Андрій Райкович дав гроші на меморіальну дошку ветерану УПА Семену Сороці

Десять тисяч гривень зі своєї зарплатні за липень виділив міський голова Кропивницького Андрій Райкович  на меморіальну дошку почесному громадянину міста Семену Сороці.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією з офіційного сайту міськради Кропивницького.

Пам’ятну дошку виготовляє відомий скульптор Віктор Френчко. Встановлять її на будинку, де колись жив Семен Сорока – по вулиці Михайлівській, 9. Урочисте відкриття заплановане до Дня Незалежності України.

Семен Климович Сорока – уродженець рівненського села Кричильськ, громадський діяч, учасник української національно-визвольної боротьби, ветеран УПА, політв’язень, почесний житель Кропивницького. На сторінках його біографії були і арешти, і допити, заслання, ув’язнення та втечі з тих місць, що складали сталінський ГУЛАГ. Та одна з таких втеч була особливою. Семен Сорока пішки майже за сім місяців, здолавши тисячі кілометрів прийшов в Україну з далекої нині республіки Комі, з під міста Інта.

В 11 років  Семен Сорока вступив у ряди УПА та відважно працював зв’язковим. На його очах працівники НКВС спалили живцем його брата, якого він не встиг попередити про небезпеку. Після війни Семена заарештували та вислали до Сибіру. Додому він зміг повернутися лише через 7 років.

У 2015 році Семена Сороку Президент України відзначив орденом “За заслуги” ІІ ступеня – за внесок у боротьбу з тоталітарним режимом.

21 листопада 2017 року, у День Гідності та Свободи на дев’яностому році життя Семен Сорока відійшов у вічність.

Історію його боротьби та життєву трагедію розповіли у документальному фільмі «Діти перемоги», який вийшов на екрани в ефірі телеканалу 1+1.

у 2018 році Семену Климовичу Сороці посмертно присвоїли звання “Почесний громадянин міста Кропивницького”.

Нагадаємо, у Пісках встановили меморіал загиблим воїнам 34-го батальйону.

Читайте такожУ Кропивницькому відкрили меморіальну дошку літературознавцю Леоніду Куценку.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар