У Кропивницькому провели потрійну операцію на серці

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Наприкінці листопада до медзакладу звернулася 63-річна мешканка Світловодського району Валентина Сідненко. Протягом 12-ти років її турбував біль за грудиною і задишка при найменшому навантаженні. Згодом жінці поставили діагноз – порок аортального клапана, атеросклеротичне ураження коронарних артерій, звуження лівої сонної артерії. І вже 11 грудня у Кіровоградському обласному кардіодиспансері їй зробили унікальну операцію – під час одного наркозу виконані відразу три складні хірургічні втручання. Це називається симультантні операції, проводити які береться далеко не кожна клініка в Україні.

Пише Нова газета.

В останні шість місяців ці скарги виникали навіть у спокійному стані, з’явилося відчуття «страху смерті». Пацієнтку обстежили і виявили важке поєднання декількох захворювань – порок аортального клапана, атеросклеротичне ураження коронарних артерій, звуження лівої сонної артерії.

За словами кардіохірурга Андрія Клянчина, захворювання могло б призвести до тяжких ускладнень і навіть до зупинки серця. З огляду на високу складність операції пацієнтці запропонували їхати на лікування до Києва, але вона відмовилася. Часу на очікування було зовсім небагато, і 11 грудня вперше в області була проведена операція – одномоментне видалення атеросклеротичної бляшки з сонної артерії, протезування аортального клапана серця і відновлення кровопостачання міокарда (коронарне шунтування). Унікальність цієї операції в тому, що під час одного наркозу виконані відразу три складні хірургічні втручання. Перше – це видалення бляшки з сонної артерії, які живлять головний мозок, для запобігання інсульту. Друге – заміна аортального клапана (звуження самого клапана було критичним  і могло призвести до зупинки серця). Третє – коронарне шунтування (бляшки в артеріях серця могли призвести до інфаркту).

Операцію провела команда медиків Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру на чолі з кардіохірургом Андрієм Клянчиним.

Нині пацієнтка почувається добре і готується до виписки додому.


Читайте також: Кардіохірургія майбутнього: чи готові у Кропивницькому імплантувати штучне серце?

Нагадаємо, Андрій Сергійович Клянчин став першим лікарем Кіровоградського кардіодиспансеру, який почав проводити операції на працююму серці. 90% кардіооперацій у Кропивницькому проводяться на працюючому серці. Це дозволяє уникнути ускладнень після операції.

Під одним наркозом дві операції – вдвічі коротший термін перебування в стаціонарі. У 2016-му році Кропивницькому почали робити симультантні операції. Коли почала роботу оновлена операційна у Кіровоградському обласному кардіодиспансері, тут стартувала нова епоха кардіохірургії. А нещодавно лікарі почали робити операції, які проводять далеко не в кожному госпіталі України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар