У Кропивницькому встановлять меморіальні таблички на честь Січових Стрільців, АТОвця та меценатки

Члени топонімічної комісії у міській раді Кропивницького підтримали ініціативу представництва Асоціації жінок України «Дія» щодо встановлення меморіальної дошки Ганні Дмитрян на фасаді міської лікарні №2 імені Святої Анни, заснованої меценаткою у 1904 році. Також у місті з’являться пам’ятні дошки Українським Січовим Стрільцям та учаснику АТО Олександру Шмальку.

Про це йдеться на сайті міськради, повідомляє Перша електронна газета.

А от питання виділення земельної ділянки під встановлення пам’ятника Андрію Кузьменку – Кузьмі Скрябіну, буде ув’язане з перспективним проектом реконструкції набережної. Пропозиція віднайти на території обласного центру місце для увіковічення пам’яті співака була висловлена у електронній петиції на адресу міської ради, підтриманої необхідними 450 голосами кропивничан.

“Місце, запропоноване авторами петиції, біля фонтану «Пантери» не буде вдалим вибором, – відзначив секретар міської ради Андрій Табалов. – Цьогоріч розпочинається реконструкція приміщення колишнього Кібернетико-технічного коледжу під створення сучасного Центру з надання адміністративних та соціальних послуг. Відповідно, планується і благоустрій навколишньої території, а враховуючи, що переважно відвідувачами Центру є літні люди, встановлювати у цьому місці пам’ятник Кузьмі Скрябіну, шанувальниками якого є молодь не виглядає доречно. А от на набережній Інгулу передбачається створення зон відпочинку, де і може знайтися місце для скульптури”.

Окрім того, зважаючи на прикрий інцидент у Луцьку, де такий пам’ятник довелося демонтувати через категоричну незгоду батьків співака з художньою концепцією, члени комісії рекомендували ініціаторам петиції узгодити свої дії з рідними Андрія Кузьменка.

Цього дня топонімічна комісія також взяла до відома План заходів з підготовки та відзначення в області у 2018 році 100-річчя з дня народження В.О. Сухомлинського та запропоновані мешканцями міста варіанти щодо перейменування вулиці Шатила у Кропивницькому на вулицю Батьківщина, або Святителя Луки Кримського, провулку Заводського на провулок Рідної Матері, а вулиці Волкова на вулицю Леоніда Каденюка.

Щодо вшанування імені першого астронавта України, комісія доручила головному управлінню ЖКГ підготувати звіт про існуючий стан благоустрою у сквері Леоніда Каденюка та пам’ятного знаку на його честь.

А от провулок Луньовський 1-ий у Кропивницькому може з’явитися за підтримки ініціативи управління містобудування та архітектури міською радою. Таку назву пропонується назвати безіменному провулку в районі провулку Санаторного.

У Кропивницькому також з’являться пам’ятні дошки: учаснику антитерористичної операції Олександру Шмальку на будинку школи, яку він закінчив – Колегіуму та на честь перебування в Кропивницькому Українських Січових Стрільців на чолі з Вільгельмом Габсбургом (Василем Вишиваним) – на фасаді Кропивницького інженерного коледжу, у якому у 1918 році перебував штаб УСС.

Читайте також: Чи дислокувалися “січові стрільці” у Кропивницькому

Поширити:

Залишити коментар:

коментар