Центр соцреабілітації дітей-інвалідів заговорив після 3-річного мовчання

У вівторок, 17 листопада, у приміщенні Центру реабілітації дітей-інвалідів відбулося засідання круглого столу «Сучасні тенденції реабілітації дітей з особливими потребами». Вперше за 3 роки існування Центру громадські активісти, медики та психологи зібралися разом, щоб обговорити нагальні проблеми сімей з особливими дітьми.

«Мені важко говорити про якісь глобальні зміни, адже я лише 2 тижні як виконую обов’язки директора Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів, – говорить т.в. о. директора Центру Анна Бондарева. – Але мені хочеться, щоб двері Центру були відкриті для тих дітей, перед якими зачинені всі інші заклади. Тому для початку ми вирішили змінити графік роботи Центру. Відтепер він працює з 7.00 до 18.00, як дитячий садок. Так ми звільнимо руки батьків особливих дітей і вони зможуть повноцінно влаштуватися на роботу. Крім того, ми відмінили необхідність довідки про працевлаштування, без якої раніше неможливо було здати дитину в групу продовженого дня. Адже перед тим, як видавати довідку про працевлаштування, роботу треба ще знайти. А ми хочемо, щоб не тільки діти з особливими потребами були соціально активні, а й їхні батьки».

Читайте більше: Центр для особливих дітей: “хмільний бухгалтер” не врятував директора від звільнення

На засідання круглого столу завітали як чиновники та медики – завідувач психолого-медико педагогічної консультації Олена Дорошенко, завідувач ДЮЦТ Анна Суркова, завідувач неврологічного відділення обласної дитячої лікарні Марина Ярова, головний лікар обласного госпіталю Геннадій Сябренко, керівник медико-психологічної реабілітації Анна Колєва, фахівець Фонду соціального захисту інвалідів Ольга Грицюк, так і громадські активісти – очільник ГО «Серце матері» Людмила Шукрута та очільник громадської спілки «Громадський центр розвитку суспільства» Ірина Згривець. Кожен приніс у Центр свої ідеї, як ефективніше використовувати наявний у кіровоградців ресурс, щоб піклуватися про дітей з особливими потребами.

«Вперше за 3,5 роки двері цього закладу були відкриті для всіх. Раніше такого не було, Центр немовби жив своїм, окремим життям. А, виявляється, люди готові співпрацювати з Центром соцреабілітації, допомагати йому на громадських засадах, – ділиться першими набутками Людмила Шукрута з кореспондентом Першої електронної газети. – Крім того, Анна Володимирівна (т.в.о. – ред.) налаштована відкрити відділення для дітей з особливими потребами, яким виповнилося 18 років. Справа у тому, що  по досягненню повноліття ці діти йдуть в нікуди – особливій молоді немає чим займатись, у більшості немає навіть професії. А так вони відчуватимуть себе важливими, людьми, які приносять суспільству користь».

Також Людмила Шукрута повідомила, що зараз Центр займається створенням «Громадської піклувальної ради», куди ввійдуть бізнесмени, депутати різних рівнів. «Ми сподіваємось, що ці люди допоможуть нам розвивати Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, – ділиться Людмила Шукрута. – Ви ж розумієте, це єдиний Центр такого плану в Кіровограді. Сюди вміщається лише 56 дітей. А дітей, які потребують реабілітації – більше тисячі».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар