У Кіровограді житло продають у комплекті з дітьми

Змінюються очільники міста, обираються нові заступники, вибори ідуть за виборами, а проблеми кіровоградських гуртожитків лишаються невирішеними. Ось уже майже 10 років, як жителі гуртожитку по проспекту Університетському, 21, не можуть відвоювати незаконно приватизоване житло. Сьогодні, 5 січня, близько 30 жителів проблемного гуртожитку прийшли у міську раду з новою проблемою – виявляється рік тому їхні кімнати продали київським покупцям. І про це вони дізналися зовсім недавно – після новорічних свят.

«Виявляється мою кімнату продали 23 лютого минулого року, а я про це дізналася зовсім недавно. Як так? У мене там двоє неповнолітніх дітей прописано. Це що, їх тепер у будь-який момент можуть на вулицю викинути? Ми вже не перший рік оббиваємо пороги міської ради, але поки що все залишається без змін. Ярошенко потихеньку розпродує наше житло – вже 80% квартир продано. Ми тримаємося з останніх сил», – розповідає жителька проблемного гуртожитку Світлана Бондаренко.

Заступники Кіровоградського міського голови Олександр Мосін та Олександр Грабенко зібрали екстрену нараду, на яку було запрошено працівників прокуратури, юстиції, юридичний відділ міськради та правоохоронці, щоб спільними зусиллями знайти спосіб вирішити проблему.

Як пояснила старший прокурор прокуратури Кіровограда Анастасія Залюбовська, на даний момент у відомства зв’язані руки – попередня перевірка виявила, що порушень під час приватизації будинку не встановлено. «Єдине, що можна зараз зробити – це писати заяви у правоохоронні органи про порушення прав неповнолітніх, – пояснила Залюбовська. – Паралельно варто готувати позовну заяву до суду з вимогою заморозити продаж кімнат у гуртожитку».

Одразу після засідання активісти проблемного гуртожитку написали 2 заяви до кіровоградської поліції – колективну заяву з проханням перевірити нотаріуса, який продав житло та заяву від імені Світлани Бондаренко про порушення прав неповнолітніх. Ці заяви активісти занесли до правоохоронних органів особисто.

Зараз жителі гуртожитку направляються до кіровоградської прокуратури, де планують залишити аналогічні заяви.

Нагадаємо, прокуратура вже проводила перевірку щодо законності приватизації гуртожитку по проспекту Університетському. Тоді було встановлено, що на момент приватизації за Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду» гуртожиток не відносився до об’єктів державного житлового фонду, який підлягав приватизації громадянами України або передачі у комунальну власність відповідних рад. Оскільки законодавчої заборони не існувало, гуртожиток законно був включений до вартості майна підприємства, яке підлягало приватизації. Вищезазначену заборону введено лише у 2005 році.

У подальшому в 1997 році ВАТ «Кіровоградбуд» продано гуртожиток ТОВ «Славія». З 2004 року спірне майно перебуває у приватній власності ПП «Вагран». У свою чергу, дія Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який набрав чинності у 2009 році, не поширюється на права мешканців спірного гуртожитку, так як об’єктом приватизації не можуть бути гуртожитки, що перебувають у приватній власності.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар