Директор USAID DOBRE Беррі Рід на Кіровоградщині: Для успішних громад ми запустимо довготривалі проекти

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Днями на відкриття модернізованого спортивного майданчика на Кіровоградщину приїздив директор програми USAID DOBRE Беррі Рід. Це короткостроковий проект, але, за словами Беррі Ріда, він сподівається на те, що у майбутньому вони будуть працювати з успішними громадами Кіровоградщини над довготерміновими і великими проектами. Про те, як DOBRE працює в області та як визначити інвестиційно-привабливі проекти для USAID Беррі Рід розповів кропивницьким журналістам.

Беррі Рід на Кіровоградщині вперше, хоча іншими регіонами України він уже подорожував. Програма DOBRE наразі працює в 7 областях: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) виконується міжнародною організацією Global Communities та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні. На Кіровоградщині із програмою співпрацюють Бобринецька, Новоукраїнська та Маловисківська громади. Проте, за словами Беррі Ріда, вони зацікавленні у розширенні списку громад-партнерів.

Директор програми USAID DOBRE розповідає, що немає єдиного алгоритму роботи для всіх громад. Для кожної – визначають індивідуальні потреби та методи роботи. Це може бути як стратегічне планування розвитку територіальної громади, так і фінансування проектів за рахунок, наприклад, швидких грантів. Прикладом такої роботи є модернізація багатофункціонального спортивного майданчика у Бобринці, який офіційно відкрили у суботу, 23 вересня.

Як реалізується співпраця з іншими громадами на Кіровоградщині?

У кожної громади є свої індивідуальні риси і ми працюємо окремо із кожною з них так, аби це було корисно саме для неї. Наприклад, ми ремонтуємо ринки, облаштовуємо комп’ютерні класи, дитячі майданчики, різноманітні проекти для шкіл. Це все залежить від того, чого потребує ця громада.

Це одна із перших громад (Бобринець – ред.), в якій ми побачили добре налагоджену роботу, згуртованість і правильно сформовану пропозицію для проекту, над якою попрацювали усі члени громади.

23 вересня, 2017. Бобринець / Перша електронна газета

Чи плануєте розширення кількості тих громад, які співпрацюють із DOBRE на Кіровоградщині?

На першому етапі ми працюємо з Бобринцем, а також із 25 іншими громадами (в Україні – ред.), але ми також поїдемо у Новоукраїнку та Малу Виску. Ми тільки починаємо із ними працювати і намагаємось виявити їхні критичні інфраструктурні потреби. Це короткостроковий проект (відкриття майданчика у Бобринці – ред.), але ми також сподіваємось на те, що у майбутньому ми будемо працювати над довготерміновими і великими проектами для успішних громад.

Які проекти є найбільш інвестиційно-привабливими для DOBRE?

Кожна громада відповідно до своїх потреб будує стратегію розвитку, яку потім ділять на напрямки. Після того, як ми поділимо на різні сектори, ми зрозуміємо потреби кожної, наприклад, що треба зробити в економічному або в секторі комунальних послуг. Кожна громада є унікальною, тому ми працюватимемо з ними, зважаючи на їхні пріоритети і цінності.

За цей час, поки ви співпрацюєте із Кіровоградщиною, що було для вас приємною несподіванкою і з якими труднощами зіткнулися?

Об’єднані територіальні громади зацікавлені у децентралізації і цьому проекті. Проте ще проблема у тому, що на території області небагато територіальних громад. Тому ми працюємо ще й над тим, щоб пояснити і продовжити процес децентралізації. У цій територіальній громаді ми співпрацюємо із трьома нашими колегами. Одною з наших цілей було зробити певний зразок, який взяли б за приклад і інші об’єднані територіальні громади.

Беррі Рід у Бобринці / Перша електронна газета

Нагадаємо, у гостях студії радіо “Скіфія-Центр” регіональний менеджер проекту DOBRE Андрій Нагорний та міський голова Бобринця Валерій Сніжко розповіли про перші результати співпраці Бобринецької ОТГ із міжнародною організацією.

У Бобринці відкрили спортивний майданчик європейського зразка

Поширити:

Залишити коментар:

коментар