Сьогодні у Кропивницькому “Зірка” прийматиме львівські “Карпати”: представляємо суперника

матч Зірка - Карпати у Кропивницькому 11.09.2016

Сьогодні, 29 квітня, кропивницка “Зірка” у рамках 27 туру української футбольної “Прем’єр-ліги” прийматиме вдома львівські “Карпати”. Матч розпочнеться о 14.00.

Прес-служба “Зірки” традиційно знайомить вболівальників з майбутнім суперником.

Команда «Карпати» була створена 18 січня 1963 року. На той час у місті вже була доволі сильна команда – армійська (СКА). Але «Карпати» відразу стали улюбленцями львів’ян. Колектив виступав доволі непогано в другій групі класу «А», але, безумовно, найяскравішим досягненням 60-х була перемога в Кубку СРСР 1969 року. Тоді львів’яни, які ще виступали в другому за силою ешелоні радянського футболу, переграли у фіналі ростовський СКА, та назавжди вписали своє ім’я в історію українського футболу. Цей успіх дозволив «Карпатам» у 1970 році дебютувати на європейській арені. Тоді в розіграші Кубку володарів кубків наші сьогоднішні суперники поступилися за сумою двох матчів румунській «Стяуа» (0:1 у Львові й 3:3 у Бухаресті). Того ж року молодий колектив здобув путівку до вищої ліги, ставши чемпіоном першої ліги.

Успішними для «левів» у вищій лізі СРСР виявилися сезони 1975 року, який «зелено-білі» завершили на шостій сходинці та 1976 року, коли «Карпати» навесні завоювали «бронзові» медалі чемпіонату, а восени посіли четверту сходинку в турнірній таблиці. Але вже у сезоні 1977 року «Карпати» фінішували передостанніми й вилетіли до першої ліги.

На початку 1982 року керівництво обласного футболу вирішило об’єднати два львівських клуби. Тож, профспілкова команда «Карпати» була ліквідована, а її місце у першій лізі зайняв СКА «Карпати», що утворився на базі друголігового СКА. Спочатку новостворена команда виступала непогано. У 1984 та 1985 роках вона двічі поспіль брала бронзові медалі першої ліги. Але серед уболівальників клуб не став популярним і глядацький інтерес до команди зменшився.

Але паралельно з цим на початку 89-го року було відроджено команду «Карпати», котра розпочала свої виступи з другої ліги. У першому ж сезоні після відродження й в наступному «зелено-білі» здобули бронзу, а в останньому чемпіонаті СРСР – «золото».

Після здобуття Україною незалежності «Карпати» грали в найвищому дивізіоні з першого ж сезону. За перші 12 чемпіонатів «Карпати» жодного разу не опустилися нижче 10-ї сходинки, здобувши бронзу в сезоні 1997/98 років, та повернувшись 1993 року на європейську арену. 2004 року команда посіла 15-ту сходинку серед команд вищої ліги та разом з … «Зіркою» вибула з когорти кращих. На повернення карпатівцям треба було два роки. З сезону 2006/07 року львів’яни – знову незмінний учасник турніру команд елітного дивізіону. Двічі за цей час львів’яни пробивалися до єврокубків та виступали в Лізі Європи.

Але останні декілька років результати «Карпат» погіршилися. Було багато тренерських перестановок, кадрових втрат тощо. У сезоні 2011/12 та 2012/13 років команда фінішувала за крок від зони вильоту, на 14-му місці. У позаминулому чемпіонаті львів’яни посіли 13-те місце з 14-ти команд. Минулий сезон був дещо вдалішим, адже «зелено-білі» закінчили його на сьомому місці.

Перед початком нинішнього розіграшу Ліги Парі-Матч з «Карпат» було знято шість очок. По ходу сезону в команді відбулась зміна тренера. На місце Сергій Зайцева, котрий обіймав посаду в. о. головного тренера, прийшов білоруський фахівець Олег Дулуб. Нині команда посідає 10 місце в турнірній таблиці, маючи в активі 21 очко. У другому етапі Ліги Парі-Матч підопічні Олега Дулуба здолали кам’янську «Сталь» – 2:0 (дублем відзначився Олександр Гладкий), зіграли внічию з «Дніпром» – 2:2 (львів’яни забили завдяки автоголу Олександра Сватка та м’ячу Ігоря Худоб’яка) та «Ворсклою» – 0:0, а в минулому турі здолали луцьку «Волинь» – 1:0. Голом відзначився Олексій Гуцуляк.

ФК “Карпати”

ВЗАЄМОВІДНОСИНИ
Перший поєдинок в національних чемпіонатах України суперники між собою провели 27 вересня 1995 року, коли «Зірка НІБАС» у стартовому сезоні у вищій лізі перемогла львів’ян – 2:1. Після цього кропивничани до минулого сезону зустрічалися з «Карпатами» виключно у матчах вищої ліги. Удома «Карпатам» кропивничани поступились всього раз і раз зіграли внічию.

Минулого сезону суперники вперше зустрілися в Кубку України. На той момент першолігова «Зірка» в рамках 1/16 фіналу подолала представників Прем’єр-ліги в серії пенальті, адже основний час завершився з рахунком 1:1. Всього ж між собою у всеукраїнських турнірах команди провели 15 ігор – 6 перемог «Зірки», 4 нічиї і 5 перемог «Карпат», різниця м’ячів 16-17=-1.

Ну і не можна не згадати 6 поєдинків в чемпіонатах СРСР з 1966 по 1969 роки. «Карпати» ще з того часу були незручним суперником для кропивничан. В 6 матчах «Зірка» здобула всього 1 перемогу, 1 нічию і в 4 матчах поступилася з загальною різницею м’ячів 5-9=-4.

Поєдинок першого кола завершився мінімальною перемогою нашої команди. Першу звитягу в сезоні «Зірці» приніс реалізований Артемом Фаворовим пенальті на 81-й хвилині матчу. У другому колі підопічні Романа Монарьова у Львові також святкували перемогу з рахунком 3:2. У складі «Зірки» забивали Андрій Бацула, Федеріко Перейра та Олександр Кучеренко; за «Карпати» відзначилися Густаво Бланко Лещук та Амбросій Чачуа.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар