АРВ-терапія у Кропивницькому: шанс на безпечне життя з ВІЛ

Станом на 1 січня 2018 року в Кіровоградському обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІДом перебуває на обліку 2974 осіб, з них 1726 осіб приймають АРТ-лікування. У 2018 році призначити лікування заплановано ще 1220 ВІЛ-позитивним.

Про необхідність АРВ-терапії та зупинення епідемії ВІЛ в регіоні розповіла голова правління Кіровоградського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» Юлія Чабанюк.

– Що таке АРВ – терапія?

“АРВ-терапія – це специфічне медикаментозне лікування, що сповільнює розмноження вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ). АРТ-лікування дозволяє продовжити життя з ВІЛ, поліпшити якість життя ВІЛ-позитивної людини та призупинити розвиток супутніх інфекцій і відповідно попереджає перехід ВІЛ-інфекції в стадію СНІДу. АРВ-терапія діє безпосередньо на вірус, а саме – пригнічує ВІЛ та не дає вірусу створювати нові покоління вірусу в організмі, так як вірус в процесі своєї життєдіяльності «народжує своє потомство», ці покоління з новою силою продовжують вражати імунну систему організму людини. На жаль, сьогодні в світі не має препаратів, які могли б повністю вилікувати людину від даного захворювання”.

Головне пам’ятати «вірус гірший, ніж ліки». Чим триваліший час ВІЛ-позитивна людина відкладає початок лікування, тим більшої шкоди ВІЛ наносить організму, і ця шкода не рідко призводить до незворотних процесів.

– Де і як отримують необхідні препарати ВІЛ-позитивні у Кропивницькому? На який період?

“У Кіровоградській області наразі функціонують сайти АРТ в м. Долинська, м. Новоукраїнка, м. Мала Виска, м. Олександрія, смт. Олександрівка, м. Новомиргород. Також планується подальше відкриття сайтів АРТ в районах, з метою наближення медичного спостереження та отримання лікування безпосередньо за місцем проживання”.

У місті Кропивницький працює головний сайт АРТ – Комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІД». Даний сайт обслуговує всіх ВІЛ-позитивних області, в тому числі і міста. Лікування видається на один місяць.

– Існує міф, що лікування ВІЛ занадто дороге…

“Самі препарати не коштують великих грошей. Вартість препаратів залежить від країни виробника та складу схеми лікування. Для ВІЛ-позитивних лікування і обстеження на рівень імунітету і рівень вірусного навантаження є безкоштовним. Дороговартісне лікування та обстеження і для держави, і для самих пацієнтів є лікування супутніх захворювань. Вони виникають якщо ВІЛ-позитивні нехтують рекомендаціями лікарів та соціальних працівників та вчасно не розпочинають АРТ-лікування”.

– Якщо ВІЛ-позитивні відмовляються від АРВ-препаратів, як працівникам вашої організації вдається спонукати до лікування?

“Наразі консультування, мотивування та формування прихильності до лікування здійснюється за новою моделлю/інтервенцією «Школа пацієнта». Дане втручання складається з 5 сесійних консультацій під час яких поетапно надається доступна інформація щодо лікування. Потім ще здійснюються шість телефонних нагадувань. По завершенню шестимісячної роботи у ВІЛ-позитивних формується стійка прихильність до лікування”.

Завдання соціальних працівників не зробити щось за ВІЛ-позитивних, не «виховувати» ВІЛ-позитивних, а навчити аспектам життя з ВІЛ та аспектам прийому лікування. Прихильна людина до лікування – це крок до зниження передачі вірусу іншому та зменшення смертності від СНІДу, а в подальшому зменшення епідемії в країні та у світі взагалі.

Виконуючи всі рекомендації на державному рівні та на рівні кожного окремого спеціаліста, що займається лікуванням ВІЛ, є шанс значно знизити рівні смертності та захворюваності жителів нашої країни на ВІЛ/СНІД.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар