Юрій Ілючек: Проведення ЧС-2018 в Росії – плювок у душу українців

Спортивний коментатор і головний редактор кропивницької газети “Спортревю New”, заслужений журналіст України Юрій Ілючек розповів про те, як українські фанати футболу ставляться до проведення Чемпіонату світу у Росії, “темних конячок” серед європейських команд-учасниць і головного претендента на Кубок ФІФА.

Інтерв’ю опубліковане на сайті “Login Casino”, повідомляє Перша електронна газета.

– Нещодавно міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив про переговори з приводу бойкоту ЧС-2018, який пройде на території РФ. Національна громадська телерадіокомпанія України відмовилося транслювати матчі мундіалю. Як це позначається на інтересі українців до чемпіонату світу, який настрій у фанатів?

Юрій Ілючек / © Facebook

– Загалом, це рішення схвалюється. У нас, як би там не було, йде війна, тому проведення таких масштабних змагань на території держави, яке сприймається багатьма українцями, як агресор, не вітається. Було б правильно з боку ФІФА розглянути питання того, щоб в Росії з метою безпеки чемпіонат не проводився. Але так як механізм запущений, ніякої проблеми в тому, що ми не побачимо мундіаль, немає. У всякому разі, в журналістському середовищі. Наскільки я знаю, ніхто не збирається туди їхати, оскільки немає ніяких гарантій безпеки ні для вболівальників, ні для журналістів. Хоча, як спортивні журналісти, ми в тій чи іншій мірі будемо стежити за розвитком подій на чемпіонаті.

Я розумію, що спорт – поза політикою, але в даній ситуації проведення такого масштабного турніру в Росії – це певною мірою плювок в душу українців з боку ФІФА. А в світлі останніх подій у Великобританії, схоже, так думають вже не тільки в Україні.

 – У світі періодично відбуваються скандали на тлі договірних матчів. Як ви вважаєте, на таких великих турнірах, як ЧС, чемпіонат Європи, Ліга чемпіонів, чи має місце корупція в тому чи іншому вигляді?

– Наскільки я знаю, у ФІФА були випадки масштабної корупції. Не виключаю, що Росія несправедливо отримала право на проведення чемпіонату світу. Ми знаємо, що колишній президент ФІФА Йозеф Блаттер був відсторонений від займаної посади, у тому числі і за корупційні схеми. Стадіони в Росії може і встигнуть закінчити до старту ЧС, але мені шкода команди і вболівальників, які будуть жити і грати на периферії, де для цього немає комфортних умов.

Що стосується договірних матчів, то доведених фактів таких порушень на великих міжнародних турнірах ніколи не було. Інша справа, що сама формула змагання передбачає, що коли команди забезпечують собі вихід в подальший раунд, вони вирішують, як грати.

У рамках групового етапу ЧС-82 був матч, коли Австрія з ФРН зіграли з результатом, який влаштовував обидві команди, щоб пройти далі. Але матчів з фіксованим, свідомо договірним результатом в історії чемпіонатів світу не було і, сподіваюся, не буде.

 – На Євро-2016 всіх вразила збірна Ісландії. На вашу думку, хто може піднести подібний сюрприз на ЧС-2018?

– Та ж Ісландія. Вона не просто на Євро себе показала, а й заслужено виграла відбіркову групу на ЧС-2018, випередивши хорватів і нашу збірну. Тому збірна Ісландії ще не сказала свого останнього слова. Після візиту до Південної Кореї на Олімпіаду, де я дізнався особливості цієї країни, з цікавістю стежитиму за її футбольною збірною.

Традиційно сюрпризи можуть піднести африканські команди – збірні Нігерії, Єгипту, Сенегалу. Серед європейських команд дуже багато невизначеності, “темних конячок”, які можуть “вистрілити”, а можуть і “не вистрілити”. Загалом, я чекаю грандіозного злету від збірної Бельгії, яка володіє феноменальним підбором виконавців.

 – За кого будете вболівати? Кого ви вважаєте найбільш вірогідним претендентом на перемогу в турнірі?

Уболівати я не буду ні за кого. У мене є рідна команда –  збірна України (у відбірковому циклі українська команда поступилася Хорватії з рахунком 2:0 і не потрапила на ЧС-2018 – ред.), Але з цікавістю спостерігатиму, хто і як буде просуватися по турнірній сітці. Мені цікава збірна Бельгії, цікаво подивитися на молоду збірну Англії. Звичайно ж, серед фаворитів знову будуть аргентинці, хоча я не вірю в те, що Мессі здатний виграти цей трофей. Бразильці постараються. Однозначним фаворитом можна вважати збірну Німеччини, яка здатна зібрати три склади і спокійно зіграти, що підтвердив Кубок Конфедерацій.

Як ви вважаєте, які шанси у збірної Росії?

По-перше, у збірної Росії ще не все зрозуміло з допінговими справами, за які збірна не мала ні прапора, ні гімну на Олімпійських іграх в Пхенчхані. 19 осіб підозрюються у вживанні допінгу, тому незрозуміло, в якому складі зіграє збірна Росії, якщо цей факт буде доведений.

Я навіть не виключаю, що Росія взагалі не вийде з найслабшою групи в історії світових чемпіонатів. Такого ще не було у фінальній стадії чемпіонату світу, щоб дві найслабші команди світового рейтингу зустрічалися у матчі відкриття. Російській збірній пощастило з групою. І при цьому перспективи господарів туманні, бо зараз в команді Станіслава Черчесова немає гравців дійсно високого рівня. Можливо, росіяни і вийдуть з групи, але далі ні найменших шансів на успіх у них немає. Немає підбору виконавців, немає гравців, які можуть задати тон гри. Тому, думаю, для російських уболівальників цей чемпіонат стане грандіозним розчаруванням.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар