Житлове самоврядування у дії: скільки активних ОСББ на Кіровоградщині?

Нещодавно у силу вступив Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках», що зобов`язує жителів усих українських багатоповерхівок до кінця 2016 року, які стоять на балансі ЖЕО, створити ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) і обрати управителя.

Згідно до Закону, якщо мешканці будинків до 1 липня 2016 року не обирають самостійно особу, яка представлятиме їх інтереси, тоді відповідальність за це рішення лягає на міські органи самоврядування, які, на конкурсних засадах, мають визначити управителя або фірму, що керуватииме будинком. Перша електронна газета вирішила дізнатись, як проходить процес створення ОСББ на Кіровоградщині і скільки активних об’єднань співвласників на сьогодні вже є у нашій області.

Згідно до інформації наданої сервісом бізнес-розвідки YouControl, нині на Кіровоградщині діють 147 ОСББ. Порівняльні статистичні дані, щодо кількості об’єднань за районами області, преставлені у інфографіці нижче.

Кількість ОСББ!!!!

Як видно з діаграми, у деяких районах Кіровоградщини, а саме у Вільшанському, Новомиргородському, Онуфріївському, Олександрівському і Благовіщенському, ще не створено жодного ОСББ.

Детальніше з адресним розміщенням ОСББ і їх директорами можна ознайомитись тут.

Проте, процес створення та ефективної роботи об’єднань співвласників багатоквартирних будинків проходить не завжди тим шляхом, як це запланували ініціатори створення того чи іншого ОСББ. Внаслідок цього, у області є декілька об’єднань, які перебувають у стані припинення:
У стані припинення

Або ж і зовсім припинили свою діяльність:
ПрипиненоТаким чином, можемо говорити про те, що не зважаючи на усі переваги ОСББ, більшість мешканців Кіровоградщини, які проживають у багатоквартирних будинках, не поспішають створити власні об’єднання і причиною цьому є особливість нашого менталітету:  більшість українців не хочуть вирішувати гуртом спільні проблеми і нести повну відповідальність за свою власність.

Катерина Білоконь, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар