У Кіровограді відбулась творча зустріч із письменниками-номінантами премії Маланюка (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
премія Маланюка

Учора, 4 грудня, у відділі краєзнавства ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбуделась  творча зустріч з письменниками – номінантами на здобуття обласної літературної премії ім. Євгена Маланюка.

Подібна зустріч проводилась вперше. Попередні роки роки визначення переможців відбувалось після засідання журі і, відповідно, мало хто з кіровоградців був знайомий з номінантами і їх творчістю. Зважаючи на це, цього року з метою ознайомлення і обговорення творчості номінантів і було організовано цю зустріч, на яку зібралось близько 30 кіровоградців.

Традиційно, журі збирається у листопаді і цьогорічними номінантами стали Романюк Микола, Шпирко Оксана, Кондратенко Валентина і Яремчук Володимир. Усі номінуються у художній літературі (поезія, проза, драматургія).

За словами Олександра Косенка, голови Кіровоградської обласної організації НСПУ і журі літературної премії імені Євгена Маланюка, премія має певний рейтинг і добре сприймається на всеукраїнському рівні. Тому бути її номінантом- це подія і подія велика.

Відбулись цього року зміни і у складі журі. Григорій Клочек, один з упорядників премії, за власним бажання вийшов з журі, мотивуючи це тим, що у нього, як людини вже поважного віку, залишається мало часу читати чужі книжки і хочеться писати свої. Місце професора зайняв інший професор кафедри літератури КДПУ ім. В. Винниченка – літературознавець Сергій Михида, який напередодні, 3 листопада, був прийнятий до Спілки  письменників України.

Разом з Сергієм Михидою, окрім вже згаданого Олександра Косенка, увійшли Микола Савицький, Олена Надутенко і Віктор Погрібний.

Номінантка Валентина Кондратенко розповіла кореспондентові Першої електронної, що  пише поезію вже 20 років і є членом обласного літературного об’єднання «Степ», яке й номінувало її на  премія імені Євгена Маланюка.  “Жнива Магдалини” моя 10-а, ювілейна книга. Це збірка вибраного”,- зазначила Валентина Кондратенко.

Олександр Косенко вважає, що найбільшою проблемою кіровоградців є страх перед критикою один одного. “Критично ставитись до думок інших і до слухатись до порад варто. Тому я дуже радий, що ця зустрі відбулась у вільній атмосфері. Без трибуни і президії. Просто спілкування”, – підсумував зустріч голова журі.

Інформація про номінантів

Романюк Микола Миколайович – за книгу “Відверта поезія. Сходження”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто відділом культури та туризму Долинської районної державної адміністрації;

Шпирко Оксана Леонідівна – за книгу “Та, що чекала вітрила”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто Кіровоградською обласною організацією Національної спілки письменників України;

Кондратенко Валентина Фоківна – за книгу “Жнива Магдалини”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто Кіровоградським обласним літературним об’єднанням “Степ”;

Яремчук Володимир Петрович – за книги “На вишневім березі”, “Коло дію”. Кандидатуру на здобуття премії висунуто ТОВ “КОД”.

Довідка

Літературна премія імені Євгена Маланюка (обласна премія Кіровоградської області) є творчою відзнакою, якою нагороджуються літератори області за високохудожні твори в жанрах поезії, прози, драматургії, літературознавства та перекладу, спрямовані на утвердження гуманістичних ідеалів, збагачення історичної спадщини народу, державотворення та демократизацію суспільства.

Премія  започаткована у 2002 році і вручається щорічно 2 лютого, до дня народження Євгена Маланюка.

Встановлюється в трьох номінаціях: художня література (поезія, проза, драматургія), літературознавство, публіцистика та переклад (з української мови на інші мови, з інших мов на українську мову).

Премією нагороджуються, як правило, літератори, які народилися, проживають або тривалий час працювали на території Кіровоградської області.

На здобуття Премії щорічно висуваються літературні твори, опубліковані окремими книгами чи в журналах, що вийшли друком протягом останніх трьох років, але не пізніше як за три місяці до їх висунення на здобуття премії.

Автору твору-переможця надається звання „Лауреат обласної літературної премії імені Євгена Маланюка”, вручаються диплом установленого зразка, нагрудний знак лауреата, почесна відзнака обласної ради й обласної державної адміністрації — скульптура „Степовий орел” та грошова частина премії.

Премія присуджується авторові один раз за життя. Може присуджуватись посмертно.

Більше фото тут.

Білоконь Катерина, Перша електронна

Поширити:

Залишити коментар:

коментар