Президент “Зірки” Максим Березкін: Я хочу, щоб команда боролася як гідний суперник не тільки в Україні, але і в Європі

Максим Березкін / © latifundist.com

Президент “Зірки” Максим Березкін в інтерв’ю Sport Arena розповів про зміну вектору розвитку кропивницького клубу, мотиви запрошення Даріо Друді і чотирьох легіонерів, а також натякнув на бажання спробувати себе в єврокубках.

Новий головний тренер, відразу п’ять новачків, звільнення Сергія Лавриненка, який вивів команду в Прем’єр-лігу, прихід нового спорт. директора Віктора Догадайло – “Зірка” стала головним ньюсмейкером українського футболу в серпні-вересні. Перші два матчі під керівництвом Друді “Зірка” програла, але потім послідували дві перемоги поспіль.

Про нову “Зірку” журналіст Sport Arena поговорив з головною людиною в кропивницького клубі – його власником і президентом Максимом Березкіним.

«Зірка ще здатна поборотися за першу шістку»

– Фактично за місяць в клубі відбулися глобальні зміни, не зовсім характерні для новачка вищої ліги українського футболу. Чому ви вирішили поміняти вектор розвитку клубу?

– Хочеться, щоб мої думки і міркування реалізувалися швидше, ніж це було можливо при колишній команді. Сьогоднішній рівень чемпіонату України зумовлює те, що навіть при невеликому бюджеті і з мінімумом вкладень команда може показувати хороший результат. Ось це основна ідея, яка закладалася при змінах, що відбуваються в клубі в останній місяць.

– Яке місце має зайняти “Зірка”, щоб ви сказали: «Ми – молодці»?

– Десяте, восьме чи сьоме місце – різниці ж немає. Якщо ми потрапимо в другу шістку, то які можуть ставитися завдання? Тільки боротьба за виживання. Тоді головне – не зайняти одне з останніх двох місць. На сьогоднішній момент я вважаю, що ще нічого не втрачено в боротьбі за першу шістку. Якщо цього не вийде зробити, то хочеться просто показати гідний футбол.

– Коли стало відомо, що “Зірка” буде грати в Прем’єр-лізі, ви назвали механізм заробітку грошей клубу: 30% від ТБ, 30% – від продажу футболістів, 30% – від рекламодавців. Наскільки сьогодні близька до цього “Зірка”?

– На жаль, на величину виплат від телетрансляцій ні я, ні будь-який інший президент клубу УПЛ не може впливати. На це впливають певні зовнішні чинники. Коли країна знаходиться в жалюгідному стані, і відбуваються такі негативні макроекономічні процеси, футбол не може продаватися дорого. Ми дивимося в сторону Англії або Іспанії, але нам про це навіть мріяти не доводиться. Потрібно підвищувати рівень нашого чемпіонату, конкуренцію всередині його. Не секрет, що Англію, Іспанію, Італію або навіть Польщу дивляться за межами тих країн, де він проходить. Нам потрібно до цього йти.

Що стосується маркетингу, то ситуація тут теж цілком залежить від ситуації в країні. Разом з ТБ цей аспект не може закривати ці 60 відсотків. Тому треба робити акцент на продаж гравців, активності на трансферному ринку. Тут я бачу два шляхи: свої вихованці і селекційна робота, яка дозволить залучати в клуб нових талантів.

Вже незабаром футбольна громадськість побачить, як це реалізується в “Зірці”. Це якраз те, чого не вдалося за два роки роботи Сергія Лавриненка. Він завжди давав пріоритет награній схемі гри і побоювався випускати молодь. Упевнений, що в найближчому майбутньому наші вихованці зможуть грати за першу команду – той же талановитий захисник Маткобожик.

До того ж, проводитися робота по інших регіонах України. В U-21 запрошено кілька хороших хлопців, а в плані іноземної селекції скажу, що ми нещодавно підписали молодого нападника з Бразилії. Його звати Бруно, йому 19 років, і він дуже талановитий. В Україні нападники – велика проблема. Якщо Бруно буде відповідально підходити до себе і тренувальної дисципліни, то вже найближчим часом він зможе проявити себе в “Зірці”, а вже потім перейти в сильніший клуб. Поки що він буде виступати за «дубль».

«У випадку з тренером що 29, що 50 років – немає великої різниці. 29-річний тренер, навпаки, більш енергійний і мотивований»

– Чому ви вирішили, що Сергій Лавриненко не зміг би впоратися з поставленим завданням?

– Я не кажу, що Лавриненко б не зумів впоратися з цим завданням. Він би напевно його вирішив, але йому б знадобилося 2 (а може і 3) сезони.

– Як прийшли до того, що саме Даріо Друді підходить на посаду головного тренера під час зміни вектора розвитку клубу?

– Про його результати ми будемо судити пізніше (розмова відбулася перед матчем з “Карпатами”, – Авт.). Час покаже, чи був цей ризик виправданий, але говорити про те, що Друді – недосвідчений тренер, я б не став. Він з 16-ти років працює в ареолі тренерської роботи. Зараз йому 29. Грубо кажучи, він працює тренером вже 13 років.

Давайте візьмемо тренера, який пройшов кар’єру футболіста. Найчастіше гравець закінчує кар’єру в 35 років. Рік-другий йде відпочинок від футболу, а якщо додати 13 років, які має Даріо, то отримуємо тренера порядку 48-50 років. Напевно, ніхто не скаже, що такий вік тренера говорить про його недосвідченість. У цьому випадку, що 29, що 50 років не грає великої різниці. 29-річний, навпаки, більш енергійний і мотивований. Він хоче довести собі і всім, на що він здатний.

березкін і друді

– Але ж це перший досвід Даріо в роботі головним тренером дорослої команди. До цього він працював як помічник і тренував молодь…

– Коли я запрошував Лавриненко, він теж був недосвідченим тренером. Можна сказати, що я дав йому путівку в життя і шанс зарекомендувати себе. Зараз про нього говорять, як про непоганого тренера, здатного вивести команду в Прем’єр-лігу, де може виступати гідно. Чому такий варіант не може трапитися з Даріо?

– Також ви вели переговори з Володимиром Єзерським і Ігорем Рахаевим. Обидва сказали, що не домовилися з вами в одному аспекті. Про що мова?

– Мені складно сказати, що це за аспект. Мені здалося, що ми в різних речах не зійшлися. Напевно, та філософія підходу роботи з командою, яку пропонували вони, і те, що я закладаю в клуб зараз, сильно відрізняються. Вони бачили спокійний нереволюційний вектор розвитку клубу. Мені незрозуміло, про яку одну розбіжність вони говорять.

«На початку сезону разом з міською владою ми зайнялися пошуком майданчика для зведення бази»

– Змінився тренерський штаб, спортивний директор, склад. Чому ці зміни пройшли, коли сезон вже почався, а не в міжсезоння?

– Я дав Сергію Лавриненку можливість проявити себе в Прем’єр-лізі, але, на жаль, вже по ходу початку сезону і в селекції, яка проходила протягом літа, бачив, що поліпшення і посилення ми не отримаємо. Незважаючи на це, я дав можливість Сергію Дмитровичу проявити себе. У нього була можливість зіграти чотири матчі і привезти в команду посилення, яке він бачив. Це був жест подяки і вдячності цьому тренерові за те, що він вивів команду у вищу лігу.

новачки

– Чия ініціатива запрошення в команду відразу чотирьох легіонерів?

– Це результат тієї селекційної роботи, яка проходила в клубі. Працював я, весь тренерський штаб, Віктор Догадайло – це колективна робота.

легіонери зірки

– Ви багато говорите про філософію клубу, але поки не дуже зрозуміло, про що конкретно йде мова. Можете більш детально пояснити?

– Я хочу сказати просту річ: “Зірка” – це команда з невеликого міста з невеликим фінансовим бюджетом. При цьому я хочу, щоб команда показувала гарний футбол і боролася як гідний суперник не тільки в Україні, але і в Європі.

– Відомо, що у “Зірки” є проблема з полями, адже молодіжним командам доводиться грати в Кривому Розі. Це питання буде вирішуватися?

– Звичайно. На початку сезону разом з міською владою ми зайнялися пошуком майданчика для зведення бази. Найближчим часом це питання вирішиться, адже відчувається нестача місця навіть для тренування.

– На початку сезону у вас був конфлікт з компанією “Креатив”. Говорилося навіть про арешт стадіону, а ви погрожували подати позов на цю компанію. Як вирішилась ця ситуація?

– Заяви “Креатива” в пресі виявились фейком, на якому нові власники “Креатива” вирішили попіаритися і полоскотати нам нерви на старті сезону. Не більше того.

– Якщо раптом Зірка вилетить в Першу лігу, ви продовжите займатися клубом?

– До будь-якого процесу, яким я займаюся, підходжу фундаментально. Ні в якому разі я не розглядаю варіант прощання з командою, а з приводу вильоту в Першу лігу, навіть не думаю.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар