Суд 4 роки розглядає справу смертельної ДТП із кропивницьким спецпризначенцем

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
© Facebook 3 полк СпП

Максим Латаєв, боєць 3-го окремого полку спецпризначення з родини кадрового офіцера, учасника війни в Афганістані. Змалечку Максим мріяв стати військовослужбовцем. Від початку війни на сході Україні, майор Латаєв став на захист держави, виконавши чимало небезпечних місій, загинув в ДТП, дорогою додому.

Про це йдеться на сторінці 3-го полку СпП, інформує Перша електронна газета.

З 14 років Максим займався парашутним спортом, здійснив кілька сотень стрибків, згодом служив у війську. У січні 2014 року офіцер спецназу Максим Латаєв звільнився з армії, працював в охоронній фірмі. Мобілізований до лав Збройних Сил України восени 2014-го року. Служив заступник командира батальйону 3-го окремого полку спецпризначення.

Під час участі в антитерористичній операції, серед іншого, майор Латаєв займався плануванням операцій, велику увагу приділяв виходу груп після виконання завдань.

«Найважливішим при виконанні завдання для Латаєва були три речі: люди, люди і ще раз люди», – згадують товариші по службі, та додають, що всі сплановані майором Латаєвим виходи груп обійшлись без втрат.

На початку липня 2015 року Максим Латаєв взяв короткочасну відпустку, хотів трохи відпочити та нарешті одружитись. Напередодні отримав довгоочікувану квартиру, мріяв про щасливе сімейне життя. Гостював кілька днів у друзів в Києві. 3 липня, повертаючись додому, передзвонив мамі і сказав, що вже виїжджає. Цей телефонний дзвінок рідним виявився останнім.

«Близько сьомої ранку Максим передзвонив мамі і сказав: «Я виїжджаю, готуй плов, близько 12-ї буду», – пригадує сестра офіцера Інна Латаєва. – Потім з його телефону дзвонив якійсь чоловік, який повідомив, що неподалік Корсунь-Шевченківського відбулась ДТП і Максим загинув… Мама передзвонила мені, в чому була я прибігла до неї. Мама була напівпритомна.

Я почала телефонувати Максимові на телефон, думала, що це розіграш хлопців. Телефон взяв слідчий і повідомив, що маршрутка, в якій їхав Максим, врізалась у «Сканію». Друг, який виїхав на упізнання, підтвердив, що це був Макс».

Свідок ДТП розповів про те, що його автомобіль на шаленій швидкості обігнала маршрутка, її кидало по всій дорозі.

«Молодий чоловік розповів, що його автомобіль, мов «стоячий», обігнала маршрутка. Швидкість була шалена, – говорить Інна Латаєва. – Потім він почув сигнали автівок, а згодом побачив і саму аварію. Чоловік відразу почав надавати допомогу пасажирам «Мерседеса». Від сильного удару двері перекосило і людей діставали через задні двері».

Сестра спецпризначенця переконує, що з водієм було щось недобре від початку поїздки. Про це їй розповіли вцілілі пасажири.

«Ми довідались, що водій всю дорогу поводився неадекватно: кричав на когось по телефону, різко гальмував на рівних ділянках дороги, буквально спав за кермом. Один з пасажирів виявився дальнобійником і запропонував водієві у Корсуні помінятися, але туди вони так і не доїхали», – говорить Латаєва.

За свідченнями очевидців, водій маршрутки «Mercedes Vito», ймовірно, заснув за кермом, коли прийшов до тями, різко крутнув кермо праворуч, але уникнути зіткнення з вантажівкою «Scania», яка їхала просто «в лоб», не вдалось. Внаслідок аварії серйозно постраждали всі пасажири, Максим Латаєв перебував за водієм, удар прийшовся просто на його місце. Чоловік загинув на місці.

«Водій відвернув праворуч, і удар прийшовся в бік, де перебував Максим, він вдарився головою в стійку. Медики говорили, що брат загинув миттєво. Окрім нього постраждали інші пасажири, отримавши тяжкі тілесні ушкодження. Один хлопчина зламав дві ноги і 9 місяців пролежав в лікарні. Дотепер він ходить з паличкою. Інший хлопець отримав перелом хребта, дівчина – зламала ключицю і потребує ще низку операцій, Юля Полякова, яка сиділа попереду, мала переломи стегна та зрештою отримала інвалідність. Більшість з потерпілих і досі не оговтались від фізичних та психологічних травм та продовжують лікування. Водій же відбувся незначними подряпинами. Вибіг з маршрутки та заліг обабіч дороги», – розповідає Латаєва.

Фірма – перевізник (ФОП ДОМАРЕЦЬКА, основний вид діяльності: Надання послуг таксі, надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів) й досі займається перевезеннями.

За фактом ДТП розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 КК України(Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами), справу передано до суду. Обвинувачений – водій маршрутки Дмитро Ємельянов. По справі визначено вісім потерпілих. Серед них мати та сестра Максима Латаєва. Вони переконані, що справа не розглядається належним чином, а винуватці намагаються уникнути відповідальності та перекласти свою провину.

«Власниця маршрутки розповідає, що нібито водій самостійно взяв авто і поїхав до Києва, – говорить Інна Латаєва. – Але ж всі пасажири дзвонили диспетчеру, їм говорили куди підійти і звідки їх заберуть. Пізніше з’ясувалось, що цей бус взагалі не призначений для перевезення пасажирів, а перероблений з вантажного авто. Від удару всі його сидіння позривало».

Читайте також: Яка вона справедливість: чи покарають винних у загибелі кіровоградського спецназівця?

В рамках досудового розслідування спеціалістами Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України проведено авто технічну експертизу (висновок №4/537 від 30 грудня 2015 року). За два роки розгляду справи Корсунь-Шевченківським районним судом Черкаської області змінилось двоє суддів, проте справа майже не рухається з місця. На думку Інни Латаєвої, її розгляд навмисно затягується, з різних причин не з’являються обвинувачений та його захисник.

Пасажири маршрутки й досі намагаються відстояти свої права та пришвидшити розгляд справи, використовуючи всі можливості. Юля Полякова під час ефіру на телеканалі «ZIK», отримали обіцянку від нардепа Антона Геращенка, радника міністра МВС, про юридичну допомогу. Проте жодного ефекту поки що це не дало.

Нагадаємо, Юлія Полякова, дизайнерка з Кропивницького після ДТП потрапила до реанімації, і декілька днів не приходила до тями. Лікарі діагностували у дівчини два переломи стегна та забій мозку. Юлія пережила трепанацію черепа та декілька операцій.

Після двох років затягувань справу передали до Кропивницького. До Апеляційного суду Кіровоградської області з Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ надішли матеріали кримінального провадження № 12015250000000283 за ч. 2 ст. 286 КК України. 13 вересня 2017 року справа була направлена до Кіровського районного суду м. Кропивницького, а 9 листопада суд у складі головуючого судді Бурка Р.В., секретаря Мороковій І.В., за участю прокурора Протас І.О. призначив її до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Чергове слухання справи мало відбутись сьогодні, 28 лютого, однак засідання не відбулося, цього разу через погодні умови. Наступне засідання заплановано на 17 квітня, початок засідання об 11.30.
Інна Латаєва пообіцяла брату довести справу до кінця, та добитись того, щоб всі винні в смерті Максима були покарані. Жінка сподівається на об’єктивний розгляд справи Кіровським районним судом.

«Хотілося б щоб в Кіровському суді справа нарешті знайшла своє вирішення, щоб кожен, причетний до загибелі брата, поніс відповідальність за скоєне, відповів за скалічені долі та загублене життя», – говорить Інна Латаєва.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар