чергу, запевнив, що особисто переглянув усі папери і відправив на погодження до ГУ Держгеокадастру області. Чому їх там не виявилося, чиновник пояснити не зміг.

Активістам довелося повертатися до управління, де вони нарешті застали і начальницю. Але Марія Соловйова вперто продовжувала стверджувати, що ніяких інших документів, крім тих, за якими отримана відмова, в управлінні немає. Довелося на очну ставку запрошувати її колегу – очільника Кіровоградського районного Держгеокадастру Андрія Піньковського. Після його спілкування за закритими дверима з пані Соловйовою, дивним чином віднайшлися потрібні примірники документів, на основі яких, заявники таки отримали погодження.

Як розповіли кореспонденту Першої електронної газети Тетяна Гречана та Микола Гречуха, заявникам так ніхто і не пояснив, де ж валялися їхні папери весь цей час. Також активісти зазначили, що поведінка Марії Соловйової під час спілкування з ними виходила за межі моралі та здорового глузду. За їх словами, після претензій зі сторони учасника АТО, чиновниця заявила: «Ви що, їхали воювати за шматок землі?». Журналіст Першої електронної газети намагався отримати коментар очільниці Держгеокадастру стосовно її поведінки та містичних маніпуляцій з документами, але зустрітися з Марією Соловйовою не вдалося – голос на іншому кінці слухавки постійно повідомляв, що чиновниця не має вільного часу.

Дмитро Васильєв

Поширити:

Залишити коментар:

коментар