Обороняючи насaдження від знесення, кропивницька активістка прикувала себе ланцюгами до дерева

акція на захист дерев біля пологового будинку № 1 / 10.05.2017

Сьогодні, 10 травня, активісти ГО “Озеленення Кропивницький” влаштували aкцію протесту проти знесення дерев біля пологового будинку № 1, що у мікрорайоні Миколаївка. Голова організації Надія Паливода навіть прикувала себе ланцюгами до тополі, яку сьогодні збиралися спиляти.

Як розповіла активістка, напередодні, у вихідні, біля пологового будинку №1 вже знесли 14 дерев, лише 3 з яких були дійсно у незадовільному стані.

“Ми бачимо пеньки від абсолютно здорових дерев. Серед них є лише 3 фаутних дерева. Тобто знесли 11 абсолютно здорових дерев. Це були черешні, акації, липи”, – говорить активістка.

Сьогодні, 10 травня, зранку Надія дізналася, що комунальники разом із представниками ПП “Єлізавєта” планують знести решту дерев біля пологового, тому негайно прибула на місце і закликала небайдужих містян стати на захист насаджень.

Надія Паливода стверджує, що дерева зносять через те, що вони не сподобались міському голові Андрію Райковичу. Очільник міста дійсно, на одній із апаратних нарад висловив думку, що ці дерева неестетично виглядають, тому їх потрібно прибрати.

За словами активістки, на руках у представників фірми, які приїхали зносити дерева, є акти обстеження дерев і дозвіл на їхнє знищення. Але обстеження цих дерев було проведено з порушенням законодавства.

“Насправді, це грубе порушення законодавства, тому що, якщо громада проти, вони не мають права нічого робити. До складу комісії, яка обстежує насадження, має входити представник громади. Це передбачено постановою №1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах”. Там сказано, що у разі якщо дерева, знаходяться на землях комунальної власності, до комісії залучається також користувач ділянки, тобто представники громади. Ніхто від громадськості до комісії не залучався, ніхто не бачив, що і як обстежують”, – обурюється захисниця зелених насаджень.

Активісти обурені тим, що зносять здорові дерева саме у період вегетації – коли вони розпустилися і у стовбурі відбувається активний сокообмін. На їхню думку, це порушення усіх норм та вимог.

Поки противники знесення дерев знаходились на місці, працівники ПП “Єлізавєта” та КП “Благоустрій” зайняли позицію вичікування. На думку активістів, як тільки вони підуть, робітники почнуть спилювати ті 4 дерева, які залишилися вздовж паркану. Водій трактора, у причепі якого знаходився пристрій для знищення пеньків, повідомив, що він працює у комунальному підприємстві “Благоустрій” і отримав наказ приїхати сюди і чекати.

А міська влада, тим часом, опублікувала свою офіційну позицію на сайті КМР.

Виявляється, що дерева зносять через реконструкцію паркану навколо пологового будинку, а замість 18 знесених дерев за проектом будуть висаджені 37 молодих саджанців лип. Деревця планують закупити в Голованівському розпліднику, про що вже є попередня домовленість, а висадження відбудеться восени поточного року – у сприятливий для цього період.

“Проектними роботами передбачається заміна старого паркану навколо закладу на новий. Будівельні роботи виконує підрядник – ПП “Енерго”. Підприємство звернулося до баласоутримувача зелених насаджень по вулиці Олени Журливої КП “Благоустрій” з клопотанням отримати дозвільні документ на видалення вісімнадцяти дерев, у зв’язку із виконанням капітального ремонту огорожі пологового будинку.

– Заміна паркану передбачає облаштування належного фундаменту під нього, а це означає, що коренева система дерев, які ростуть навколо закладу охорони здоров’я буде пошкоджена, – відзначив директор ПП “Енерго” Віктор Ніколаєнко. – Зважаючи, що більша частина зелених насаджень у цьому місці і без того перебувають у незадовільному стані – вони просто загинуть. Тож ми завчасно передбачили у проекті заміну зелених насаджень на молоді, які будуть висаджені після завершення будівельних робіт.

У свою чергу, комунальне підприємство “Благоустрій” звернулося до управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища міської ради з проханням надати дозвіл на видалення 10 акацій, 5 черешень, тополі, липи і клену.

За висновком комісії, більшість дерев перебували у незадовільному стані і лише три з них – тополя, акація і липа мали задовільний вигляд. Відповідно, враховуючи необхідність зведення паркану та наявність у підрядника декларації на початок виконання будівельних робіт, комісія погодилася із видаленням дерев згідно із пунктом 2 Порядку видалення кущів, газонів і квітників в Україні”, – йдеться у повідомленні.

А тим часом, пообіді, коли біля дерев залишилось троє активістів, працівники почали роботи по видаленню пеньків і огородження території парканом, відтісняючи захисників дерев.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар