Ніколи знову: у Кропивницькому презентували книгу “За те, що євреї”

Сьогодні, 27 січня, у приміщенні Кіровоградської хоральної синагоги презентували книгу Василя Даценка “За те, що євреї” про Голокост на Кіровоградщині. Книга побачила світ завдяки видавництву “Імекс ЛТД” та фінансовій підтримці обласної ради,  обласної державної адміністрації та єврейської громади м.Кропивницький.

q_p09ZwC_Xo

Тема Голокосту надзвичайно актуальна у наше сьогодення, коли по всьому світу тліють міжетнічні конфлікти, у полум’ї яких воскресають маніакальні ідеї масового знищення людей через їхню національність, мову, релігію чи колір шкіри. Людство знову стоїть перед необхідністю протидіяти таким явищам.

Книга “За те, що євреї” є однією з “вакцин”, яка може допомогти уникнути катастрофічних наслідків та помилок минулого. Використавши живі спогади людей, архівні документи, раніше недосяжні для читача, автор книги Василь Даценко показує трагедію єврейського населення воєнної Кіровоградщини на тлі загальної історії області у центрі України. Історик неодноразово підкреслює, що межиріччя Південного Бугу та Дніпра було для євреїв рідною землею від дня народження до страшної гибелі від куль “майстрів смерті” з гітлерівських айнзатцгруп у балках та протитанкових ровах.

“Нацистські негідники не шкодували нікого. Дітей, жінок, похилих людей вбивали лише за те, що вони народилися у єврейських сім’ях”, – розповів Василь Даценко

За словами автора, назва книги бере своє коріння з його дитячих спогадів – він на власні очі бачив, як страждають ці люди:

“Пригадую дитинство, коли я з матір’ю йшов по вулиці, побачив дядька, який гірко плакав. Мене тоді дуже зацікавило, чому доросла людина так відкрито демонструє сльози. Мати відповідала, що німці вбили всю його сім’ю, а я обурювався і питав: “За що?”. Відповідь вкарбувалась у пам’ять:  “За те, що євреї”.

Автор розповідає і про людей – “праведників світу” – які, незважаючи на загрозу бути негайно страченими гітлерівцями, рятували євреїв від знищення, переховували їх аж до звільнення області від окупантів. Найбільшою цінністю своєї роботи Василь Даценко вважає можливість донести історію тих страшних подій для майбутніх поколінь.

“Я щасливий, що мені вдалося створити щось для пам’яті Голокосту. Надзвичайно вдячний людям, які були поруч весь цей час і надихали протягом всього робочого процесу”.

cPfEIHWR9NM

Кропивницький історик Юрій Митрофаненко наголосив, що книга аргументована та насичена значущими історичними матеріалами, тому її необхідно читати, аби усвідомлювати перебіг тогочасних подій на території рідного краю:

“Цікавими для читачів книги стануть запропоновані додатки, серед яких є записи єврейського хлопчика з Кропивницького Йосипа Бутовецького та уточнені й доповнені списки жертв Голокосту на Кіровоградщині. Для книги підібраний відповідний колір паперу, який допомагає у повній мірі перенестись у події того часу”, – зазначив Юрій Митрофаненко.

unn_T2563zc

Книгу “За те, що євреї”, яка вийшла тиражем у тисячу примірників, можна придбати у кропивницькому видавництві “Імекс ЛТД” за адресою вулиця Миколи Садовського, 24 (колишня Декабристів). Також нагадаємо, що наступна презентація книги відбудеться 31 січня у приміщенні обласної бібліотеки імені Д.І. Чижевського.

книга Даценка

xxDfJL0MV0k cPfEIHWR9NMFPuBBcpJu4U

Поширити:

Залишити коментар:

коментар