На одній з дільниць Кіровограда результати голосування можуть визнати не дійсними

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Масляниківці (виборча дільниця № 350895 школа №33) 5% виборців (55 осіб) проголосували вдома. Дане рішення ДВК прийняте з грубим порушенням закону.

У протоколі засідання ДВК від 24 жовтня зазначається, що за дане рішення проголосували 9 осіб з 15 присутніх членів комісії. Двоє членів ДВК взагалі не з’явилися на засідання комісії. Крім того, станом на 20 жовтня на даній дільниці було зареєстровано 18 членів ДВК. Тобто, рішення прийняте 9 членами не може вважатися законним, оскільки не становить більшості. 

Видані довідки про неможливість для 55-ох виборців прийти на дільницю для голосування, викликали сумніви у деяких депутатів. Так кандидат у депутати до райради Сергій Кашуба повідомляв, що довідки були видані в одній лікарні та підписані одним лікарем. Крім того спостерігачі ОПОРИ повідомили, що на минулих виборах на цьому окрузі було подано лише 8 заяв для голосування на дому.

Перераховані факти, схоже, не зацікавили ДВК. Тому пропозицію одного з членів ДВК щодо перевірки виборців, які написали заяву на голосування вдома, члени комісії не підтримали. Тому 15 членів ДВК вирішили надати можливість 55 виборцям голосувати за місцем перебування. Дане рішення затверджене лише підписом голови комісії. Заступник голови та секретар даний протокол не підписали.

«Про дану ситуацію нам повідомив один з членів комісії. Ми прийшли на дільницю і намагалися скласти акт про порушення, – розповідає кандидат до райради Ленінського району Олександр Озеряний. – Але члени комісії усіма доступними методами заважали мені складати акт. Через це нам не вдалося підписати другий акт свідками».

Таким чином, ДВК порушила статті 27 ч. 14, 27 ч.11 та 78 ч. 8 Закону України “Про місцеві вибори” (рішення не підтримано більшістю голосів, не підписано секретарем та, власне, не перевірено факт тимчасової непрацездатності осіб).

Відповідно, голоси тих, хто виявив бажання голосувати вдома, можуть бути не враховані. 55 чоловік – це більше 5% від загальної кількості виборців на даній дільниці. Отже, вибори на дільниці можна вважати недійсними.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар