Голованівська міліція не перешкодила фальсифікації виборів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Члени дільничної виборчої комісії № 350202 (вул. Садова, 31 с. Розкішне, Голованівський район, Кіровоградська обл) видали 12 бюлетенів для голосування особам, які не мають ні паспорта, ні тимчасового посвідчення громадянина України. Спостерігачем ОПОРИ було складено акт про порушення. Міліція відмовилась реагувати, на звернення спостерігача. 

Згідно ч. 2 ст. 3 ЗУ «Про місцеві вибори»: «Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України)».

На дільничній виборчій комісії №350193 (с. Гурівка, Долинський район, Кіровоградська обл) підроблено заяви про голосування за місцем перебування. Так місцевим лікарем були видані 78 довідок про стан здоров’я деяких виборців. Двоє з цих людей прийшли голосувати на дільницю, та згідно заяв, які продемонстрували члени комісії, їх голосування мало здійснюватися за місцем перебування. Двоє виборців повідомили про те, що заяви не складали.

Згідно ч. 5 ст. 78 ЗУ «Про місцеві вибори»: Власноручно написана заява виборця про бажання голосувати за місцем проживання (перебування) разом із довідкою медичної установи про стан його здоров’я реєструється дільничною виборчою комісією в окремому журналі, де зазначаються день і час її надходження, прізвище, ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності), місце проживання (перебування) виборця, назва та місцезнаходження медичної установи, що видала довідку про стан здоров’я виборця.

Част. 2 ст. 158 Кримінального кодексу України: “Підробка виборчих документів, документів референдуму, а так само використання завідомо підроблених виборчих документів, документів референдуму, вчинені членом виборчої комісії, комісії з референдуму, кандидатом, його уповноваженим представником, уповноваженою особою політичної партії (блоку), членом ініціативної групи референдуму, – караються штрафом від трьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років”.

ГМ ОПОРА

Поширити:

Залишити коментар:

коментар