“Вата року”: кропивницькі активісти вручили ляльки лауреатам антипремії

Громадські активісти ГО «Асоціація Політичних Наук», спільно з представниками ВО «Рух захисту української мови», Національного руху «Дія», Центру української політики «Ексампей» та інших організацій, провели вручення щорічної антипремії “Вата року 2017” у Кропивницькому.

Про це Першій електронній повідомили у прес-службі АПН.

Вручення розпочали із кав’ярні “Мокко”, якій присудили «нагороду» за систематичне невиконання мовного законодавства. За словами активістів, персонал закладу не обслуговує клієнтів українською мовою і відмовляється надавати україномовне меню. Грамоту та ляльку-символ антипремії вручили адміністратору закладу особисто.

“Ця вата могла би дістатись не тільки цій кав’ярні. На жаль, у нас все ще вистачає закладів, що не дотримуються мовного законодавства. Сподіваємось, що для інших ця акція стане уроком, і вони проінструктують свій персонал на тему мовних стандартів обслуговування. Хоча хотілось би вирішувати цю проблему і на законодавчому рівні, шляхом прийняття Закону “Про мову”, – прокоментував співорганізатор акції, голова Асоціації Політичних Наук Дмитро Сінченко.

5

Читайте також: Мовний моніторинг у Кропивницькому українізував 23 заклади харчування

Також активістам вдалося передати нагороди єпископу Російської Православної Церкви Іоасафу, однак не безпосередньо йому, а його секретарю, за його особистий візит у Москву і привітання з днем народження Путіна, а також за антиукраїнську діяльність його церкви, що не так давно отримала широкий резонанс через відмову відспівувати дитину у Запоріжжі.

Читайте також: Митрополит Кіровоградської єпархії Іоасаф нібито не знав, що вітає Путіна

2

Читайте також: Листи про антиукраїнську діяльність “кіровоградського” митрополита направили у Київ

Безпосередньо отримав атрибути “Вати року” й викладач кафедри всесвітньої історії ЦДПУ ім. В. Винниченка Євген Дементов за статтю із засудженням перейменування міста на Кропивницький. Сам викладач, отримуючи свою «вату», переконував, що премія йому присвоєна не заслужено.

“Я не відстоював назву Єлисаветград. Вимагаю спростувати цю інформацію. Я навів історичні факти, що життя та творчість Марка Кропивницького не настільки пов’язані із Єлисаветградом, щоб на його честь обласний центр називати. Я вивчив всі його матеріали та публікації і його біографію”, – зазначив Дементов.

Відповідь доктора філологічних наук, професора Анатолія Новикова на статтю Євгенія Дементова Перша електронна публікувала раніше: Марко Кропивницький і Єлисаветград

«Ви чудово розумієте, що засуджуючи перейменування міста, тим паче після того, як воно вже відбулось і більше немає жодної дискусії щодо назви, ви ллєте воду на млин проросійських сил! Тим самим ви підігруєте нашому ворогу! Сподіваємось, ви це зрозумієте і більше такого не робитимете!», – зазначив співорганізатор заходу, голова Кропивницького осередку ГО «ДІЯ» Ігор Козуб.

Іншому викладачеві цього закладу, політологу Руслану Стадніченку, премію вручити не вдалося, адже його не застали на робочому місці. Стадніченко отримав «вату» за просування у соцмережах та у навчальному процесі термінів і тез, вигаданих кремлівськими пропагандистами, таких як «єврофашизм».

Читайте також: Ватніки і ляльки Путіна: у Кропивницькому обрали героїв анти-премії “Вата року”

Крім того, не вдалось передати премію ще двом номінантам – бізнесмену Павлу Штутману та журналісту Сергію Полуляху. Перший відзначився тим, що досі продовжує фінансувати рекламно-інформаційну кампанію за повернення місту назви часів Російської імперії, а другий – неповагою до пам’яті знаного у місті громадського діяча, ветерана УПА Семена Сороки. Камери його колег зафіксували його демонстративне сидіння під час хвилини мовчання за покійним героєм.

3

Довідка:

Анти-премія «Вата року» стала щорічною і вручатиметься в Кропивницькому вже втретє. Започатковано вручення у 2015-му році. За два роки «Вату року» отримували чиновники, бізнесмени, ЗМІ, священнослужителі, депутати, у т.ч. і Верховної Ради. Оцінювала претендентів експертна комісія у складі 13-ти громадських діячів та журналістів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар