Де кіровоградці можуть дешево і цікаво відпочити влітку: ідеї подорожей Україною

Літнє сонце і довгоочікувана відпустка ваблять передчуттям подорожей і свіжих, яскравих вражень. Можна насолоджуватися відпочинком на березі моря, але є й інша альтернатива – відкрити для себе вражаючі незвідані куточки нашої країни. Відпочинок в Україні влітку 2016 обіцяє бути цікавим.

У цій статті ми розповімо вам про різні варіанти дозвілля. У який би з цих куточків ви не відправилися, кожен з них таїть у собі неповторну красу.

У Черкаси – на День міста

Рекомендуємо з’їздити до Черкас на День міста, 5 червня. Організатори обіцяють захоплюючу святкову програму: фестивалі, конкурси, спортивні змагання, концерт. Головний захід пройде у відомому парку «Долина троянд». Тут ви будете милуватись 15-метровими сонячним годинником, чудовим видом на Дніпро, зможете пройти з парадом вниз від живописного Замкового узвозу до парку.

Як дістатися: до Черкас поїздом або автобусом.

Вартість: зняти квартиру подобово можна від 150 грн. Забронювати готель або хостел у Черкасах не складно, адже варіантів багато.

Куди поїхати влітку в Україні, якщо не на море – Буцький каньйон

У мальовничому селі Буки Черкаської області на річці Гірський Тікич знаходиться Буцький каньйон. Могутні прямовисні скелі і водоспад, що залишився від першої в Україні ГЕС – все це додає місцю неймовірну чарівність. Тут, далеко від цивілізації, добре відпочивати з наметом.

Як дістатися: краще їхати своїм транспортом через Жашків, із Жашкова ходить автобус.

Вартість: тільки за проїзд.

А якщо на море – Кирилівка, Арабатська стрілка, Генічеськ

Азовське море привітно зустріне вас вже у червні. Воно мілководне і швидко прогрівається, тому повноцінний відпочинок при теплій погоді вам забезпечений. Піщані пляжі Кирилівки, великої коси Арабатська стрілка дуже гарні для сімейного відпочинку з дітьми. Тут безліч турбаз і пансіонатів. У Кирилівці є дельфінарій «Оскар».

У Генічеську можна і оздоровитися, тут знаходяться цілющі джерела. В останній тиждень серпня у місті проходить етнографічний фестиваль «Таврійська родина».

Як дістатися: поїзд Київ – Генічеськ. У літній час пропонують трансфер маршрутними таксі. До Кирилівки зручно їхати з Мелітополя, куди добратися потягом.

Вартість: проживання від 60–100 грн з людини.

У Бердянськ – на віндсерфінг

У курортному Бердянську на Азовському морі багато пансіонатів, санаторіїв, гостьових будинків і міні-готелів. Є прекрасний аквапарк і зоопарк «Сафарі», де зібрано близько 70 видів тварин, у ставку плескаються качки, пелікани та інші птахи. Діти будуть задоволені. А дорослим можна додати адреналіну: Бердянськ вважається столицею віндсерфінгу, на Азовському морі тут кращі умови для екстриму.

Як дістатися: до Бердянська поїздом або автобусом.

Вартість: проживання від 50–100 грн з людини, квитки в зоопарк 80–100 грн; година прокату віндсерфінгу – 200 грн, навчання – 100 грн/година.

В

Одесу – за враженнями

Перлина Чорного моря Одеса приваблює пляжами на будь-який смак: для молоді підійде Аркадія з шикарними нічними клубами. Для більш спокійного відпочинку – Відрада і Ланжерон, поруч з яким знаходиться дельфінарій «Немо».

В Одесі ви не тільки відпочинете на пляжі, але і помилуєтесь величезним морським портом, пройдетеся по колоритних Дерибасівській вулиці, Приморському бульвару, Потьомкінських сходах. Відвідайте відомий ринок Привоз.

Для повноти вражень можна спуститися під землю – в Одеські катакомби. Без екскурсовода тут не обійтися.

Як дістатися: до Одеси поїздом або автобусом.

Вартість: квартира подобово від 150 грн, хостел від 100 грн. У статті про хостели України ви точно знайдете варіант для себе.

Білгород-Дністровський: море і стара фортеця

Містечко Білгород-Дністровський (давня назва Аккерман) знаходиться недалеко від Одеси. Влітку – це чудове місце відпочинку. Тут знаходиться відома Аккерманська фортеця, що несе в собі історію 12–15 століть. Вона прекрасно збереглася. У кінці червня тут зазвичай проходить музичний фестиваль «Фортеця».

Як дістатися: з Одеси електричкою (1 год 40 хв) або автобусом з автовокзалу (1,5 год).

Вартість: житло щодобово у Білгороді-Дністровському і Затоці від 60 грн; дорослий квиток у фортецю – 40 грн. Забронювати житло у Білгороді-Дністровському можна тут.

Коблеве: море і вино

У невеликому селищі Коблеве Миколаївської області можна з комфортом відпочити біля моря, є безліч варіантів у міні-готелях, приватних пансіонатах. У Коблеві дві зони: Молдавська, яку зазвичай рекомендують молоді, і більш тиха і спокійна – Миколаївська– для спокійного відпочинку з дітьми. Є аквапарк.

В селищі знаходиться винзавод торгової марки «Коблево», пропонуються дегустаційні тури на виробництво.

Як дістатися: влітку з Києва ходить автобус Київ – Коблеве. Або поїздом до Миколаєва, Одеси, звідти автобусом.

Вартість: проживання від 60 грн на добу. Дегустація в Коблеві 60–130 грн (залежно від набору вин). Ближче до бархатного сезону ціни зростають.

Кінбурнська коса

У Миколаївській області, в Очаківському районі, є чудове місце – Кінбурнська коса. Вас чекають білосніжні піщані пляжі, аромат хвойного лісу і дикі степи з різнотрав’ям. Тут знаходиться Національний природний парк «Білобережжя Святослава». Це прекрасні місця для фотополювання: ви зможете побувати на екскурсії у місцях, де живуть рожеві фламінго, білі чаплі, пелікани, побачити дикий велетенський ліс. На Кінбурнській косі є і лікувальні грязьові озера.

Як дістатися: їхати з Одеси або Миколаєва до Очакова, звідти катером 45 хв.

Вартість: проживання на приватних базах відпочинку від 50 грн.

Ольвія– подорож у часі

Якщо ви відпочиваєте на Чорному морі в околицях Миколаєва або Очакова, варто виділити день на відвідування Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія». Тут у 7 столітті була антична грецька колонія, і зараз можна побачити руїни оборонних споруд, міських кварталів і храмів. У відтвореній будівлі старого маяка знаходиться музей, де можна оглянути найцінніші археологічні знахідки. Більше про те, як дістатися, що подивитися і інші практичні поради читайте у статті про Ольвію.

Як дістатися: до селища Парутине, де знаходиться вхід у заповідник, ходять маршрутки з Миколаєва від станції «Дачна» (30 хв у дорозі) і з Очакова (20 хв).

Вартість: вхідний квиток у заповідник коштує 10 грн, з відвідуванням музеїв – 15 грн.

У Миколаїв – на регату

Влітку і восени місто кораблебудівників і капітанів Миколаїв запрошує на вітрильну регату крейсерсько-гоночних яхт. Не пропустіть романтичне видовище! Якщо ви самі яхтсмен – реєструйтесь і беріть участь. Всього в сезоні-2016 федерація вітрильного спорту організовує 10 регат. 24–28 червня проходитиме чемпіонат України – екологічна регата «Кубок Кінбурнської коси». А 24 липня відбудеться регата «Кубок капітанів» пам’яті Анатолія Дегтяря.

Як дістатися: поїздом до Миколаєва.

Вартість: дивитися безкоштовно, умови участі у регаті уточнюйте на сайті Миколаївської федерації вітрильного спорту.

На Південний Буг за екстримом

Влітку можна сплавитися по Південному Бугу, подолати пороги у районі села Мигія у Миколаївській області. Це гірський край серед степових просторів. Його ще називають маленькою Швейцарією. Рафтинг по Південному Бузі підходить і початківцям-екстремалам: на відміну від гірських карпатських річок, вода тут не крижана, а тепла. Маршрути різної складності, на деякі беруть дітей від 6 років у супроводі дорослих. Місця дуже мальовничі: гранітні береги-скелі, оточені зеленню. Це територія Регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».

Якщо вас цікавить сплав по Південному Бугу, звертайтесь сюди – обов’язково зазначте своє ім’я і що вас цікавить маршрут Південним Бугом.

Як дістатися: до Мігей найкраще їхати з Первомайська Миколаївської області, автобусом 10 хв. Деякі тури починаються з Первомайська. Організатори сплавів зустрічають туристів на з/д і автовокзалі Миколаєва.

Вартість: 80–400 грн, залежно від складності маршруту та кількості осіб у групі.

Блакитні озера, Чернігівська область

Блакитні озера у селі Олешня Чернігівської області полонять відпочиваючих кришталево чистою водою, піщаними берегами і приголомшливими видами природи. На Великому Блакитному озері є VIP-зона з кемпінгом, гриль-баром, спортмайданчиками, водними гірками. Умови проживання НЕ люкс: дерев’яний будиночок з ліжком або намет. Готувати потрібно самим або запасатися їжею.

Як дістатися: автобусом до смт Ріпки з Києва чи з Чернігова. Від Ріпок до Олешні ще 30 км. Можна скористатися потягом з Чернігова. Вийти необхідно на залізничній станції Грибова Рудня. Звідти до озер зовсім недалеко.

Вартість: поставити свій намет – 50 грн, оренда намету – 100 грн, будиночка – 250 грн. Є місця, де можна поставити намет безкоштовно.

Шацькі озера

Мальовничі Шацькі озера на Волині можуть по праву змагатися з морським відпочинком. Вони входять до складу Шацького національного природного парку. Найбільше з 30 озер гряди – Світязь, його глибина сягає 58 м, а вода така чиста, що навіть на глибині 8 м видно піщане дно. Захід сонця на острові озера Світязь – неймовірно красиве видовище, яке запам’ятається вам на все життя. На Шацьких озерах чотири зони відпочинку: «Гряда», рекомендована молоді; і більш спокійні «Світязь», урочище «Гушова» і «Пісочне».

Як дістатися: поїздом до Ковеля, звідти маршруткою до Шацька або Світязя.

Вартість проживання – від 65 грн у приватному секторі. Найдорожчий курорт Світязь, у Гаївці («Пісочне») дешевше.

Сорочинський ярмарок – серпнева відпустка

У селі Великі Сорочинці на Полтавщині з 16 по 21 серпня проходитиме відомий Сорочинський ярмарок. Тут можна не тільки купити різноманітні товари, сувеніри, вишиванки, але й взяти участь у майстер-класах народних промислів, подивитися на елітні породи корів, свиней, курей. На відкритті ярмарку – прекрасне дійство, де ви побачите і самого Гоголя, і Солоху та інших персонажів його творів. Об’єднайте поїздку з екскурсією до Миргорода, де знаходиться найвідоміша у світі (дякуючи Гоголю) Миргородська калюжа. На зворотному шляху відвідайте Полтаву. У Каталозі пам’яток Полтави ви знайдете багато цікавого.

Як дістатися: з Миргорода під час ярмарку до Великих Сорочинців курсують маршрутки. Якщо їдете своїм транспортом, потрібно буде заплатити за паркування.

Вартість: вхід на ярмарок безкоштовний, але приготуйте гроші, адже без сувеніру із ярмарку приїхати неможливо.

Відпочинок у Карпатах влітку

Літній відпочинок у Карпатах, у гостинних господарів, походи по ягоди та гриби – у цьому принадність екологічного туризму. Завдяки Інтернету можна підібрати затишний приватний пансіонат у горах на Буковині (Чернівецька область) або у передгір’ї Карпат, у Яремче (Івано-Франківська область) – відомому курорті. Любите екстремальний відпочинок – тоді підніміться на найвищу вершину України – Говерлу. Найлегший підйом з боку селища Лазещина. Довжина маршруту 16 км, підйом 1350 м.

Як дістатися: поїздом до Чернівців чи Івано-Франківська. До Лазещини з Івано-Франківська та Коломиї ходять маршрутки. Або поїздом до Рахова.

Вартість проживання на одну людину – від 65 грн.

Зелений туризм у Вінницькій області

Села Канава, Губник, Гамаки у Вінницькій області – чудові місця для екологічного туризму. Можна пожити у котеджі або хаті-мазанці, подихати чистим повітрям, попити парного молока, влаштувати пікнік. У самій Вінниці варто помилуватися відомими фонтанами. Також можна відвідати 18–19 червня міжнародний фестиваль «Живий вогонь», який у цьому році переїхав до курортного міста Хмільник.

Як дістатися: до Вінниці поїздом або автобусом, від Вінниці ходять маршрутки у будь-якому напрямку.

Вартість проживання на одну людину – від 70 грн добу.

Софроніївський монастир на Сумщині

Серед величного дубового лісу на горі Чудній за 2 км від села Нова Слобода чоловічий Софроніївський монастир, одне з семи чудес Сумщини. Навіть назва гори говорить про те, що місця тут чудові, особливо влітку. Історія монастиря починається з 11–13 століття. Ченці рили печери на схилі гори, і зараз вона все ще зберігає таємниці: не всі підземні ходи вивчені. Радимо відвідати обитель на Яблучний спас – 19 серпня. Мед і яблука у тутешніх місцях дуже хороші.

Як дістатися: рейсовим автобусом від Сум або Путивля, своїм транспортом від Путивля за вказівником.

Вартість: тільки за проїзд. Якщо захочете відвідати головне місто області, у каталозі пам’яток Сум ви знайдете багато цікавого.

Побачити «Голову Чацького» у Житомирі

Влітку варто відвідати одне з наймальовничіших місць – Житомирський каньйон. На берегах річки Тетерів ви побачите химерні, порослі лісом скелі, одна з яких нагадує людську голову. Її так і називають «Голова Чацького». На честь кого саме названа скеля – версії розходяться. Тутешня природа – прекрасне місце для пікніка, а скелі підходять для занять альпінізмом.

Як дістатися: до Житомира поїздом або автобусом.

Вартість: квартира щодобово – від 140 грн.

В Ізюм – на гору Кременець

На Харківщині є унікальне місце – гора Кременець, найвища в області, геологічний пам’ятник природи. Піднявшись на неї, ви побачите чудову панораму околиць. На самій вершині – таємничі кам’яні ідоли, походження яких досі невідомо, і меморіал в пам’ять про Велику Вітчизняну війну.

Як дістатися: з Харкова до Ізюма ходять автобуси та електрички.

Вартість: тільки за проїзд.

Озеро Синевир

У незайманих лісах Закарпаття, на вершині гори Озірна знаходиться овіяне легендами озеро Синевир, це своєрідна візитка України. Воно дуже глибоке й чисте, з крутими схилами берегів, порослих ялівцем та буком. Звідусіль б’ють джерела, можна скупатися у гірській річці Теребля, а у серпні у тутешніх місцях повно грибів і ягід. Розбийте намет і насолоджуйтеся незабутнім відпочинком, дивлячись, як зоряне небо, особливо виразне у горах, відбивається у найчистішій воді.

Як дістатися: краще їхати своїм транспортом до смт Міжгір’я, громадський транспорт ходить один раз на день.

Вартість: з наметом тільки за проїзд. За кемпінг поруч з озером потрібно буде заплатити близько 50 грн. Відпочинок у селі Синевирська Поляна – від 75 грн на добу з людини.

Скупатися у водоспаді Літо

Саме час скупатися у водоспаді. За 55 км від Нікополя і за 100 км від Дніпропетровська є чудо природи – каскадний Шолоховський водоспад. Ще це місце називають «Червоні камені». Довжина водоспаду – близько 14 м, він хлюпається серед химерних кам’яних нагромаджень, але вибрати місце для купання буде не складно.

Як дістатися: краще їхати своїм транспортом через Орджонікідзе, з Нікополя ходять маршрутки.

Вартість: тільки за проїзд.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

2 коментаря до Де кіровоградці можуть дешево і цікаво відпочити влітку: ідеї подорожей Україною

  1. Голубі озера досить цікаве і дуже деше місце для відпочинку. Сюди гарно їхати на тиждень з наметами і шашликами. Кажуть, що вода дуже чиста і цілюща. З приводу води я не знаю, але точно можу сказати, що повітря тут неймовірно чисте і легке. Регулярно приїжджаю сюди

  2. Точно можу сказати, що дешеві подорожі реально. Наприклад, я змогла за 36 євро купити квитки на літак з Кракова в Мілан в обидва боки. Хіба це дорого? Відслідковуйте акції, не обмежуйтесь вильотам тільки з України.

Коментарі заборонені.