Біля арки між Ковалівкою та Миколаївкою побудують новий тунель

© Google Maps

Сьогодні, 30 січня, у міській раді Кропивницького презентували проект Реконструкції проїжджої частини вул. Ельворті, вул. Левитського. У народі цей об’єкт знають, як арка між мікрорайонами Ковалівка та Миколаївка.

У презентації взяли участь представники організацій, які створювали проект, заступники міського голови Кропивницького, представники поліції, Укрзалізниці, архітектори та містяни, повідомляє кореспондент Першої електронної.

Транспортну проблему на ділянці цієї арки планують вирішити шляхом будівництва другого обхідного тунелю. Його планують побудувати ліворуч від арки, якщо дивитися у напрямку руху з Миколаївки на Ковалівку. Для будівництва цього тунеля представники підприємств “Ельворті” та “Гідросила” безоплатно передадуть місту частину своїх земельних ділянок.

3D ескіз реконструкції / © kr-rada.gov.ua

Проектуючи цю реконструкцію також ставили собі за мету збереження кам’яної арки, адже цей віадук був побудований у 1860 році і є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Як зазначили проектанти, арка збереже свій вигляд і не буде пошкодженою.

Загальний проект реконструкції включає в себе три черги:

  • І черга – реконструкція проїжджої частини вул. Ельворті від транспортної прохідної заводу “Ельворті” до вул. Братиславської з будівництвом другого тунельного шляхопроводу поза межами існуючого;
  • ІІ черга – реконструкція проїжджої частини вул. Ельворті від транспортної прохідної заводу “Ельворті” до вул. Євгена Чикаленка;
  • ІІІ черга – реконструкція проїжджої частини вул. Миколи Левитського до вул. Короленка.

Проект нового тунелю виконує ТОВ “Віакон Україна”.

За словами директора цієї фірми Анатолія Зіненка, його підприємство є єдиним в Україні, яке виробляє та постачає металеві гофровані конструкції підвищеної міцності.

Саме таку технологію планують використовувати для будівництва тунелю.

“Наші гофровані конструкції зі сталі підвищеної міцності використовують для будівництва автомобільних, залізничних, водоперепускних та комунікаційних тунелів”, – розповів Анатолій Зіненко.

Директор ТОВ “Віакон Україна” запевнив, що технологія використання гофрованих конструкцій допоможе зекономити кошти міського бюджету і дозволить виконати роботи у максимально короткий термін.

Для будівництва тунелю, за його словами, проїзд транспорту потрібно буде перекрити на термін до 2 тижнів, а рух залізницею – на 10 днів.

Всередині самого тунелю планують облаштувати також тротуарні пішохідні доріжки, які будуть захищені силовими перилами та бар’єрним огородженням.

У рамках реконструкції також планують розширити певні ділянки проїжджої частини вулиць Ельворті та Левитського.

Під час реконструкції арки на жаль доведеться зносити деякі дерева. Проте, як запевнив начальник управління капітального будівництва Віктор Ксеніч, у проекті передбачено відновлення такої ж кількості дерев.

Наразі проектні роботи першої черги, тобто будівництва самої арки, перебувають на стадії завершення. Незабаром проект реконструкції віддадуть на перевірку. А роботи другої і третьої черги ще знаходяться у стадії створення.

Як зазначив під час презентації заступник міського голови Олександр Грабенко, проектна вартість першої черги робіт складає 47 млн грн. У бюджеті Кропивницького на 2018 рік вже передбачено 25 млн грн на реалізацію цього проекту.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар