Еко-торбинка vs пакет: кропивничани долучилися до всеукраїнського флешмобу

Третє липня у світі оголошене Міжнародним днем відмови від поліетиленових пакетів. Головна мета – привернути увагу людей до проблеми забруднення довкілля через надмірне використання пластику. За даними ООН, щороку у світі використовують 5 трильйонів поліетиленових торбинок. Щорічно в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари, зокрема, й пакетів.

Перша електронна газета вийшла на вулиці Кропивницького, щоб подивитися, чи багато містян сьогодні обрали еко-торбинки замість одноразових “кульків”.

Протягом години очікування на площі Героїв Майдану ми зустріли лише жінку, яка разом із дамською сумкою несла “шопер”. Розповіла, що їй шкода природу, тому нещодавно разом із донькою вирішили відмовитися від поліетиленових пакетів. Уже біля міськради неквапливо йшла ще одна кропивничанка із рожевою еко-сумкою, яку їй із-за кордону привезла донька. До поліетилену жінка ставиться негативно, натомість не дуже задумується над його надмірним використанням.

1e722a156cb3bf34f2e74f4e1f23b5dc.jpg

А вже на Дворцовій зустріли жінку, яка приємно здивувала нас своїм тривалим користуванням шопером.

“Два роки тому почала брати із собою еко-сумку. Спочатку це було просто зручно, лише згодом почали з’являтися думки про турботу за довкіллям”, – розповідає пані Оксана.

Окрім того, у соцмережі Facebook кропивничани долучаються до Всеукраїнського флешмобу #покажи_свою_торбинку. Наприклад, Юлія Ярова розповіла на своїй сторінці історії про кожний шопер, яким користується.

“????Торбинкові історії

3 липня — День без поліетилену. І саме час згадати їх. Без них не обходиться жоден мій похід у магазини та ринки. Їх можна буде згадувати на старості літ в історіях онукам, як героїв та героїнь, що рятували планету (і мене, власне), від несвідомого споживацького ср*ча. Вони — мої торбинки (вони ж шопери, вони ж еко-сумки)

Історії — під фото. Я маю що сказати про кожну із них”, – пише дівчина.

Своєю історією про початок використання торбинок ділиться і журналістка Настя Дзюбак.

“На жаль, я споживач звичайний. похвалитись тим, що купую рибу, м’ясо чи крупи зі своїми багаторазовими торбинками не можу поки. А от сказати на касі, що пакет не треба – запросто, бо маю колекцію екоторб. ( хоча маю і пакет з пакетами вдома. Як на мене, якщо вже купив пакет раз, хоч використай кілька разів).

Насправді, екоторби з’явились у мене років 10 тому і не від великого бажання берегти екологію.

По-перше це крутий сувенір на згадку з якоїсь події. По-друге, якщо це захід типу Форуму Видавців звідки ця торба на фото, яку я успішно вже купу років тягаю на пляж і в подорожі, це дуже зручно:

*лямки широкі, не давлять, а торба витримує велику вагу
*повішав на плече і маєш вільні руки
*завжди можна випрати

По-третє, це стильно. Маю кілька торб, тож можу обирати під свій одяг і навіть, якщо вона ідеально не пасує до певного образу, виглядає точно набагато краще пакету з АТБ”.

Інша кропивничанка Вікторія Поліщук розповідає, що у Кропивницькому також є торговельні мережі, які сьогодні підтримують еко-рух.


А Катерина Ямкова власноруч створює еко-торбинки зі старих речей і має вже цілу колекцію, якою поділилась у Facebook.

Кропивничанка Марія Ланецька зробила фото не лише шоперів. Вона запрошує інших виграти призи за участь в еко-акції, яку організувала програма ООН.

Деякі супермаркети Кропивницького пропонують своїм покупцям альтернативу поліетиленовим пакетам. Наприклад, в “АТБ” на Попова продаються спеціальні еко-торби.

2d38b8c02ccc214d75f5598fb9c177c6.jpg

31f5b78412031c595aa80335e427a04c.jpg

Поширити:

Залишити коментар:

коментар